måndag, februari 07, 2005

Intervju med Palle Torsson

Nättidskriften Superlounge intervjuar konstnären Palle Torsson. Frågorna som ställs är i huvudsak ointressanta för den som inte redan står med huvet djupt i Stockholms konst- och gallerigröt, men Palle Torsson nöjer sig inte med så trånga perspektiv:

Respekterar du någon svensk konstnär i synnerhet för närvarande? – Jag är så jävla oinsatt. Min referens är inte så konstfokuserad. Jag är inte så intresserad av konst. Konst är rätt tråkigt, eller kan vara tråkig. Varför är den tråkig? För att den är elitisk och intern? – Den får gärna vara elitisk och intern om den är bra. Men de här skulpturerna liksom...jag tycker inte den formen av upplevelse är så stark. Det är roligare att spela dataspel. Konsten har på ett sätt spelat ut sin roll. Själva idén inom konst...det finns så mycket som är bättre ideer på nätet till exempel. Andra saker som tar upp konstens frågor på ett bättre sätt; webgrafik, design, dataspel, webprojekt och kod. Man behöver inte var konstnär för att göra saker som är intressanta och har relevans. Det finns så jävla mycket bra saker som inte är konst. – Några jag respekterar är organisationen Piratbyrån. De håller bland annat på med att få folk att kopiera saker. Det är inte konst för dem, men ändå jävligt bra konst.
Sedan tre veckor tillbaka driver Palle Torsson tillsammans med oss på Piratbyrån nätverket och sajten Artliberated.org. Arbetet är långsiktigt och internationellt. I början av Mars håller Palle en presentation av Artliberated på RAM7 i Minsk, Vitryssland. Men även arrangemang i Sverige kommer att utannonseras under våren, parallellt med att hemsidan och nätverket fortsätter att byggas upp. Kommande helgen medverkar bland andra Palle på onedotzero_stockholm, en liten festival i samarbete med Moderna muséet och musikfilmfestivalen Popcorn. Programmet bjuder på kortfilm, musikvideo, videosekvenser från datorspel och graphic explorations of urban environments.