lördag, juni 11, 2005

Bottennapp från TT

"Sluttankat på nätet" lyder rubriken på en artikel, rätt typisk för pappersmedias diskussionsnivå kring musikfildelning. Den har prånglats ut av ofta brutalt osakliga nyhetsbyrån TT:

Den 1 juli är det sluttankat. Den nya upphovsrättslagen gör det olagligt att hämta musik via nätverk som Kazaa.
Nåja. Redan hösten 2003 skrev Martin Appel en artikel, som även den var en ren reklamtext för de butiker som säljer DRM-skadade musikfiler, med öppningsfrasen "Gratismusikens tid är förbi". Var och en kan ju bedöma hans prognosförmåga. Det enda vars tid var förbi var Kazaa, som ersattes av bättre nätverk. Kanske har detta gått Martin Appel förbi, men det vore lite märkligt då han faktiskt är anställd på PC för alla, och själv klagar på "beslutsfattarnas usla IT-kunskaper". TT-artikeln fortsätter med flera konstigheter:
Det blir förbjudet att bryta de kopieringsskydd som ska försvåra överföringen från cd till dator.
Teoretiskt ja, men det är knappast vad saken handlar om. Till och med skivbolagen har gjort avbön och sagt att det där med förstörda CD-skivor var ett misstag som man inte tänker fortsätta med. Förbudet mot kringgående handlar om DRM-skadade filer, och får konsekvenser som inte har så mycket med piratjakt att göra som med teknikförbud.
Hittills har den svenska lagen varit oklar när det gäller fildelning. Att dela med sig av kommersiell musik är definitivt olagligt, medan det finns inget uttalat förbud mot att ladda hem musik.
Om musiken är "kommersiell" eller inte har inte ett dyft med saken att göra, och är inget som någon upphovsrättslag tar hänsyn till. Lagen förbjuder kopiering av musik som lagts ut utan rättighetsinnehavarens tillstånd, även om väldigt mycket är de facto lagligt ändå. Sen finns det kommersiella artister vars musik är fri att sprida vidare, samtidigt som den allra mesta icke-kommersiella musiken i teorin är exakt lika förbjuden att kopiera så länge inte en licens säger annorlunda. Men själva uppdelningen är naturligvis fetkeff. Lika lite som det finns någon musik vars uppkomst är helt och hållet kommersiell, finns det musik som står "utanför" den kommersiella verkligheten. Värt att kommentera är också en ofta återkommande märklighet, som i den aktuella artikeln framförs av IFPI:s Hélène Rönnmark, handlar om moral och om skillnaden mellan upp- och nedladdning:
– Vi tror att merparten av alla som sysslar med fildelning i dag är laglydiga medborgare, säger hon. De kommer inte vilja bryta mot lagen.
Så varifrån laddar de ner? Från en liten grupp superpirater, från någon slags dunkla krafter? Nej, fildelning är en horisontell verksamhet, där upp- och nedladdning alltid är två sidor av samma mynt. Alla de som använder Bittorrent laddar redan idag upp och överträder alltså oftast lagen. Lagskärpningen är alltså strängt taget ingen masskriminalisering, och kommer alltså inte leda till att folk slutar för att "fortsätta vara laglydiga". Själv har jag en helsida i Expressen idag, en hastigt skriven text som fick rubriken "Piratjägarna har förlorat kriget":
Uppluckrad upphovsrätt är inget som vi kanske får se framöver, utan en realitet att förhålla sig till, en pågående process.

19 Comments:

Anonymous sp3tt said...

Härligt att se ett nytt Copyriot-inlägg. Alltid lika välskrivet! Och en helsida i Sveriges näst största tidning, det bådar gott det här.
Keep up the good work.

6/11/2005 03:12:00 em  
Blogger liquid_raven said...

Jo, det var alldeles för länge sedan :)

6/11/2005 08:34:00 em  
Anonymous Blenda said...

Den TT-artikeln var verkligen kass. Varför bara ta upp kassa musiktjänster när det finns flera exempel på musikaffärer online som inte sysslar med DRM och inte är låsta till en viss plattform eller ett visst program.

6/11/2005 09:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är nog en miss att driva tokiga teser bara för att media ger utrymmet just nu. Det kan mycket väl slå tillbaka mot en i framtiden. Till exempel Expressen-artikeln som talar om att bryta "sekretessen på IP-adresser". Det är lite fånigt, både IP-nät och tjänster (ibland även enskilda maskiner) har alltid haft tydliga kontaktpersonuppgifter. Det är ett måste för att hålla nätet fungerande, att kunna ta kontakt med noder som beter sig felaktigt. Och jag tror knappast att näträvarna som faktiskt har byggt nätet uppskattar om folk i framtiden börjar gapa om anonymitet och sekretess. Det är samma som med eposten eller webben: kryptografi har vi av en anledning, varsågod.

6/12/2005 11:23:00 fm  
Blogger rasmus said...

Sekretess rörande IP-adresser är inget som jag har hittat på (och inget koncept som egentligen intresserar mig särskilt), utan blott ett juridiskt faktum.
Läs exempelvis vad åklagaren Stefan Gradler säger här, eller denna artikel ur Folket.

6/12/2005 02:52:00 em  
Anonymous Lina said...

Artikeln i Expressen var riktigt bra. Ska bli spännande att se hur den här konflikten (i brist på bättre ord) utvecklar sig.

Måste tacka för att du tipsade om Audioscrobbler. Kul att se vad folk faktiskt lyssnar på + att det är ett utmärkt sett att få tips på ny musik. Så, tack! :)

6/12/2005 06:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

rasmus: Det vore intressant att få veta vad som egentligen är sekretessbelagt eller på annat sätt är reglerat juridiskt. En sådan sekretess skulle gå stick i stäv med teknisk praxis. Nätet skulle inte fungera många dagar om man inte kunde ringa upp ansvarige för respektive nät. Om sen ansvaret även sträcker sig till ett juridiskt ansvar där nätägaren är ansvarig för vad som publiceras från deras nät vet jag inte, men det skulle helt klart förklara operatörernas samarbetsvillighet. Sen att Antipiratbyrån skapar egna register där de samkör personuppgifter, det är en annan sak och jag kan förstå att det är känsligt.

6/12/2005 07:32:00 em  
Anonymous Telegrafen said...

Jag blev också lite förbryllad av nyheten, men så fort jag såg att den kom från TT så lugnade jag ned mig. Då visste jag att mer än hälften är lögn och vinklade åsikter baserade på okunnighet. På TT sitter avskrapet av landets i särklass sämsta "journalister", och allt som produceras där måste tas med en enorm skopa salt. Deras trovärdighet, saklighet och allsidighet är inte större än skvallerkärringens. Och som Copyriot mycket riktigt har visat så hade de skeptiska rätt. TT är inget nyhetsorgan utan en propagandaspridare befolkad av propagandister och amatörskribenter.

6/13/2005 11:45:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Den där tt-kritik bloggen du länkar till verkar ju jävligt seriös. Är nyheter per definition osakliga om de inte skrivs ur israelisk vinkling?

6/13/2005 08:36:00 em  
Blogger Björn Hallberg said...

Ingen succé att blanda in "tt-kritik" i detta längst upp i artikeln ... de verkar själva syssla med rätt ensidigt tänkande.

Denna typ av sensationsrubriker är rätt vanliga. Inte så mkt att irritera sig på. Mer IFPI och dylika då som låter drevet gå. Journalister skriver bara det som matas dem, dvs något måste hända för att trigga en respons och därmed blir det alltid en viss vinkling. Grävande eller spontan journalistik är sällsynt och när den förekommer så handlar det ofta om inbitna mönster och övertygelser.

6/13/2005 09:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

Håller med föregående post till viss del, oavsett om TT är ideologisk vinklade eller ej. TT-kritik-sidan var ju ganska galen och verkar gå på det mesta utan djupare tanke, dvs samma sak som man anklagar TT för att göra.
Rasmus skriver inte heller han står bakom alla åsikter som står på "TT-blogen" någonstans i sin text.
/Thomas

6/13/2005 09:36:00 em  
Blogger Patrick said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

6/14/2005 01:32:00 em  
Blogger Patrick said...

Även om TT-kritik kan sägas vara ensidig gör den ändå något som ytterst få gör annars, dvs granskar nyhetsbyråerna (som ju har väldigt stor makt över mediernas rapportering, som i sin tur har stor påverkan på folks uppfattning om saker, speciellt saker som är för långt bort för gemene man att iaktta själv...).

6/14/2005 01:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Björn Hallberg gillar inte länken till TT-kritik och påstår att den bloggen är ensidig.

Ja, i så måtto att den ensidigt försöker korrigera TT:s sakfel och vinklingar. TT-kritik baseras på noggrannt researchat material, och gör en viktig gärning genom att med tydliga källhänvisningar avslöja TT:s fel och subjektiva åsiktsförmedling.

6/14/2005 02:52:00 em  
Anonymous Anonym said...

Men tyvär skriver TT-kritik enbart om TT's rapportering från mellanöstern...

Det behövs en större sida som t.ex. mediekritik (som nu verkar vara halvt kastrerad), men som kontinuerligt granskade TT...just därför att 99% av alla tidningar i Sverige publicerar TT's artiklar/notiser okritiskt

6/15/2005 12:17:00 fm  
Blogger Marcus said...

Haha, "Tidskrävande och krångligt" att ladda ner? Eh..

6/23/2005 07:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

messenger - mirc - motif - msn - msn messenger - nero - nettoyage pc - norman virus - norton - norton utilities - partition - partitions - petit dejeuner - piercing - piercings - porc - postale - postales - poulet - quicktime - realplayer - recette - recettes - repas - roms - sagittaire - salade - salades - saumon - scorpion - skin - skype - smiley - soluce - soluces - solution - solutions - soupe - spybot - spyware - svcd - symantec - tablature - tablatures - tarot - tarte - tartes - tatoo - tatou - tatouage - tatouages - taureau - telechargement - telechargements - telecharger - tribals - trillian - trucs - tuning - vcd - veau - vegetarienne - verseau - viande - video comique - videos comiques - virus - voiture - voitures - wallpaper - wallpapers - winamp - windows media player - winrar - winzip - zodiac - zodiaque - zone alarm - zone alarmemessenger - mirc - motif - msn - msn messenger - nero - nettoyage pc - norman virus - norton - norton utilities - partition - partitions - petit dejeuner - piercing - piercings - porc - postale - postales - poulet - quicktime - realplayer - recette - recettes - repas - roms - sagittaire - salade - salades - saumon - scorpion - skin - skype - smiley - soluce - soluces - solution - solutions - soupe - spybot - spyware - svcd - symantec - tablature - tablatures - tarot - tarte - tartes - tatoo - tatou - tatouage - tatouages - taureau - telechargement - telechargements - telecharger - tribals - trillian - trucs - tuning - vcd - veau - vegetarienne - verseau - viande - video comique - videos comiques - virus - voiture - voitures - wallpaper - wallpapers - winamp - windows media player - winrar - winzip - zodiac - zodiaque - zone alarm - zone alarmemessenger - mirc - motif - msn - msn messenger - nero - nettoyage pc - norman virus - norton - norton utilities - partition - partitions - petit dejeuner - piercing - piercings - porc - postale - postales - poulet - quicktime - realplayer - recette - recettes - repas - roms - sagittaire - salade - salades - saumon - scorpion - skin - skype - smiley - soluce - soluces - solution - solutions - soupe - spybot - spyware - svcd - symantec - tablature - tablatures - tarot - tarte - tartes - tatoo - tatou - tatouage - tatouages - taureau - telechargement - telechargements - telecharger - tribals - trillian - trucs - tuning - vcd - veau - vegetarienne - verseau - viande - video comique - videos comiques - virus - voiture - voitures - wallpaper - wallpapers - winamp - windows media player - winrar - winzip - zodiac - zodiaque - zone alarm - zone alarmemessenger - mirc - motif - msn - msn messenger - nero - nettoyage pc - norman virus - norton - norton utilities - partition - partitions - petit dejeuner - piercing - piercings - porc - postale - postales - poulet - quicktime - realplayer - recette - recettes - repas - roms - sagittaire - salade - salades - saumon - scorpion - skin - skype - smiley - soluce - soluces - solution - solutions - soupe - spybot - spyware - svcd - symantec - tablature - tablatures - tarot - tarte - tartes - tatoo - tatou - tatouage - tatouages - taureau - telechargement - telechargements - telecharger - tribals - trillian - trucs - tuning - vcd - veau - vegetarienne - verseau - viande - video comique - videos comiques - virus - voiture - voitures - wallpaper - wallpapers - winamp - windows media player - winrar - winzip - zodiac - zodiaque - zone alarm - zone alarme

11/07/2005 12:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

- mp3 - mp3 wav - msn 7.0 telecharger - msn 7.5 telecharger - msn astuce - msn messenger 6.2 - msn messenger 7.0 - msn messenger 7.5 - msn messenger 7.5 telecharger - msn messenger 7 - msn messenger plus - msn messenger telecharger - msn plus telecharger - msn telecharger - msn truc et astuce - msn web messenger - music a telecharger gratuitement - music mp3 - musique a telecharger gratuit - musique a telecharger gratuite - musique a telecharger gratuitement - musique a telecharger - musique arabe telecharger - musique arabe - musique classique - musique de film - musique de pub - musique gratuite a telecharger - musique gratuite - musique mp3 a telecharger - musique mp3 - musique telecharger sur ordinateur - musique - musique - musiques - nero - - rover - serveur emule - smiley gratuit telecharger - rom nintendo 64 - shareaza telecharger - rom - recette punch - sims 2 telecharger - recette sangria - rolls royce - recette pain - solution - sims 2 telechargement - recette paella - skype - scooter tuning - renault - rom game boy advance - - solution jeu - telechargement film gratuit - solution jeu video - sonnerie a telecharger - tarot gratuit - telechargement film cinema - spyware - sonnerie portable telecharger - sonnerie polyphonique telecharger - spybot - tarot - telechargement film divx - tarot de marseille - telechargement de film porno black - sonnerie a telecharger gratuitement - telechargement film - tablature guitare - tablature - aciphex - actonel - actos - acyclovir - alendronate sodium - allegra - altace - amoxycillin - augmentin - avandia - azithromycin - bupropion - bupropion-hcl - carisoprodol - cefixime - celebrex - celecoxib - cephalaxin - cetirizine hcl - cialis - cipro - pill stabilizing - ciprofloxacin - clarinex - claritin - clopidogrel - cozaar - desloratadine - diflucan - esomeprazole - fexofenadine - finasteride - flomax - fluconazole - fosamax - gen softtabs tadalafil - glucophage - imitrex - keflex - lamisil - levitra - lipitor - loratadine - losartan - max and willy - merida - metformin - nexium - omeprazole - orlistat - pantoprazole - paroxetine - paxil - phentermine - pioglitazone - plavix - pravachol - pravastatin - prilosec - propecia - proscar - protonix - rabeprazole - ramipril - risedronate - rosiglitazone -

11/25/2005 01:29:00 em  
Blogger Maje said...

astuceacuraaston martinad awareantivirusantivirus en lignealbumsastrologieantivirus gratuitadobe acrobatastuce jeu videoalbumassurance autoacrobatastrologie gratuiteantivirus a telechargerantivirus gratuit a telechargeralfa romeo brerablagueaudiblague drolecd musiquechanson a telechargercarte postale ancienneblague humourcarte postale virtuelleautoradio mp3blague blondebonne blagueavastbaladeur lecteur mp3avgbitdefenderchanson a telecharger gratuitementcarte postalebmwcodec divxcomment telechargerdivx a telechargerconvertir mp3divxclip video a telechargerdivx playercodec telechargerdivx codecdivx gratuitconvertir wma en mp3convertisseur mp3chevroletdivx codecchrysler financialdivx dvdcitroenclone cdedonkeyecouter musiqueecouter et telecharger musiqueemule gratuitemuleemule franceemule telechargerdivx proemule paradisedvd divxemoticone a telecharger gratuitdvd musiqueedonkey 2000ecran de veille a telecharger gratuitementemule telecharger gratuitdivx to dvdemoticone a telechargerdvd shrinkfilm x a telechargerfilmencodeur mp3film a telechargerfilm x gratuit a telechargerfirewallfiatfilm gratuit a telechargerfilm x a telecharger gratuitementfilm porno gratuit a telechargerfilm telechargementfilm porno a telechargerfilm x telecharger gratuitementfilmsfilm divx a telechargerfond d ecran a telechargerfilm pirate telechargement gratuitferrari enzo

12/01/2005 03:02:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home