torsdag, december 09, 2004

Kulturkanoner och nationalhöger

– Nationalstaten er under pres. Derfor kan en kulturkanon være med til at gøre os klogere på os selv og den nation, vi er en del af, siger Brian Mikkelsen.
Inte nog med att Danmarks konservative kulturminister, i piratbekämpningens namn, attackerar biblioteken. Nu vill han utse en officiell sammanställning över de 12 största danska verken inom film, litteratur, arkitektur, bildkonst, design, musik och scenkonst. Resultatet ska i form av CD, DVD och bok nå ut till danska folket och syftar alltså uttryckligen till att stärka deras känsla för nationalstaten. Inte bara den så omtalade nationalvänstern, utan i lika hög grad nationalhögern (som inte ska ses som blott en kvarleva, utan som ett i högsta grad nutida fenomen), spelar på globaliseringsskräck genom att underblåsa nationalromantik. Vi ser det land efter land i Europa. Nu Tyskland, med dunder och brak:
– Med globalisering och ett allt större EU vill människor vill veta vad som är deras hemvist, de vill ha en känsla för sin hembygd och för sin kultur, säger Laurentz Meyer, kristdemokraternas partisekreterare.
"Patriotism" och "Leitkultur" lyder dagens fullständigt allöverskuggande nyckelbegrepp för CDU och CSU. Der Spiegel spär på vurmen, fast Tageszeitung avslöjar den. Själv recenserar jag denna vecka en ytterst spännande historieavhandling som berör liknande tyska teman, Ur det förflutnas skuggor av Jan Selling. Även på musikens område pågår i Tyskland en nationalistisk offensiv. För ett tag sedan skrev Copyriot om förslag på att kvotera in 40 procent tysk musik i radion. Kravet drivs av en ohelig allians av de Gröna, kristdemokraterna, högerextrema NPD, vissa socialdemokrater samt såklart skivindustrin med IFPI:s Gerd Gebhardt i spetsen. Krassa ekonomiska intressen varvas med svärmeri för modersmålets unika uttrycksmöjligheter. Protektionism och kulturnationalism hand i hand – Upphovsrättsindustri och nationalhöger hand i hand.