torsdag, mars 10, 2005

Antipiraterna, polisen och IT-branchen

Hemsidan för Rikskriminalpolisens IT-brottsrotel hade tidigare följande uppmaning till allmänheten:

Tipsa gärna om piratkopiering på adressen tips@antipiratbyran.com
En medlem på Piratbyråns forum mejlade nyligen polisen.se och ifrågasatte lämpligheten att ge officiellt stöd till en låtsaspolisiär branchorganisation. Nu har svaret kommit:
Med anledning av ditt e-mail med klagomål mot innehållet på Rikspolisstyrelsens hemsida meddelas att uppmaningen att tipsa antipiratbyrån har tagits bort.
Positiv signal! Men Antipiratbyrån har fortfarande polisiära underhuggare lokalt, hos exempelvis Norrortspolisen i Stockholm. Nu väntar vi alltså på att nån pigg journalist ställer Hans Strindlund mot väggen och avkräver honom svar på varför man väljer att kasta åtskilliga miljoner av skattepengarna på husrannsakningar, och varför man baserar sådana beslut enkom på uppgifter från en intresseförening. Antipiraternas razzia mot Bahnhof i morse var för övrigt deras definitiva krigförklaring mot större delen av IT-branchen. Från ISP:s och hårdvarutillverkare kan Antipiratbyrån händanefter knappast vänta sig en tillmötesgående attityd. Förutsättningarna för den pågående kraftmätningen blir allt mer spännande... Uppdatering: Antipiratorganisationerna får nog se sig omkring efter en ny ISP – om nån vill ha dem.

9 Comments:

Anonymous Anonym said...

Alltid kul med glada nyheter! :)

/UB

3/11/2005 12:50:00 fm  
Blogger thomas said...

Aj, aj, aj, det gör ont när man biter sig i handen. Tyvärr är Antipiratbyrån inte vare sig beroende av en hemsida eller ens intresserade i att driva en bra sådan. När deras sida funkade så uppdaterades den bara nån gång om året ändå. Hemsidan fungerade inte som en kanal för information, den utgjorde mest som arkeologisk rest från en svunnen tid. Idag har APB trots allt Aftonbladet.se som med glädje basunerar ut deras budskap.

Vad ska APB med en egen hemsida till när de kan förmedla sitt perspektiv, sina idéer, under förklädnaden av journalistisk objektivet?

3/11/2005 01:23:00 fm  
Blogger thomas said...

Henrik Pontén har lagen och även den moraliska rätten på sin sida. Han jagar dem som kränker filmmakarnas upphovsrätt och bestjäl dem på deras pengar, arbete och kreativitet. Utan upphovsrätten skulle ingen filmskapare, musiker eller författare kunna leva på sin konst. Så långt är det glasklart.Som sagt, Aftonbladet sköter Antipiratbyråns propagandamaskin alldeles förträffligt bra.

3/12/2005 12:10:00 em  
Blogger Magnus A said...

Vadå propagandamaskin? Finns det något sakfel i AB:s resonemang? Ge en kalkyl på hur du menar att konstnärerna som gör 100 procent digitalt buren konst, som film och musik, ska överleva i ett samhälle utan copyrightskydd!!!!!!!!!

3/12/2005 04:57:00 em  
Blogger rasmus said...

Magnus Andersson: Sakfelet bevisas bl.a. av att jag personligen känner ett flertal musiker som kan "leva på sin konst" alldeles oberoende av upphovsrätten. Såväl inom populärmusik som folkmusik och "klassisk musik" (märk väl att musiker inom de två senare genrerna nästan aldrig är upphovsrättsinnehavare).
Som sagt, det här att sälja skivor något som präglat en tillfällig period på några decennier i musikens mångtusenåriga historia.

3/13/2005 02:49:00 fm  
Anonymous sphr said...

Aftonbladet tar tydligen gjärna åt sig vad användaren på piratbyråns forum skrivit.
Eftersom Antipiratbyrån inte är en myndighet utan ett organ sammansatt av privata företagsintressen ställdes frågan varför polisen hade länken hos sig. Polisen förnekade då att de hade ett samarbete med byrån.
  Efter att aftonbladet.se uppmärksammat saken försvann länken.

http://aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,617279,00.html

3/16/2005 07:54:00 em  
Blogger Magnus A said...

AJha rasmus, känner du några som är oberoende av att det kommer in någon hundring per skiva i en försäljning av t ex 10000-50000 skivor, d v s en miljon till produktionen av de musik som konsumeras.

Att konserter är lönsamma är en myt. De kostar mycket att arrangera och ger inga marginaler.

Det musiker jag känner har fått lägga ner när inte skivorna säljer längre. så enkelt är det. Det var mycket innan mp3-eran, men intäkterna ser likadana ut i dag. En procentandel går till upphovsrättsmannen och löner betalas till musiker, tekniker och reklam och administration ska ha sitt.

Vilka intäkter är det du syftar på ska täcka dessa kostnader? Inte menar du a-kassa eller bidrag?

Hur ser exemplen med dina vänner ut? Är de avlönade musiklärare som har en kvällhobby kanske? Berätta!

3/18/2005 02:02:00 fm  
Anonymous coldert said...

Jag har en liten idé om hur artister kan få pengar i fildelareran:

1) Ge ut er musik/film som mp3-filer/avi/whatever och skicka ut i fildelningsträsket
2) Gör det lagligt att ladda ner/dela ut dessa filer
3) Logga vilka filer som laddas och hur mycket (har för mig att det finns nån sån site redan nu...)
4) Inför en nöjes-skatt som fördelas efter antal nedladdningar
5) Rätt artister/filmskapare får pengarna
6) Gessle får ingenting för vem fan laddar ner GT..?

3/23/2005 11:24:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Interesting post, i like your blog very much
telecharger emule

9/12/2005 07:24:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home