lördag, september 18, 2004

Wu Ming, Luther Blissett och italiensk pirat-teve

Hos de italofila bloggarna Future/Past och Guldfiske har det dykt det upp spännande texter om saker som händer kring internet i Italien. Guldfiske presenterar en text om pirat-teve-rörelsen TeleStreet, vilken frodas mitt i landets extrema mediakoncentration, där självaste premiärministern kontrollerar huvuddelen av tevekanalerna. Omkring 80 små stationer i Italien sänder en blandning av egenproducerade program med lokal anknytning och piratkopierat material som tankats från internet. Ett spektakulärt exempel är när en piratstation kapade en krypterad sändning av en fotbollsmatch på vilken en betal-kanal köpt ensamrätt. Matchen utsändes gratis över Rom-förorten San Lorenzo, med egen tillagd kommentatorröst och reklampauserna utbytta mot egna inslag. Piratstationerna utbyter sina inslag med varandra med hjälp av Bittorrent, och är ofta knutna till "hacklabs". För en visuellare översikt av hur denna italienska nätkultur hänger samman, se detta tidigare inlägg. Future/past har översatt en intervju med Wu Ming, den italienska kommunikationsgerillan med rötter i projektet/karaktären Luther Blissett. Efter genomförandet av en rad mediesabotage, där Luther Blissett uttalat sig som "expert" i riksmedierna angående fejkade händelser, avslutades projektet med utgivandet av spionromanen "Q" 1999. Boken blev en bästsäljare och vann engelska The Guardians First Book Price, medan dess namnlösa författarkollektiv fortsatte arbeta som Wu Ming Foundation, ett "laboratorium i kollektivt skrivande" som nu framför allt sysslar med "kampen mot upphovsrätt, för fri information, öppna licenser på programvara och för fri fildelning". På Piratbyrån finns sedan tidigare en intervju med Wu Ming samt texten Copyright och havsbävning. Här finns deras hela bokproduktion för fri nedladdning (något som inte tycks ha skadat försäljningssiffrorna).

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Vi föredrar Future/Past över Future-past...

9/19/2004 02:58:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Har vi ingen pirat-TV i Sverige?

9/19/2004 05:26:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det finns men i _mycket_ liten utsträkning. Senaste jag hörde om var sändning av tecknade filmer över lokalteve sändningarna i ransäter (värmland). Men det är fortfarande i sin vagga eftersom så lite information om tv sändare finns att tillgå på svenska och att ingen har vågat ta steget att "göra det". gatu-tv kommer kanske få en framtid i sverige om det får mer uppmärksamhet och om npgon kan ta på sig roollen som pionjär. Det behövs också ett fungerande forum för utövarna, kanske amatör radio nätet? Bra artikel hoppas man får se mer sådant i framtiden.

9/30/2004 08:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

http://www.antus.org/pirattv.htm
här finns information om pirat tv verksamhet i stockholm. Antus verkar som en levande bok, maila honom kanske just du får veta mer om tv pirater och street tv i stokholms trakten.

9/30/2004 10:05:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home