fredag, mars 04, 2005

Hetzjagd auf WLAN

Ideella organisationen Technology for All börjat sprida gratis trådlöst internet för alla invånare i Houstons East End. Visionen om att överbrygga klyftor i tillgång till informationsteknologi, inte minst som ett sätt för den spansktalande befolkningen att bli bättre på engelska, har stöd av föreningslivet, universitetet och borgmästaren. Och då kommer Phil King (rep.) med ett lagförslag som vill förbjuda kommunala verksamheter i Texas att på något sätt delta i utbyggnaden av fria trådlösa nätverk. Biblioteken ska exempelvis inte få upplåta sina tak till antenner, då det anses snedvrida konkurrensen. Snacka om kortsiktig politik! Och i västtyska Paderborn grep polisen nyligen en 19-årig kille som satt i sin bil och kollade sin mejl genom ett öppet nätverk, och beslagtog hans laptop, rapporterar Telepolis. Sen skickade de ut ett stolt pressmeddelande: "Datatjuv tagen på bar gärning". Han ska vara den femte person som polisen i Paderborn gripit för användning av öppna nätverk bara i år. I inget av fallen handlar det alltså ens om något som kan likna datorintrång. Man tycks inte ens ha bemödat sig att fråga innehavaren av internetabonnemanget om hon eller han hade något emot fri användning, eller tvärtom som så många andra hade lämnat nätverket medvetet öppet. Ännu större slöseri med skattepengar än att jaga fildelare! Dessbättre tyder inget på att tysk polis i andra städer än Paderborn sysslar med sådan Hetzjagd. I Berlin, liksom i Stockholm, är det lugnt. Och snart är det åter säsong för att leta gratisnät i parkerna! Läs också förra årets inlägg kring fria trådlösa nät.

6 Comments:

Anonymous popz said...

"Och i västtyska Paderborn grep polisen nyligen en 19-årig kille som satt i sin bil och kollade sin mejl genom ett öppet nätverk, och beslagtog hans laptop, rapporterar Telepolis. Sen skickade de ut ett stolt pressmeddelande: "Datatjuv tagen på bar gärning".
Han ska vara den femte person som polisen i Paderborn gripit för användning av öppna nätverk bara i år. I inget av fallen handlar det alltså ens om något som kan likna datorintrång. Man tycks inte ens ha bemödat sig att fråga innehavaren av internetabonnemanget om hon eller han hade något emot fri användning, eller tvärtom som så många andra hade lämnat nätverket medvetet öppet.
Ännu större slöseri med skattepengar än att jaga fildelare!"

Herre gud hur fan kan dom bara få hålla på så!? Länge leve öppna nätverk & fri information

3/04/2005 05:07:00 em  
Anonymous warpig said...

Kan inte snuten syssla med vettiga grejer istället, typ Hetzjagd auf nazis (;-)), eller annat pack.

Jag håller med föregående talare, länge leve öppna nätverk och fri information! :)

3/04/2005 07:21:00 em  
Anonymous popz said...

eller Hetzjagd auf Våldtäktsmän, pedofiler, riktiga tjuvar (dvs inte sådana som oss)

3/04/2005 09:11:00 em  
Anonymous frags said...

Det är en generationsfråga. Vi får stå ut i 20 år till, typ...

3/05/2005 10:58:00 fm  
Anonymous Lexor said...

Och snart är det åter säsong för att leta gratisnät i parkerna!... för den lilla pluttminoritet som råkar äga en laptop, det vill säga.

3/07/2005 12:09:00 fm  
Anonymous apskrap said...

Good point lexor. Det är definitivt inte alla som har senaste datorn med världens största hårddisk, stans tjockaste lina och en nätt liten laptop som kronan på verket.

För att parafrasera det gamla uppropet: gärna gratis musik men först en rejäl burk att lagra skiten i!

När uppfinner någon tekniken som gör det möjligt att gratis och fritt mångfaldiga hårdvara? ;)

3/07/2005 10:12:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home