fredag, juni 04, 2004

Etnopluralism: Den nya rasismen

Rasistiska rörelser kan idag motivera massutvisningar med "alla folks lika värde" och etnisk rensning med tal om fred, anti-imperialism och "etnisk mångfald". Man lånar friskt från såväl miljöaktivister som liberaler, från zapatisterna såväl som från Järngardet – och det handlar om mer än blott retoriska rökridåer. I en essä i veckans nummer av Arbetaren skriver jag om den nya form av rasistisk ideologi som kan benämnas etnopluralism. Där hävdas också att gängse definitioner av begreppet "rasism" är otillräckliga då de oftast inte täcker de nya former av rasism som kanske skulle kunna karaktäriseras som "postmoderna". Texten bygger på en, teoretiskt och empiriskt ganska omfattande, C-uppsats om etnopluralismen (PDF, 213 KB).

3 Comments:

Blogger Tobias Lindberg said...

Hej Rasmus!

En mycket intressant C-uppsats och artikel (jag läste mycket av C-uppsatsen, dock inte hela). Jag håller med dig i att den gamla definitionen av rasism inte är tillräcklig. När man hamnar i diskussion med främlingsfientliga eller rasistiska personer så vägrar de ofta att erkänna att de är främlingsfientliga eller rasister.

Jag ville också påpeka en liten sak. I artikeln i arbetaren står det att ND har mandat i två kommuner och att de är Södertälje och Huddinge. Jag vet inte om du skrivit samma i C-uppsatsen. Hur som helst så är det väl Södertälje och Haninge. Jag själv bor i Haninge och får tyvärr stå ut med att dessa idioter från ND sprider sitt hat här i kommunen. Det enda positiva är att de övriga partierna helt vägrar att ha något att göra med ND oavsett vad de säger eller gör, att de andra partierna hellre förlorar omröstningar än att samarbetar med ND skall de ha cred för.

5/06/2005 08:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

Efter läst din C-uppsats är jag nu övertygad om etnopluralismens förträfflighet.

Tack.

6/01/2006 07:08:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hej Rasmus.

Varför ser ni bara det ni vill se? Varför tror ni att vi etnopluralister är chauvinistiska etnocentriker?

Varför skriver ni långa texter som enbart handlar om era fantasifyllda påståenden angående etnopluralismens likställande med nationalsocialism och "white power-ideal"? Hela din artikel samt pdf-filen var bara ju (pseudo)pedagogik, inget lärorikt, eftersom det enbart handlar om era teorier kring etnopluralismens "egentliga innebörd".

Jag vill inte ha socialistisk pedagogik, utan debatt.

Vari ligger denna besatthet av att agera "bror duktig"?

Det har aldrig slagit er att vi etnopluralister kanske inte alls är heilande, nersupna vrak som spöar frugan och barnen?

Det har aldrig slagit er att vi kanske inte alls är, för att tala nyspråk, "rasister i kostym" som bara använder etnopluralismen som förklädnad för att driva igenom en fascistisk politik?

Det har aldrig slagit er att vi etnopluralister faktiskt står för dess ideal, och finner 1930-talets Tyskland, och fascism och nationalsocialism i allmänhet, något för vulgärt och depraverat för att vi ska kunna acceptera det?

Det har aldrig slagit er att vi kanske INTE har hat som grund för vårat ställningstagande, utan kärlek?

Alla dessa saker har ni inte kanske tänkt på, jag vet inte, men uppenbart är ju att ni inte vill se eller höra, ni vill däremot ha några ni rättmäktigt kan hata?

Min uppmaning till dig och dina likasinnande (som tillexempel Tobias Lindberg här ovan): Sluta upp med denna misskreditering, jag tycker att denna iver att benämna de [=som ifrågasätter eran ideologi - vilket ju är ett mångfacetterat spektra bestående av olika ideologiska förespråkare] med irrelevanta ismer är ganska skrämmande, och luktar sovjetiskt.

Jag vill, istället för ni kollektivt misskrediterar etnopluralisTER som rasister, ha argument angående varför etnopluralisMEN är rasitisk. : )

Jag är f.ö. (som redan poängterats från min sida) övertygad etnopluralist. Jag älskar, men jag hatar inte - åtminstone inte det ni VILL att jag ska hata, d.v.s. olika folkslag. Historien talar dessutom sitt tydliga språk...

Replik på detta?

Mvh

12/23/2008 10:52:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home