tisdag, december 14, 2004

BitTorrent växer och attackeras

  • I morse stängdes, enligt uppgifter från flera håll, den finska Bittorrent-trackern Finreactor (Google-cache) genom att polisen helt sonika beslagtog servrarna vid en razzia (med ytterst tveksamt juridiskt stöd).
  • Samtidigt slår The Pirate Bay, världens största BitTorrent-tracker som ursprungligen startades av Piratbyrån men nu står på egna ben, ett nästan ofattbart rekord. I söndags deltog en miljon peers i fildelning via TPB, och peer nummer en miljon kom kul nog från Kina.
Inget fildelningsprogram sedan Napsters tider är så omstritt som BitTorrent, skriver Der Spiegel idag i en pedagogisk och (vilket är en ovanlighet med denna blaska) saklig artikel. En metafor av staplade vattenglas som fylls på uppifrån för förklara "Torrent-effekten": Ju fler användare, desto snabbare nätverk.
För underhållningsindustrin är det sedan länge en nagel i ögat, men samtidigt lockar det. Med BitTorrent-principen låter sig gigantiska datamängder distribueras, utan att man därför behöver bygga upp en extra serverinfrastruktur. Linux-distributören Mandrake sprider sin mjukvara så, [Sagan om ringen-regissören] Peter Jackson sin dagliga videodagbok, och nu bygger BBC upp ett TV-distributionsnätverk vid namn "Flexible TV" som utgår från torrent-principen.
Under gårdagen tätnade ryktena i USA om att BitTorrent blir nästa måltavla för upphovsrättsindustrins juridiska attacker, meddelar kunniga journalisten Janko Röttgers. Dessa kommer att – likt i Finland – riktas mot trackers och andra www-tjänster (som Suprnova). Enligt svensk lag bör det dock inte gå att ingripa mot världens största tracker The Pirate Bay (som ju också används en hel del till fullständigt legala distributioner). Att sabotera genom att sprida skräpfiler, så som antipiraterna gjort mot främst Fasttrack-nätverket (Kazaa), är i det närmaste omöjligt i Bittorrent-sammanhang. Der Spiegel påpekar att det går att tänka sig mindre sårbara Bittorrent-tjänster baserade på RSS-flöden. Men med tanke på hur snabbt BitTorrent ersatte Kazaa som dominerande P2P-nätverk i våras, säger en kvalificerad gissning att BitTorrent kommer att vara passé redan nästa år. Vidareutvecklingar som nämnts som tänkbara ersättare är Dijjer och Exeem. Copyriot om BitTorrent: Piratbyrån om BitTorrent: Uppdatering: Nu finns mer information att tillgå, och Piratbyrån har skrivit en färsk nyhet om vad som är på gång.