onsdag, augusti 25, 2004

DN vilseleder om skärpta upphovsrättslagen

"Gratismusiken på internet kan snart vara historia. Den 1 januari förändras lagen om upphovsrätt så att nedladdning från internet blir olaglig." Så tvärsäkert formulerade sig Olof Sandström på Dagens Nyheter i söndags. Påståendet – utan angiven källa – visar sig vara ryckt ur luften. Inte bara för att gratismusiken på internet självklart inte försvinner på grund av nån lagändring (antipiratlagar har inte stoppat eller ens hejdat piratkopieringen i andra länder, och dessutom finns det ju faktiskt en hel del musik som med upphovsmannens tillstånd är gratis). Utan främst för att lagändringen faktiskt lär dröja en bra bit in på 2005. Att en lagrådsremiss, en proposition och ett riksdagsbeslut skulle ha drivits igenom redan under oktober, vilket krävs för att skärpningen av lagen ska kunna träda i kraft till årsskiftet, är ytterst osannolikt. Det berättar ansvariga på Justitiedepartementet i veckans nummer av Arbetaren. Där har man ingen aning om varifrån DN hämtat sina uppgifter. Sannolikt har de fabulerats ihop av Stim och Ifpi – de enda intressen vars företrädare får uttala sig i DN-artikeln. Dessa antipirater vill ju injaga en känsla av hopplöshet, få folk att tro att tiden för fildelning är knapp och att lagändringen kommer att innebära ett definitivt slut. Och DN dansar efter Ifpi:s pipa, i allra sämsta Aftonbladet-stil. (Notera är att den aktuella nyheten skrivits av ekonomiredaktionen. När DN:s kulturredaktion tidigare har skrivit om upphovsrättslagen har nivån varit högre.) Ändringarna i upphovsrättslagen är Sverige som bekant bundna att göra som en följd av ett EU-direktiv från 2001, vilket egentligen skulle ha implementerats redan för två år sedan. Intressant att notera är att Justitiedepartementet på vissa punkter faktiskt tycks försöka implementera "i underkant". Man säger sig sträva efter att yttrandefriheten inte ska inskränkas av förbud mot att delge information om kringgående av kopieringsskydd. Kopiering för privat bruk ska vara tillåten om förlagan är "laglig" – vilka konsekvenser det nu kan få – men nedladdning av upphovsrättsskyddat material i fildelningsnätverk kriminaliseras. Intressant är hur man på Justitiedepartementet motiverar den försenade lagen: "Förseningen beror inte på att det skulle vara någon särskild politisk fråga, utan bara på mängden arbete". Upphovsrätten anses där alltså fortfarande som något icke-politiskt. Den ses som en möjligen administrativt och pedagogiskt krånglig lag, men inte som något där man ens behöver bry sig om att lyssna efter andra röster än branchorganisationernas.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Man kan även nämna att den i sammanhanget viktigaste förändringen, kravet på sk "lovlig förlaga", inte kommer från EG-direktivet (om jag inte minns helt fel). Man har använt direktivet som en ursäkt för att även göra andra ändringar. Förbudet mot kopiering av hela böcker är ett annat exempel på en rent svensk förändring.
/Kalle

8/26/2004 09:45:00 fm  
Blogger thomas said...

DN fortsätter sin kampanj mot piratkoieringen. Idag har sexton branschmänniskor (film, teater, spel) kastat sig in i debatten. Deras artikel handlar om att regeringen ger sin tyska tillåtelse till piratkopieringen eftersom de inte vill skärpa lagstiftningen och genomdriva Infosoc. Vidare spelar de på de vanliga strängarna: de stjäl (tydligen för 2,5 miljarder per år, något grovt räknat) och de förstör Konsten. Det gamla vanliga med andra, men eftersom debattartikeln riktade sig mot socialdemokraterna så tog de även upp att staten förlorar 500 miljoner i moms på piratkopiering.

Först och främst så känns det alltid trevligt att höra 2,2 miljoner människor har möjlighet att ladda ner film, även om det inte är sant. Ingen vettig människa laddar film på en 512 uppkoppling... Men, precis som de skriver, så kommer det bli ändring på detta allt eftersom hastigheterna stormar uppåt. Uppgivet konstaterade de att "om inget händer kan debatten om upphovsrätten vara överspelad om några år", eftersom "då finns det inget kvar att skydda".

Låt oss hoppas att de har rätt.

Läs debattartikeln ("15 miljoner olagliga filmkopior per år") här: http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=303484&previousRenderType=2

8/26/2004 02:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Ingen vettig människa laddar film på en 512 uppkoppling"

Jag har faktiskt fått ner tre dvd-rippar den senaste veckan. Människan anpassar sig till allt.

8/26/2004 04:13:00 em  
Blogger thomas said...

Ja, ja det är naturligtvis möjligt att ladda ner även med långsamma uppkopplingar. Det var inte min poäng, själva poängen var att de naturligvis inte sett någonting än. Vänta bara tills 10Mbit eller mer är standard. :)

8/26/2004 06:32:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home