söndag, juni 26, 2005

Last.fm och mixtapes

Copyriot skrev nyligen om Audioscrobbler, fildelningens överlägsna alternativ till skivbolagens trötta singellistor, för folk som tycker om att tycka om musik och vill utbyta detta intresse med varandra. Audioscrobbler är sammankringlade med Last.fm, ett nätradio-community som genererar skräddarsydda musikströmmar utifrån ens egen eller någon annans eller en grupps lyssningsprofil. Som en hel del som testat Last.fm har kunnat märka, fungerar det inte alltid strålande, utan sändningarna kunde när som helst brytas. Servrarna är ansträngda. Men genom att donera en rätt symbolisk summa pengar till driften får man status som priviligierad medlem, och plötsligt funkar allt som en dans, och man får tillgång till en helt personlig kanal. Extremt praktiskt för den som exempelvis vill kunna lyssna på sin musik på andra platser än hemmet, utan att behöva lägga den på lagringsmedia att bära runt på. En bit ner i högerspalten, under listan med musik som spelas just nu, går det nu att klicka på knappen "personal radio" och helt gratis lyssna på en mix av musik som Copyriot gillar! Last.fm är faktiskt lagligt, även om det nog är osannolikt att svenska STIM skulle ge en licens som var möjlig att betala. Men det verkar faktiskt brittiska musikmonopolet MCPS/PRS har gjort, så Last.fm har rättigheter att streama musik av de allra flesta artister som Audioscrobbler-användarna lyssnar på. Inte helt orelaterat skriver Martin Gelin i SvD om kulturen kring mixtapes. Texten berör ämnen som Copyriot diskuterat en hel del tidigare. Några citat:

– Det är numera normen för våra artister att släppa en mixtape i samma veva som de släpper en riktig skiva, säger Pheo Brown, chef för street promotion på skivbolaget Island Def Jam i New York. (...) Mixtape är samlingsnamnet för en form av semilegala cd-skivor som framför allt är populära på hiphopscenen. (...) En mixtape består ofta av en hejdlös röra av olika artister, producenter och samplingar. En artist kan exempelvis rappa på ett beat från en annan rappares låt, eller göra en parodi på en aktuell hitsingel - en teknik som 50 Cent förfinade på sina tidiga mixtaper. De här skivorna saknar således all form av upphovsrätt. De är olagliga, kort sagt. Men även om enstaka skivbutiker i New York rapporterat att de fått sina mixtapeutbud beslagtagna, tar skivbolagen själva inga initiativ för att stoppa mixtapeförsäljningen. – Alla i branschen vet hur ovärderliga de är i marknadsföringen, det vore självmord att stoppa mixtapeförsäljningen, säger Pheo Brown. (...) Pengarna för mixtapeförsäljningen går ofta direkt ner i rapparnas egna fickor. (...) På en mixtape kan en rappare fortfarande, för en stund, helt strunta i musikbranschens konventioner. Många rappare gör således betydligt mer intressanta mixtaper än "riktiga" skivor.
Kolla också in Blentwell.com som försöker kombinera mixtape-idén med länksystemet från del.icio.us. Eller Tinymixtapes.com, ett community för konceptbaserad mixtape-on-demand-produktion.

1 Comments:

Anonymous Anonym said...

last.fm skriver:
We currently do not stream metadata (track info) with our radio stream, mainly because it makes stream ripping too easy, and we do not want any beef with the licensing authorities ;-)

6/28/2005 10:18:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home