fredag, april 01, 2005

Piratstrid inom (v)

Som bekant är vänsterpartiet ett av de partier som ställer sig bakom den föreslagna skärpningen av upphovsrättslagen och masskriminaliseringen av internetanvändare. Samtidigt finns helt andra åsikter internt. För närvarande domineras Vänsterpartiets debattforum helt av upphovsrättsdebatten. Å ena sidan står en, som det verkar ganska ensam, Tasso Stafilidis som i egenskap av "politikansvarig för upphovsrätten" försvarar partiets officiella linje:

Skyddet av upphovsrätten är en förutsättning för mångfald, engagemang och etik inom hela medieområdet. Det är också en förutsättning för fria yrkesutövares möjlighet att kunna leva på sitt arbete. Vänsterpartiet hävdar upphovsrätten som en okränkbar och individuell rätt. Nya medier förändrar inte principiellt denna rätt, även om den i praktiken kan bli svårare att upprätthålla. (...) Utan en stark upphovsrätt skulle det i praktiken bara vara de personer som är ekonomiskt oberoende som skulle kunna ägna sig åt skapande verksamhet på heltid.
Man må ha olika åsikter om upphovsrättens funktion idag och dess önskvärda framtida utveckling, men vem som helst som läser fraserna ovan kan faktiskt inse att de är rent skitsnack. Det har i alla tider, vår nutid inräknad, funnits kulturproducenter vars inkomstkällor varit oberoende av förmågan att kontrollera mångfaldigandet av exemplar. Tasso, själv med bakgrund som skådespelare, borde exempelvis känna till att det existerar musiker som tjänar pengar på scenframträdanden... Han får dock mothugg från Kaj Johansson, som tar en av sina egna släktingar som exempel på den officiella argumentationens världsfrånvändhet:
Hon gör lite udda musik som uppskattas av någon handfull svenskar. Genom nätet har hon hittat en tusenhövdad publik och hon spelas på små radiostationer i Australien och USA. Hennes låtar kan fritt laddas ner från siten, men för den som vill köpa så går det också bra. Några lyssnar på låtarna, gillar vad de hör och köper en skiva i födelsedagspresent till kompisen. Hon lever idag på sin musik – tack vare spridning på nätet.
Kaj Johansson ställer dessutom de frågor som Tasso Stafilidis undviker att ta upp:
Varför ska vi ha regler som gör att Walt Disney kan förhindra Charlie Christensen att rita sin ”Arne Anka” på ett visst sätt? Varför ska vi ha regler som skyddar Michael Jackssons ”upphovsrätt” till Beatles musik? Och behöver verkligen Elvis upphovsrätten? (upp till sjuttio år efter sin död.)
Och i en uppföljande debattartikel:
Den tekniska utvecklingen har på några år gjort att gamla distributionsformer har spelat ut sin roll. Skivindustrin ser sina intressen hotade, men det finns ingen anledning att försöka rädda den med konstgjord andning. Dessa bolag måste hitta former för att anpassa sig till de nya förutsättningarna. Kan dom inte det så är det dags att kliva av scenen.
Men vänsterpartiet har (surprise, surprise) fortfarande sina testuggare, bland dem en David Eskilsson:
Argumentationen att artister ska ha just en äganderätt, en upphovsrätt, till sina verk för spridningen och användningen av dem, är i grund och botten inte annorlunda än den klassiska socialistiska argumentet att arbetarna ska ha rätten att bestämma över de produkter och tjänster som de skapar genom sitt arbete.
Lustigt nog finner vi här ett försök till naturrättslig argumentation för upphovsrätten av samma slag som hos Ayn Rand, som såg patent och upphovsrätt som "människans rätt till produkten av hennes sinne" (se Piratbyråns artikel Liberaler mot upphovsrätt). Skillnaden är att Ayn Rand var konsekvent nog att inte acceptera en upphovsrätt som fortsätter gälla även efter upphovsmannens död, medan vänsterpartiets upphovsrättsivrare hellre verkar sluta upp med IFPI:s kamp för semi-eviga monopol på kulturen. America Vera-Zavala intar däremot en pro-pirat-position. Ung Vänster har flera gånger tydligt förespråkat fildelning och har även lagt fram förslag om någon slags (statliga, centraliserade) online-bibliotek. Det logiska (tycker jag, även om jag personligen inte delar idén) vore nog snarast att vänsterpartiet tog ställning för någon form av kulturflatrate/content flatrate/ACS. De kunde hämta idéer från och etablera samarbete med den tyska kampanjen Fairsharing.

8 Comments:

Blogger KOPIMI said...

Bort med tassen - ung vänster för Internet

4/01/2005 03:09:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Frågan är om inte Tasso själv vacklar. Vill han stå för denna linje? Under rubriken "Det är inte jag som är vänsterpartiet!" förklarar Tasso att han bara gör som har blivit tillsagd:

Eftersom många tror att det är jag själv som hittat på vänsterpartiets politik och ställningstagande i frågan om upphovsrätten vill jag bara klargöra några saker. [...] Min uppgift i riksdagsgruppen är att följa och driva den politik som partiet har beslutat.

Länge ner i artikeln verkar han hinta om att partiets linje inte är huggen i sten:

Den 14 april kommer vi att ha ett seminarium i riksdagen där frågan kommer att diskuteras med personer och organisationer/grupper som är för och emot förslaget.

Är det ett ett nytt lobbymöte på gång, liknande det med centern?

Visst är det glädjande att några mindre partier säger nej till lagförslaget, men spelar det någon större roll? Stöd från Sossarna och Moderaterna räcker väl för att lagen ska bli verklighet.

/Leen.us

4/01/2005 03:18:00 fm  
Blogger rasmus said...

Jo, jag är ju själv inbjuden att tala på seminariet i riksdagen 14 april (som arrangeras av vänsterpartiet men är öppet även för andra partiers representanter).
Hade även ett givande möte med en folkpartistisk ledamot idag.

4/01/2005 03:37:00 fm  
Anonymous NeonJudge™ said...

Nåja, vi ser alltmer likheter mellan brasnhens beteende och de gamla kommunistiska idealen som ligger som en mörk skugga över vänsterpartiet.

Med hänvisning till (gissar jag) att http://pirazine.blogspot.com/ länkade till The Pirate Bay så har nu MPAA lyckats få Pirazine tystad.

USA, frihetens förlovade land? Jo, pyttsan.

4/01/2005 06:31:00 fm  
Anonymous martin said...

Med hänvisning till (gissar jag) att http://pirazine.blogspot.com/ länkade till The Pirate Bay så har nu MPAA lyckats få Pirazine tystad.

Det är första april idag, men man vet ju aldrig...

4/01/2005 09:15:00 fm  
Blogger rasmus said...

lättskrämda n00bs ... innan man sprider vidare påståenden om att en stida skulle vara stängd så kontrollerar man väl dem?

Ett enkelt sätt att göra detta är att gå in på någon annan Pirazine-sida än förstasidan (sådana kan man - tro det eller ej - hitta genom att slå in ordet "pirazine" i sökmotorn Google). Och så kan vi se att allt utom förstasidan ligger kvar som det ska.

Snygg mikopi av PB:s aprilskämt förra året, notwist & co! :)

4/01/2005 10:46:00 fm  
Anonymous NeonJudge™ said...

Så då antar att stopdesign.com som har designat blogger är involverade i detta särskilt tråkiga aprilskämt. Nedanstående ligger fullt synligt om man tittar på sidans källkod.

/*
-----------------------------------------------
Blogger Template Style
Name: Minima Black
Designer: Douglas Bowman
URL: www.stopdesign.com
Date: 26 Feb 2004
----------------------------------------------- */

Jag hoppas att vännerna på Pirazine har lite bättre sinne för timing än att köra med detta just nu. Jodå, jag vet att det är den 1 april idag.
Tyvärr så kanske ett sånt skämt vingklipper debatten som råder just nu. Tack, Rasmus, för tillmälet n00b som du just har gett bl.a. mig. Jag trodde nog att vi var mer vuxna än så. Varsågoda och börja garva åt mig nu då.

4/01/2005 01:05:00 em  
Anonymous untzuntz said...

jag tycker både det var kul att folk gick på aprilskämtet och att rasmus använde ordet n00b

4/01/2005 09:19:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home