söndag, mars 20, 2005

Hans Strindlund, Hans Strindlund...

Igår meddelade Piratbyrån att en polisanmälan mot Hans Strindlund kommer att lämnas in i veckan, så att de begravna hundarna kring hans egenhändigt beslutade razzior mot fildelare kan redas ut. Åklagarväsendet i Malmö har nämligen fattat ett intressant beslut: Att undersöka vem som har en viss IP-adress är ett brott mot sekretesslagen, om det misstänkta brottet inte är grövre än att dela ut filer på fildelningsnätverk. Men som förundersökningsledare har Hans Strindlund egenmäktigt både begärt information om personer bakom IP-nummer, och genomfört husrannsakningar mot dem, kostande miljontals kronor. Detta trots att det inte finns något rimligt utredningsvärde eftersom innehav av piratkopior är fullt lagligt. I dagens Expressen dyker Hans Strindlund upp igen, och demonstrerar sitt sinne för polisiära prioriteringar. Familjerättsjuristen Riitta Lönnblad hjälpte en kvinna som misshandlats av sin psykopat till ex-make, och fick då själv sin lägenhet utbränd och fortsatta hot tillsända. Hon tipsade naturligtvis polisen om den misstänkte gärningsmannen, men:

– Jag berättade för polisen vem den trolige gärningsmannen var – jag gav dem namn och personnummer. Jag trodde naturligtvis att han skulle tas till förhör, men ingenting hände.
Ansvarig för fallet är: kriminalkommissarie Hans Strindlund, chef för norrortspolisens våldsrotel. "För att ingripa mot någon räcker det inte med att man tror", säger han till Expressen, för att förklara att man inte ens tar in en misstänkt på förhör när brottsrubriceringen borde vara lagbokens grövsta: grov mordbrand. Misstänkta fildelare däremot, de nöjer sig Hans Strindlund inte med att förhöra, de ska man sparka in dörren hos. Låt oss en gång för alla få den mannen utredd och förhoppningsvis omplacerad. Ta emot anmälningar om cykelstölder låter som något lagom komplicerat, om han över huvud taget är lämpad som polisman. Uppdatering: Hans Strindlund har tidigare polisanmälts för att ha gjort sig jävig som förundersökningsledare genom medverkan i TV3:s Efterlyst. Då fällde han följande tjusiga kommentar:
Det är vi som äger informationen och har sekretessansvar så det är vi som avgör vad som kan sägas och inte

27 Comments:

Anonymous Anonym said...

Huvudet på spiken.

3/20/2005 01:35:00 em  
Blogger Magnus A said...

En skiva som det står på att den är olaglig att kopiera för allmän spridning är olaglig att kopiera för allmän spridning. Brottet är upp tll fängelse. Bara för snuten att slå till, alltså!

Som > i Australien < , där fildelare sägs ha gett upp, kanske? (Önskar att det är så lätt...)

Olagligt är kriminellt, och bara att ha en sån här sajt är alltså suspekt! Om du laddade ned utan att strida för nedladdning så hade det ju verkat mera normalt, inte sant? Nu är det ju en strid gällande något som är (spridandet) och blir(nedladdandet) olagligt, inte sant? Vem tror du vinner och vem förlorar på den kriminalitet som du kämpar för?

Nu kämpar du även med en massa lögner om att inte artister drabbas. Läs t ex mitt senaste bloginlägg, där Robyn talar för alla led i skivskapelseprocessen (men alldeles precis ändå, sannolikt p g a vikande intäkter, skapat ett eget bolag med dess krav på administration et c).

Redan rike Håkan Hellström och redan rike Björk är antikapitalister som säger att din kamp är okej, men är de inte på försäljning redan stormrika undantag som endast vill vara en stor mobb till lags - men även trogen sina (enligt min mening förmenta) antikapitalistiska ideal?

3/20/2005 02:03:00 em  
Blogger rasmus said...

"Olagligt är kriminellt, och bara att ha en sån här sajt är alltså suspekt!"

Hahaha! Vilken sajt syftar du på? Copyriot?

Ditt tjat om att "anti-kapitalistiska" artister hycklar förstår jag inte varför du framför här, varje gång med den överlägset uppblåsta attityden hos någon som tror sig satt fingret på en svag punkt.
"Anti-kapitalism", vad det nu må betyda, har knappast varit en utgångspunkt för diskussionerna som fildelning på Copyriot. Vad vissa högt profilerade artister behagar säga får stå för dem själva.

3/20/2005 02:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Att Robyn har vikande intäkter beror antagligen på att hon producerar medioker musik. Hon håller helt enkelt inte måttet längre.

3/20/2005 02:42:00 em  
Blogger Magnus A said...

Om det är så att Robyn inte håller måttet, varför sjunker i så fall även alla andra artisters försäljning ungefär lika brant?

Och varför är även de andra artisterna jag råkade googla fram vad man anser i fråga, nämligen Kent, Latin Kings och Timbuktu (hans mycket *lilla* skivbolag) så kraftigt negativa?

Jag hittade, förutom Björck och Hellström, inga positiva, och det var svårt att finna artister som ville säga ifrån, trots att man, som Timbuktus lilla skivbolag, medger att man knappast överlever fildelningen. Robyn sa mycket försiktigt, utan att anklaga fildelare, att skivbranchen får skärpa sig och att alla måste arbeta ihop för att hitta betaltjänster, men trots det attackeras hon med de råaste beskyllningar av i egentlig mening kriminella s k pirater - alltså exemplet i mitt inlägg, där en med kommunist-gravatar gör detta.

Och varför anser musikrecensenter som kommenterat, att fildelningen innebär branschens död?

Så sluta med att på lögnaktig grund dissa artister som säger hur läget faktist är (men vad kan man egentligen förvänta sig av de som förordar kriminell verksamhet - knappast någon söndagsskola).

3/20/2005 04:17:00 em  
Anonymous Mathias Pedersen said...

Magnus Andersson bör läsa vad Rasmus skriver igen, den här gången med hjärnan påslagen.

Bloggen handlar inte om huruvida nedladdning/spridning/etc. är lagligt/moralisk (det är en helt annan diskution) utan om att Hans Strindlund troligtvis begått grovt tjänstefel och att han gör skillnad på om en privatperson tror att någon begått ett brott och om APB tror att ett brott har begåtts.

Angående piratkopiering/nedladdning:
Det är en direkt följd av mediebranschens oförmåga att anpassa sig efter verkligheten.
För 15 år sedan kostade en cd cirka 130 kronor, men då kostade produktionen av sagda skiva ca 20 kronor, nu ligger den under kronan och skivorna kostar ca 180 kronor!!

På samma tid har priset på en dator sjunkit från ca 20000 kronor till runt 6000 tusen
Och varför har priset på en dator sjunkigt så mycket?
Jo för att dom har vart tvungna att marknadsanpassa sig vilket mediabranschen försöker att undvika med alla medel.

APB är ett direkt resultat av denna verklighetsflykt.

3/20/2005 07:09:00 em  
Blogger rasmus said...

Wow,
ospecificerade "musikrecensenter som kommenterat" anser alltså att "fildelningen innebär branschens död". Vilket argument.

Låt oss titta till Danmark. Där nominerade danska musikkritikernas förening Piratgruppen till sitt årliga pris. Nomineringen var kontroversiell och ledde till att sponsorn LO drog tillbaka sitt stöd. Då trädde Roskildefestivalen in och ersatte LO som sponsor, i ett tydligt ställningstagande för Piratgruppen och mot Antipiratgruppen.

Vilka tror Magnus Andersson är bäst på att bedöma vad som gynnar musiklivet: Roskildefestivalen i allians med musikkritikerna - eller LO-ledningen i allians med diverse jurister?

3/20/2005 07:20:00 em  
Anonymous Anonym said...

Magnus!

"Olagligt är kriminellt, och bara att ha en sån här sajt är alltså suspekt! "

Hmm. Har det plötsligt blivit olagligt att ha åsikter och dryfta dem?

Har det plötsligt blivit olagligt att kämpa för vår rättssäkerhet och demokrati?

3/20/2005 09:12:00 em  
Anonymous Anders said...

En mycket intressant och roligt skriven artikel.

Synd att kommentarerna ska vara så tråkigt analyserande. Det känns som om vissa av dom som klagar har förmycket fritid.

En subjektiv nyhetsraportering är intressant. Att tolka in ideologier och värderingar i den är lika dumt som att spela sina sabbath skivor baklänges och hoppas på hitta dolda budskap.

3/20/2005 11:51:00 em  
Anonymous Calle said...

Tack för ännu ett helbra inlägg på copyriot.. du håller hög standard.

Jämfört med stollen magnus som antagligen inte sett den där sjyssta bilden ang. diskussioner på internet än.

"Arguing on the internet is like running in the Special Olympics...
Even if you win, you're still retarded."

3/21/2005 01:28:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Magnus Andersson:
"En skiva som det står på att den är olaglig att kopiera för allmän spridning är olaglig att kopiera för allmän spridning. Brottet är upp tll fängelse. Bara för snuten att slå till, alltså!"

Öh, nej! Brott mot upphovsrätten kan generellt ge upp till två års fängelse. Men alla typer av upphovsrättsbrott skulle inte ge två års fängelse. Vad jag vet har ingen - inte ens de som sålt piratkopior - fått fängelse för filspridning. Den som gratis sprider en skiva får helt enkelt inte fängelse om saken hamnade i en domstol. Det inser de i Malmö och därför tillåter de inte husrannsakan. Du önsketänker Magnus!

Har "malmölinjen" bekräftas på andra håll? APB anmälde väl i fler polisdistrikt? Lades de ner?

Kan ingen gratis fildelning, oavsett mängd, ge fängelse? Om inte så siktar väl APB på stordelare framöver.

Kommer samma begränsning för husrannsakan gäller efter lagändringen?

3/21/2005 10:36:00 fm  
Anonymous Peppe said...

Uppdatering: Hans Strindlund har tidigare polisanmälts för att ha gjort sig jävig som förundersökningsledare genom medverkan i TV3:s Efterlyst. Då fällde han följande tjusiga kommentar:

Det är en stor skillnad på anmäld och fälld. Sen när advokaten inte heller kan anses vara helt opartisk då han representerar en av parterna i målet som inslaget handlade om. Så min fråga är, har Hans Strindlund blivit fälld för det han blev anmäld för?

3/21/2005 01:41:00 em  
Anonymous Anonym said...

Lite off-topic, men ändå intressant:

Kronofogdemyndighetens protokoll från raiden på Bahnhof:

http://www.dtek.chalmers.se/~leoe/bahnhof/

3/21/2005 02:35:00 em  
Blogger rasmus said...

Peppe, naturligtvis är det skillnad på anmäld och fälld. Jag vet inte vad som hände med fallet sen, men utgår från att han inte fälldes. Men även om han inte gjorde något formellt fel, tycker jag det är intressant att nämna sådan information om Strindlund och hans syn på polisens roll här. Han har valt att bli en offentlig person och att använda polisens resurser på mycket kontroversiellt sätt, därför är det bra om den information som behövs för att skärskåda honom finns tillgänglig.
Om jag hade skrivit en nyhetsartikel tryckt i en tidning, hade jag antagligen sett informationen om tidigare anmälan mot Strindlund som off-topic. Men bloggposter är inte detsamma som tidningsartiklar och ska inte bedömas efter samma slags kriterier.

3/21/2005 04:15:00 em  
Anonymous Anonym said...

Något verkar inte stämma i kronofogdens protokoll (länk i tidigare kommentar)

"Sökandens ombud advokat Daniel Wåtz ringde undertecknad kl. 11:00 och ca kl. 13:oo och undrade hur undersökningen fortskred. Jag meddelade Wåtz vid dessa tillfällen att servrarna hitintills inte med säkerhet kunnat identifierats.
När undertecknad lämnar serverhallen ca kl. 14:30 står Svenska Antipiratbyråns representant Pontén i fastighetens gemensamma entréhall och uppger att polis anlänt och att de önskade samtala med mig."


Några möjliga tolkningar:

1. KF-kommissariens fras "att servrarna hitintills inte med säkerhet kunnat identifierats" är en omskrivning för att APB:s advokat får veta att de hittat suspekta servrar med många film- och musikfiler, men är osäkra på om det var "rätt" servrar. APB kontaktar polisen som pga. denna info slår till.I så fall begår nog KF tjänstefel då överskottsinformationen sprids.

2. KF säger inget om suspekta servrar, utan bara att inget av det eftersökta hittats. Någon annan (en av konsulterna som sägs ha jublat?) läcker till APB som kontaktar polisen. I så fall begår nog konsulterna tjänstefel och kanske även KF-kommissarien (pga. bristande kontroll över konsulterna)

3. Varken KF eller konsulterna läcker. APB kontaktar ändå polisen som (på okända grunder) kommer till platsen. När KF skriver "Jag informerade polisen om tingsrättens beslut samt om kronofogdemyndighetens pågående verkställighet" kan det betyda att man säger att suspekta servrar hittats. Varefter polisen beslagtar dem. I så fall kanske KF begår tjänstefel då överskottsinformationen sprids.

4. KF och konsulterna läcker ingenting till APB eller polisen. Polisen beslagtar ändå servrarna. (låter otroligt: polisen verkar ju vid ingreppet känna till just de servrar KF inriktat sig på)

Vad som än har skett kan alltså något tjänstefel ha begåtts:
Om KF-kommissarien eller konsulterna läckte överskottsinformation kan de ha agerat fel. Om de inte läckte överskottsinformation så borde APB och polisen före beslagtagandet veta att de aktuella filerna inte hittats. Men då borde det ju inte finnas några som helst skäl för polisen att beslagta någonting alls! Då har nog polisen agerat felaktigt.

Det vore väldigt intressant att få reda på vem som gör anmälan till polisen, på vilka grunder anmälan görs och på vilka grunder polisen beslutar att ingripa. Har den flitige Strindlund ett finger med i spelet även här? Eftersom polisen beslagtar servrarna finns väl ett protokoll eller liknande. Finns det också på nätet?

3/21/2005 05:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Att det går dåligt för branschen kan ju bero på att branshcen har en dålig affärsidé som helt enkelt inte är tillräckligt konkurrenskraftig på internet.
När köptvånget upphävts blir de flesta finsmakare, det är en bra grej.
Vill man hjälpa branschen är det fritt fram för ideella välgörenhetsinitiativ, jag kan tänka mig att skänka en slant då och då.

Desutm borde staten förbereda sig på att vidta arbetsmarknadsåtgärder, för fler lär upptäcka att de inte håller måttet - egentligen.

3/21/2005 06:02:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ett citat som fick mig att reagera är detta

Ansvarig för fallet är: kriminalkommissarie Hans Strindlund, chef för norrortspolisens våldsrotel.

Det man kan fråga sig är varför just en polis på våldsroteln i norrort får detta på sitt bord. Detta måste enligt mig betyda att apb har kontaktat hans på egenhand. Samt lyckats övertala honom att göra dessa husransakningar.

Så att kontrollera vad dessa har för anknytning till varandra skall bli mycket intressant. Att till exempel muta en polisman kan knappast se bra ut =)

3/22/2005 04:52:00 fm  
Anonymous cyber said...

Magnus Andersson said...
"En skiva som det står på att den är olaglig att kopiera för allmän spridning är olaglig att kopiera för allmän spridning"

hehe, nej du Magnus, så är det inte. Faktum är att det kvittar fullständigt vad som står på skivan eller inte. Det är upphovsrättslagen och tolkningarna av den som gäller och inget annat.

Tror du blandar ihop musik med programvarulicenser som är ett kapitel helt för sig.

Upphovsrättslagen skrevs på 60-talet och är således ytterst svårtolkad i fall som rör fildelning på internet.

Kudos till dig för den fina tautologin. ;)

3/29/2005 08:34:00 em  
Anonymous Albin said...

shit magnus, jag som såg timbuktu på tv senast igår då han sade att fildelning var bra, att han själv laddar ner väldigt mycket och att problemen artister har kommer att lösa sig.

3/30/2005 11:00:00 fm  
Anonymous Peter said...

Till Magnus Andersson.

Angående hur piratkopiering förstör branschen.

Jag tillhör/tillhörde själv kategorin "piratkopierare". Att detta skulle innebära att jag förstör för branschen är det sämsta argument jag har hört. Musikbranschen håller på att döda sig själv.

Titta på filmbranschen, det säljs mer dvdfilmer nu än någonsin, folk går mer på bio nu än vad dom gjorde för 5 år sedan.

Min dvd-samling utökas med säkerligen 5-10 dvder varje månad. För 2 år sedan köpte jag nog knappt en i kvartalet. Varför? .. jo.. för att en bra film vill jag gärna ha. Med riktiga menyer, allt extramaterial, det riktiga fodralet. DVD-branschen har dessutom fattat att man inte kan ta fullpris för en film livet ut. 3-4 månader efter filmen kommit ut kan du köpa den för 100spänn. Och har du riktig tur hittar du guldkorn på macken eller i mat-affären för en femtilapp.

Skivindustrins priser är hutlösa. Produktionen av en cd ligger inte i närheten prismässigt av en dvd. Jag vet.. jag har jobbat i den branschen.

Vissa artister har fattat detta.. och jag LOVAR att det är mer än bara Björk och Håkan H.

3/30/2005 01:52:00 em  
Anonymous Anonym said...

Har nyss läst alla comments som skrivits hittills. Nåja det mesta iaf. Kan bara konstatera följande. Musikbranschen (liksom många andra branscher för övrigt) verkar vara full av penninghungriga människor, och APB och Henrik Pontén har sen en tid försökt bedriva korståg mot landets fildelare med ovan nämnda personer i ryggen. Nu verkar det som det inte längre går Pontén och APB's väg, och deras metoder börjar bli allt mer desperata.

Själv tror jag och hoppas att det blir ett bra slut på detta t.ex. att priserna på CD-skivor och filmer går ner något, och att den ständiga jakt på pengar som genomsyrar media branschen mildras.

Detta kanske är önsketänkande men man kan ju i alla fall hoppas.

3/30/2005 06:55:00 em  
Anonymous Anonym said...

Iron Maiden är då positiva till nerladdning det kunde man höra i p3 rock när p3 körde en av deras konserter i repris för något år sen

Google "innehåller" mkt men inte allt.

Anonym för att jag inte orkar skaffa ett konto och logga in på arbetstid.

3/31/2005 06:57:00 fm  
Anonymous Anonym said...

man får inte glömma de små banden som inte får några skivkontrakt för att de inte är tillräkligt "main stream" etc.. de gynnas väldigt mycket av att kunna sprida sin musik på internet.. håller den måttet så kommer resten av sig själv.

Tommy Larsen

4/01/2005 05:18:00 fm  
Anonymous Glenn said...

Man måste ju också fråga sej om det finns ett självändamål med att ha skivbolag ?

Svaret är nej, man får anpassa sej eller dö, dör man kommer någon annan att ta ens plats.

Den som tror att megaskivbolag är nödvändiga för att producera musik är bara grundlurade, vilket är precis det skivbolagen vill...

Personligen anser jag att lösningen på hela det här är enkel, skärp straffen på att profitera på piratkopiering, och rör inte någoit annat.

4/01/2005 01:50:00 em  
Anonymous Anonym said...

Mycket intressant... ska bli kul att följa giganternas idioti och fall.
//Malmö

4/02/2005 12:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Angående APB´s och KFM´s saker i Stockholm när polisen slog till så har jag enligt halv säkra källor fått reda på att APB´s Henrik Pontén kontaktat Polisen när det rörde sig om "andra servrar" än vad som bestämts i Tingsrättens Protokoll... hihi.. kan tänka mig Herr Pontén´s uttryck när han läser detta.. för det gör han garanterat.. hej hopp

/OP

4/08/2005 06:51:00 fm  
Anonymous Anonym said...

mycke skrik om lite verkstad. sist jag kollade har det alltid funnits "kopierad" musik när jag växte upp så var det kassetband nu är det cd-r vad är skillnaden?? och säg inte mängden och tillgängligheten för det är inte det alla gapar om. det som diskuteras är det olagliga i att fildela copyright material och det har alltid varit olagligt. men det är först nu som folk fått upp ögonen för det här när det blivit enklare. förut har artister ect inte brytt sej men nu helt plötsligt ska vi slå till så hårt vi kan bara för att dom inte har hängt med i utveklingen?? ren dubbelmoral eftersom det har aldrig förut pratats om "krig mot piratkopierarna" förutom på film sidan. förut så sa artister att det var trevligt att folk kopierade deras musik så fler fick tillgång till att höra dom, men nu helt plötsligt är det nånting dåligt?? för helvete hade ni varit konsekventa från början med att ta itu med piratkopiering så hade det nog inte sett ut som det gör idag.
finns bara en sak att säga som avslutning: Som man bäddar får man ligga!!!

10/31/2005 09:19:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home