söndag, juni 26, 2005

Baklängesprat i begravningstal

Under rubriken "Det finns ingen gratis brunch" ondgör sig i en midsommarkrönika DN:s ledarredaktör Niklas Ekdal över den generation som SvD för någon dag sedan i en rätt märklig text utnämnde till "gratisgenerationen". Han angriper främst organisationen Planka.nu, vars mål är en skattefinansierad kollektivtrafik, men i samma veva även Piratbyrån som han ser som en digital motsvarighet. Visst kan man diskutera paralleller mellan kopiering och transporter, mellan DRM-spärrar och tunnelbanespärrar. Men samtidigt bör vi klargöra en fundamental artskillnad mellan de bägge sammanslutningarna. Planka.nu har en politisk målsättning som de inte motiverar med att de är extraordinärt förtjusta i kollektivtrafik utan i (fördelnings)politiska ambitioner, även om de också integrerar frågan om biljettkontrollernas enormt centrala roll i hetsjakten på personer utan uppehållstillstånd att utvisa. Piratbyrån däremot älskar kopiering, multiplicering och kulturspridning. Det, och faktiskt inga rättighets-argument, är någonstans utgångspunkten. Vidare handlar inte Piratbyråns verksamhet om att lobba för att en lista med politiska åtgärder ska genomföras – det vi vill ha finns redan på internet. Vi vill gynna dess utveckling och avvärja diverse neurotiska sabotageförsök, men vart den fria kopieringen leder på sikt kan ingen förutspå i detalj. Man planerar inte en rolig fest genom att i förväg skriva manus för vad folk ska säga till varandra! Det finns inga gratisluncher, lyder Niklas Ekdals välbekanta visa. Den grundar sig i en vidskeplig tanke om att bra saker automatiskt kostar pengar, ju mer desto dyrare, med en logik som naturligtvis blir rent absurd när man börjar spekulera i att immateriella processer skulle ha någon slags naturlig och ofrånkomlig prislapp. Copyriot dissade det tänket förra året i inlägget "Fria nyttigheter är fel av princip". Nu handlar dock dessa talande missuppfattningar kring Piratbyrån inte så mycket om upphovsrätt, utan dels om att SvD-journalisten verkligen ansträngt sig för att vinkla det hela till att handla om motstånd mot "onda kapitalister", och dels om parollen "Välfärden börjar vid 100 mbit". Visst kan välfärd skapas genom att skattepengar betalar saker, men också genom teknisk utveckling och självständiga initiativ från hackers och andra entusiaster, eller såklart genom att det privata näringslivet ges de politiska förutsättningarna för att få fler att kunna ta del av olika nyttigheter. Detta har tidigare retts ut i ett tillägg som skrev till inlägget "Parkmingel och piratpolitik". Piratbyråns jan_bokl förklarar samma sak pedagogiskt i ett brev till Niklas Ekdal:

piratbyrån är för bredbandsuppkopplingar, det stämmer. men hur dessa ska spridas är en konkret fråga med många olika lösningar. välfärd behöver inte bekostas av staten, i sydkorea har man t.ex. skaffat bland världens snabbaste och bästa uppkopplingar genom en avreglering av marknaden och privata aktörer. i sverige har staten investerat massvis i ett grymt backbone och vi har en blandning av privata aktörer och det gamla sovjetmonopolet skanova. vi ser hemskt gärna en nyanserad och pragmatisk debatt kring hur vi kan befordra internet utifrån de konkreta förutsättningarna, inte att man ylar åt abstraktioner.
Brevet finns upplagt som kommentar till ett annat brev från performancebloggen Yellow Fox, som bland annat skriver, angående det förvirrade pratet om antikapitalism som kopieringens essens:
Lite realtidshistoria: de smarta, glada och lätta kapitalister som affirmerat internet har redan etablerat sig och har en gynnsam framtid att se fram emot, till skillnad från de dåliga, avundsjuka och missunsamma kapitalister som vaknade för sent och som försökte kannibalisera på internet istället för att utveckla det när tillfälle gavs. (...) Slaget vanns i all tysthet redan i början av 90-talet. [Vad än de närsynta olyckskorparna säger!] Efterspektaklet som du och övrig media ägnar er åt är inget annat än en dåligt underbyggd rekonstruktion i ultrarapid av händelserna som ledde fram till afk-medias död (er egen). Era "debatter", "idéer", "krönikor" och allt vad ni nu pumpar ut kring fildelning och pirater är, ur internets perspektiv, era egna begravningstal.
Med jan_bokl:s ord:
ett vanligt misstag i den här debatten är att vilja diskutera abstrakta idéer innan man har lärt sig hur datorer och digital kultur egentligen fungerar. om du vill kan vi skicka dig ett gratisex av boken Copy Me som vi släpper i juli.
Japp, mycket riktigt så ger Piratbyrån om några veckor ut en bok, en pocketantologi som faktiskt är den första bok inriktad på piratkopiering och upphovsrättskritik som kommer på svenska. Texterna är i de allra flesta fall redan publicerade på Piratbyråns artikelavdelning, men några är nyöversatta eller nyskrivna eller har stått att läsa på Copyriot. Boken Copy Me kommer att släppas med en releasefest och säljas billigt (kring 50 kronor) både i bokhandlar och på internet.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Jag vill bara veta om och när den finns som pdf på tpb.
Näh, den här köper jag, billigt var det ju också.

6/26/2005 02:51:00 em  
Anonymous Anonym said...

Ähh, vilka krystade argument. Vad är ditt syfte med att skapa en skiljelinje mellan piratbyrån och planka.nu? Var ligger det negativa med att de blandas ihop?

6/26/2005 02:56:00 em  
Anonymous chefren said...

Får tanka den först och se om det är något jag vill köpa.

6/26/2005 02:58:00 em  
Blogger rasmus said...

anonym: krystade? jaha. om du läser ser du att poängen ligger i att undvika den i pappersmedier rätt vanliga idiotin som tolkar piratbyrån som ett projekt som utgår från politik, vilket helt enkelt inte är sant och bäddar för en massa missförstånd kring teknik & kultur.
sen kan piratbyrån-sympatisörer tycka både det ena och det andra om planka.nu, det är inget jag har sagt något om just här då detta inte var ett inlägg om planka.nu

6/26/2005 03:07:00 em  
Anonymous Andie said...

Jag håller med om att planka's och piratrörelsens utgångspunkter inte är likadana och att planka rör sig i en mycket mer uttalad politisk värld, men hur kan du hävda att det INTE är politik med det stora påverkansarbete i ett antal politiska frågor som piratrörselsen utför? Vad menar du med politik, och varför är det viktigt att inte uppfattas som politisk?

6/26/2005 04:38:00 em  
Blogger rasmus said...

andie: läs vad jag skriver. vad man kan kalla piratrörelsen utför visst politik, men den utgår inte från ideologi utan från smak och värderingar av ett annat slag.
skillnaden illustras ytterst tydligt av att planka.nu ser kollektivtrafiken som ett område där förändringar bör ske som ett medel för att uppnå vissa politiska förändringar. piratrörelsen däremot tycker om kopiering, inte som medel utan som mål.

6/26/2005 05:59:00 em  
Anonymous Anonym said...

Naturligtvis är det Piratbyrån gör politik.

Den nya digitala ideologin!

6/27/2005 12:26:00 fm  
Anonymous pba said...

Herr Ekdal verkar ha missat att det är immaterialrättsförespråkarna som vill ha gratislunchen i det här fallet; det är de som vill att staten skall ge dem en taxeringsrätt på konsumentvaror genom att garantera exklusiva lagstiftade monopol.

Den historiska tillbakablicken är bristande; Sverige hade sin produktionskapacitet intakt efter andra världskriget, och kapaciteten att med största möjliga effektivitet förädla råvaror till mer önskade varor och tjänster är grunden i materiell välfärdstillväxt. Det är själva grunden i Adam Smith's ideer om det kapitalistiska systemet, att välfärden ökar av effektivare produktion av varor och tjänster, och den fria marknadens konkurrens leder till ständigt ökad effektivitet.

Men var hamnar vår produktionskapacitet nu, och kommer produktionseffektiviseringar konsumenterna tillgodo i form av motsvarande billigare varor? Och vilka välfärdsvaror produceras av investeringar i varumärken och marknadsföringskrig mellan läkemedelsbolag och inom musikindustri? Är det varor vi kan sälja till Kina och Indien i utbyte mot vad vi köper? Kan våran arbetskraft konkurrera när de måste betala för immaterialrättsmonopol kostnader som genomsyrar hela samhället från sjukförsäkringssystemen till maten?

Skillnaden mellan statlig beskattning och statligt skyddad privat 'beskattning' är hårfin, och de ekonomiska effekterna, som direkt resultat av bristande konkurrens, i förlängningen väldigt lika.

Har man i sin förblindade och förvirrade fantasi om ett kunskapssamhälle och immaterialrättssamhälle glömt av hur den materiella välfärden faktiskt uppstår, även bland de som säger sig vara 'kapitalister'?

6/27/2005 10:54:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home