söndag, maj 29, 2005

Musikfestivaler

Två gratis utomhusfestivaler med musik har bevistats under helgen. På fredagseftermiddagen Popaganda, vars program, stängsel och köer har vuxit något enormt. Bland andra spelade Mattias Alkberg, som tydligen gör reklam för Piratbyrån på sitt senaste skivkonvolut. Lördagen bevistades Stockholms säkerligen minst marknadsförda festival Elektråpark i Rålambshovsparken, en tillställning dominerad av experimentell elektronisk musik som jag råkat höra talas om dagen innan. Som vanligt när gänget kring Fylkingen ordnar tillställningar är publiken i stort sett begränsad till vad man får kalla "de närmast sörjande", folk med någon slags relation till dem som framför musiken. I amfiteatern i Rålis satt 20–40 åhörare (drygt dubbelt så många om man räknade skrattmåsarna, och ungefär lika många som antalet artister som framträdde under eftermiddagen), samt ett tiotal a-lagare uppe i högra hörnet. Kotteriet har sin charm. En man i brun kavaj mumlar någon ohörbar presentation i mikrofonen kryddad med vad som verkar vara torr humor. Sen hörs ett eller annat ljudlandskap (i sällsynta fall anas ett beat) ur högtalarna i kanske tio minuter. Efteråt applåder – och märker man vem den just framträdande artisten var: ibland snubben vid mixerbordet, ibland nån som satt undanskymt och pillade på en laptop. Svårt att komma längre från Popagandas jättescener, strålkastare och folkmassor. Arrangemang som Elektråpark är naturligtvis inte ekonomiskt självgående på något sätt. Denna kultur är helt och hållet, för att använda ett populärt skällsord, bidragsberoende. Men att ekonomiska resurser för att hålla denna scen livaktig på något sätt trixas fram, det får i förlängningen gynnsamma effekter för långt fler än den lilla krets av artister och publik som bevistar arrangemang av föreningar som Fylkingen. Det går att följa influenserna likt dominobrickor som trillar in i och vitaliserar inte bara den så kallade konstmusiken, utan ännu mer den elektroniska dansmusiken på klubbarna, som i sin tur influerar en bredare popmusik. Tillställningar som den i lördags fungerar strategiskt. Få men aktiva människor träffas och snackar, kontakter knyts mellan musikhögskolefolk, technonördar, konstnärer och hackers, vilket leder fram till nya projekt.

Här syns Stépho Obadia, Friedrichshain-Fredrik samt Monki.

En halvkokt i folie gjorde sin spelning i form av en aktion mot digitalradio. Jakob Svartengren spelade upp musik för tio saxofoner som skapade en ljudbild som synkade bra till den mulna himlen, även om måsarnas skrin gärna hade fått mixas upp en smula jämfört med den "egentliga" musiken. Ett stycke av Mattias Petersson började i vacker noise och slutade tjugo minuter senare i metallisk ambient, med en oavsiktlig men snitsnygg crossfade från musik över i regn, vilket sedan föranledde tillställningens uppbrott. Andra musikfestivaler att notera:
  • Stockholm Early Music Festival hålls i veckan. Dit kommer i år Milano-orkestern Il Giardino Armonico, kända för sina passionerat livfulla tolkningar av Vivaldi och samtida kompositörer. I rollen som världens just nu bästa barockensemble har de bara konkurrens av Jordi Savalls Hespèrion XX och av Musica Antiqua Köln.
  • Sista dagarna i juli är det dags att ta sig till det speciella ödelagda industriområde utanför Norberg och den danskarrangerade, precis lagom stora festivalen för elektronisk musik genomförs. En höjdpunkt lär bli Ceephax Acid Crew (som är, och låter precis som, lillebrorsan till Squarepusher!) Några Ceephax-smakprov: Camelot Jostle.mp3, Seasick Acid.mp3. Även Tim Hecker spelar på Norberg!

2 Comments:

Anonymous mats said...

Haha - inget går upp mot skinntorr humor och akademikerelektronika.

5/29/2005 07:24:00 em  
Blogger phantom_orchard said...

ooh, ska ceephax till norberg? Det var nyheter för mig, och riktigt intressant.

Annars är fylkingen ju skitkul, speciellt när det är noll folk. Såg Phil Niblock där med kanske 10-20 pers i publiken, kändes lite pinsamt nästan.

5/30/2005 07:13:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home