torsdag, maj 05, 2005

100% icke-personlig blogg

En lokaltidning från Arbogatrakten skriver om "en löst sammansatt grupp som kallar sig Jossystem" och sysslar med datorkonst och elektronisk musik. De har bl.a. figurerat på Norbergfestivalen och gjort musikvideo åt Spånka NKPG. Jossystem intresserar sig för generativ konst, och en personlig favorit bland deras produktioner är semihypnotiska Poloview, som helt enkelt visar slumpmässiga bilder från internet. I tidningsartikeln berättar Thomas Frössman om nästa projekt.

Entusiasmen går inte att ta miste på. Han berättar också om ett annat projekt: en slags bloggrobot ... [som] ska leta på bloggar runt om i världen, genom en artificiell intelligens på något vis sortera i materialet och själv generera en blogg. – Mycket kommer så klart att bli väldigt konstigt.
Nu är den här: Poloblogg – veterligen världens första datorgenererade blogg! Inget personligt dagbokande här, utan automatiskt sammansatta formuleringar från andra engelskspråkiga bloggar. Liksom i fallet omniHAL är det även här MegaHAL som ligger bakom. Och visst blir resultatet ofta väldigt konstigt, med halsbrytande kast mellan ämnen och till synes oförklarliga länkningar till andra bloggar:
You just need a 12 step program. Thus, the most fundamental shifts. The anoniblogging roundtable will provide people and shiite political establishment looked severely confused and did nothing to do that to the space of drone dub and scary pitch shifts.
Raka motsatsen – mycket personligt berättande och få eller inga länkar till övriga nätet – utgör då tabloidernas senaste blogg-satsningar (Aftonbladet, Expressen) som kanske snarare borde kallas krönikor. PM Nilsson kommenterar artiklar i andra tidningar utan att länka dem, trots att de efter några sekunders googlande visar sig ligga uppe. Varför envisas med att leka blogg om man ändå inte vill använda formatet? Som Erik Stattin konstaterar: "medan journalister/krönikörer kan skriva OK blogginlägg så är riktiga bloggare mycket bättre på det". Och detta helt enkelt för att man måste ha en viss passion för webben om man ska skriva webblogg. För bloggar är ju inte intressanta som blotta "personliga dagböcker". Snarare har de vuxit fram som ett dubbelt infångande mellan webbsidans länksida och "nyheter"-sida. Kommentarer kring länkar som växer till texter, och texter som kan rymma spretigare resonemang på kort plats genom att länka. Inget ont i personliga dagböcker, oavsett om de ligger på blogspot.com eller halvt gömda på något obskyrt community. Men om vi nu ska prata om bloggar som kategori – vilket alls inte är självklart – så borde det väl handla om hypertext och inte om slät text. Kanske kommer den som en dag får för sig att sammanställa en bloggandets genealogi att konstatera en betydelseförskjutning av själva ordet "blogg". När konceptet ska plockas upp av traditionella pappersmedier, så slutar det betyda en nätnära webblogg för att i stället förvandlas till personliga dagböcker utan nära relation till nätet. Men vem bryr sig om tabloider, när det finns bloggbarn och bloggmaskiner?

11 Comments:

Anonymous Dennis said...

R. Robot var nog före, fast den verkar inte fungera som den ska längre. Vet inte riktigt när den startade men jag kommenterade den på min blogg i februari.

5/06/2005 12:20:00 fm  
Anonymous blenda said...

Visst är det jättebra när man länkar, men jag vill be dig Rasmus, att inte lägga flera olika länkar bredvid varandra i en följd. Det blir lite svårt att skilja dem åt då.

5/07/2005 10:47:00 em  
Anonymous Anonym said...

http://www.gatuaktionen.se/pirat/

5/10/2005 02:03:00 fm  
Blogger Centralisering/Desorganisering said...

ville bara säga, att South Park-torrents länken här som rasmus länkar till är guld. ;-)

5/10/2005 02:47:00 fm  
Blogger Centralisering/Desorganisering said...

alltså i högermarginalen...

5/10/2005 02:47:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hej

Varför tänker jag på ordet "traditionalist", rentav "ordningsvakt", när jag läser din text?

Internet uppfanns av folk som var tokiga i nötter för fötter. Hypertext, och dess centrifugala energi, är karakteristisk för både WWW och bloggen. Men har inte centrifugaliteten gjort skada nog i vår värld? Det är koncentration, fokus och samling vi behöver. Rentav "personlighet", som du nästan använder som skällsord.

Jag frapperas av att se till synes radikalt folk krydda sina bloggar med länkar i alla väderstreck. Det är som att gå på minerad mark. Jag frågar mig varför - och ser ofta inte något annat svar än att de gör som de blivit lärda, som andra gör, som blogtraditionen föreskriver. Ack vilka lydiga människor.

Hur har något så beigt som fotnötter kunnat bli så rätt och blogpolitiskt korrekt? Denna hypertexthype såg vi ju redan i de privata hemsidornas "heta" länkar.

"Kom till min hemsida och gå någon annanstans."

Vilken märklig, bokstavstroende konformism. Hypertext - Dieu le veut?

Och när du säger "passion för webben" låter det för mig som passion för form och format. Det gamla mantrat löd "Content is king", men här verkar Kungen snarare heta Container.

Horatius (Kalla linjen)

5/10/2005 03:47:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Horatius:
Jag förstår inte, först klagar du på internets centrifugala natur sedan klagar du på länkning. Det är ju länkar som koncentrerar, fokuserar och samlar internet.

5/10/2005 10:40:00 fm  
Anonymous Sunnan said...

Det är radikalt och bra att länka runt. Ett bra sätt att organisera (disorganisera) information.

Det är oradikalt och centralistiskt att inte ha länkar, att bara vilja dra in folk. Det känns som en egogrej.

5/10/2005 03:23:00 em  
Anonymous Anonym said...

Mors

Det är inte Internet utan människan jag pratar om. Länkar kan samla Internet men fokusering och koncentration är mänskliga egenskaper.

Leken "vem är mest radikal" kan vi väl skippa. Att inte ha länkar (för länkars skull) skulle jag inte kalla egogrej (fast jag nog förstår vad du tänker på). Det finns inga beväpnade vakter som hindrar dig från att när som helst "klicka dig bort".

Jag tycker ni glömmer en otroligt viktig faktor: INSPIRATION. Vi gör till 90 % vad vi är inspirerade till, 10 % kan kanske kallas egen vilja.

Ni vill ha länkar, så här kommer en.

World Wide Centrifuge
http://lagret.allnyckel.se/archives/100.html

Kanske förtydligar den lilla texten min ståndpunkt.

Horatius

5/10/2005 05:08:00 em  
Blogger cpt. polo said...

Is the same system of ordered procedures long? Art has to be bad.
Best of the world in internet art?

Language in the face of a lot.

Hyperlinks will install a freely available e-passport program. Rolls out in the news article: the court noted that many people have a publishing tool for predators to escape into hyper-space if we put in your hand, and the minority which insists on the link in a sense of nonsense, is crucial, and is now and never prosecuted, officials and activists that populate the neighborhoods that they're still very much in the gameplay.

Poloblogg

5/10/2005 05:24:00 em  
Blogger Dico said...

+

5/13/2005 12:05:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home