måndag, januari 31, 2005

"Pirater är som Hitler"

Danska Piratgruppen nominerades av Foreningen af Danske Musikkritikere till kategorin "Årets idé" inför den årliga prisgalan Steppeulven. Musikjournalisternas talesman har förklarat att de menar att Piratgruppen gjort en viktig insats genom att "väcka en förnuftig debatt om Antipiratgruppens metoder". Ställningstagandet bestraffades dock av prisgalans sponsorer: danska fackföreningar. LO drog tillbaka sitt ekonomiska stöd, efter att musikjournalisterna vägrat gå med på deras krav om att stryka Piratgruppen från nomineringslistan. Detsamma gjorde fackförbundet Dansk Musiker Forbund, som även står bakom Antipiratgruppens åtal där bland annat en 15-årig fildelare dömts att betala 100000 kronor i skadestånd. Livlig debatt har utbrutit. Musikerförbundets företrädare Martin Arnoldsen verkar vara en nyansernas mästare. Intervjuad av köpenhamska gratistidningen Urban, säger han nu:

[att] ge pris till piraterna [är] som att ge pris till Hitler för att tågen går i tid
Nu blev Piratgruppen blev utan pris, men prisgalan som hölls i helgen blev en succé, genomsyrad av tydliga ställningstaganden för piratkopiering av musiker, musikjournalister och andra. Ekonomin räddades genom att Roskildefestivalen gick in och ersatte fackförbunden som sponsor och därmed symboliskt tog ställning för Piratgruppen mot Antipiratgruppen. Piratgruppen kommenterar de danska fackens antipiratinställning:
Det råder inget tvivel om att ett stort antal av LO:s medlemmar är fildelare. Bland LO-medlemmarna är många lågavlönade, som genom fildelningen får tillgång till kultur och underhållning som de annars inte skulle ha haft råd med. LO:s bojkott är ett uttryck för hur djuprotade myterna om fildelning och digital kopiering är.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Har inte hela konceptet "jämförelse med Hitler" använts i så många och dumma sammanhang att det om säg 5 år inte finns kvar?

1/31/2005 10:26:00 em  
Anonymous Henrik said...

Att pirater är som Hitler är en lögn som om den upprepas tilräckligt ofta till slut tas för sann.

2/13/2005 01:28:00 fm  
Anonymous BrutalMaster said...

Uttrycket:"En lögn som upprepas tillräckligt ofta tas som sann"; var det inte Hitler som sa det..?
Goebbels var det nog kanske..?

2/14/2005 10:10:00 em  
Anonymous Henrik said...

BrutalMaster: Goebbels var det

2/16/2005 01:30:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home