tisdag, juni 28, 2005

Norge blir internetstat

Igår presenterade Morten Andreas Meyer, boss på Norges moderniseringsdepartement (ett namn som för tankarna till Gosplan), landets storslagna IT-plan eNorge 2009 – det digitale spranget. Planen går i korthet ut på att norska staten ska ha flyttat ut på internet inom fyra år.

Regjeringen ønsker et samfunn der alle kan delta. Alle skal, om de selv ønsker det, kunne være fullverdige digitale borgere. Har du ikke datakunnskap skal du få. Og har du ikke datamaskin skal du i nærmiljø få gratis til gang til dette. Ingen skal holdes utenfor,
sa Meyer på en presskonferens. Gratis datamaskin åt alla är något som ska lagstiftas om redan om två år - innebär det även gratis internet åt alla? I övrigt är planen mycket ambitiös och gör gällande att "alla relevanta offentliga tjänster" ska finnas på internet senast 2009. Det norska kulturarvet ska digitaliseras och vara online samma år:
løpet av 2007 skal det foreligge en strategi som legger til rette for ordninger som gir tilgang til kulturarven, blant annet film, litteratur, museums- og arkivsamlinger, faglitterære kunnskapskilder og nasjonale arkiver for lyd og bilde. Strategien skal utformes på grunnlag av opphavsrettslige avtaler og personvernregler. løpet av 2009 skal det være etablert ordninger som sikrer netttilgang til kulturarven og kunnskaps- og opplevelseskilder for utdanningsinstitusjoner og innbyggere generelt.
Hur de upphovsrättsliga avtalen kommer att se ut ska bli spännande att se, kanske någon norrman kan fylla i? En annan viktig del av programmet är att hela det offentliga Norge ska migrera till öppna standarder och öppen källkod: "I løpet av 2009 skal alle nye IT- og informasjonssystemer i offentlig sektor bruke åpne standarder." Allt detta ingår i planen på att den Norska staten ska förvandlas till communityt Norge.no. Varje medborgare ska redan i år få ett eget krypin, här är en bild på moderniseringsministerns teaser-krypin. Varje medborgare ska tilldelas ett universellt användarkonto för alla offentliga tjänster, som tydligen ska samköras på något sätt. Från sitt krypin ska man kunna fixa:
 • Navn og adresse i folkeregisteret
 • Søknad om skattekort
 • Flyttemelding
 • Navn og kontaktinformasjon for ”min fastlege”
 • Bytte av fastlege
 • Bestille helsetrygdkort
 • Bestille serviceberegning for alderspensjon
 • Mine kjøretøy inkl dato for siste periodiske kontroll og frist for neste kontroll
 • Oversikt over samlet gjeld, siste innbetaling, neste terminbeløp samt status for søknad om stipend og lån i Lånekassen
 • Søke om fastrente eller betalingsutsettelse hos Lånekassen
 • Statusinformasjon for brukere og MinSide hos Aetat
 • Reservasjon mot direkte reklame
Funktionerna ska byggas ut och för att samordna alla byråkratierna har ett Koordineringsorgan (vars namn för tankarna till Gosnab) inrättats under moderniseringsdepartementet. Organet ska bland annat skaffa ett elektroniskt id och en elektronisk signatur åt varenda norrman, med vilket hon/han måste sköta alla sina kontakter med staten. "Den sista sovjetstaten" kommer alltså snart i sin internetversion med öppna standarder och gratis kulturarv på både norska och samiska. Digital people management utan digital rights management. Huruvida ett Folk går att upprätthålla på internet ska bli spännande att se, min gissning är nej. Abstraktionen Folk utgår nämligen ifrån det biologiska antagandet (med ursprung hos Aristoteles) om att intelligens sitter i individer, medan internet mer liknar nyare biologiska teorier om svärmintelligens, där intelligensen uppstår mellan individerna i t.ex. en bisvärm eller ett myller av myror. Hursomhelst ska det bli spännande att se vilka effekter det norska initiativet skapar. Vi hoppas att den svenska staten säger kopimi, tar sitt snack om public service på allvar och även den digitaliserar och offentliggör allt sitt "content" på internet. Och vem vet hur en migration till Linux inom något EU-lands administration skulle påverka den pågående processen kring införande av mjukvarupatent.
Uppdatering 29/6: Xazax spinner vidare på inlägget, citerar Deleuze och ifrågasätter hurtiga kommentarer från "glada internetister".

19 Comments:

Blogger catxk said...

Häftigt! Men hur rimmar open source/öppna standarder med deras ASP-teaser? :)

6/28/2005 08:48:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Snacka om att det lär uppstå diskussioner angående säkerhet och integritet..

6/28/2005 09:31:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Ein Volk, ein Reich, ein Website

6/28/2005 09:42:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag ska börja säga datamaskin fr o m nu.

Hur de kan skapa ett offentligt mediearkiv utan att rubba på upphovsrätten?

6/28/2005 11:25:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Grattis Norge!

Hoppas andra länder följer efter.

6/28/2005 02:21:00 em  
Anonymous Anonym said...

Om denna website blir ordentligt genomförd, koden fri, och andra rimligheter uppfyllda .. ja, då emigrerar jag på stubinen.

6/28/2005 04:16:00 em  
Anonymous Betelgeuze said...

Det låter nästan för bra för att vara sant. Om Norge lyckas med det här, så komerm förmodligen Sverige följa i samma fotspår...

6/28/2005 04:33:00 em  
Blogger rasmus said...

Vissa grejer är förstås störtsköna. Men jag blir ändå lite förvånad över de rakt igenom överpositiva reaktionerna här. Ingen som reagerar på inläggets referenser till sovjetiska planeringsorgan, eller på den bisarra tanken att göra ett statligt community som varje medborgare ska använda? Det krävs en hel del innan jag funderar på att emigrera till Europas svar på Iran (olja + religiös fundamentalism)... ;)

6/28/2005 05:28:00 em  
Anonymous Hans Olsson said...

Varför utlägget om 'folk'? Ditt påstående om individburen intelligens kanske stämmer, men kanske bör projektet tolkas som en digitalisering av 'medborgarna' och inte av folket. Då är detta projekt inte lämpligt som utgångspunkt för vare sig kritik av "folktanken" eller nationalstatsidén.

6/28/2005 06:17:00 em  
Anonymous Danmark said...

Det är nästan för bra för att vara sant.
Men så är det ju Norge det handlar om och Norge finns inte. Fast om man lägger upp hela norska folket på internet så kommer det ju vara svårt att inte tro på det.

6/28/2005 10:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

på allmän begäran

http://aza1312.blogspot.com/2005/06/norge-marscherar-in-framtiden.html

6/29/2005 11:20:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Va? Registren finns ju redan. Vad säger att de blir mer "samkörda" än idag. Om något så kan väl detta ge individen en större överblick, som tidigare var eventuellt var förbehållen staten.

Och varifrån kommer idén att kalla det hela för community? Det här liknar väl snarare e-kassan (a-kassan på internet) i Sverige eller den där sidan som arbetslösa har på ams.se. Kan man skriva små meddelanden till varandra eller vad?

För mig verkar det bara vara ett betydligt mer praktiskt gränssnitt till sådant som redan finns.

Referenserna till Sovjet är svåra att förstå. Har det med namnen att göra och att de kallar det för en "plan"?

6/29/2005 12:17:00 em  
Blogger catxk said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

6/29/2005 12:50:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hans Olsson: Såvida projektet är en “digitalisering av ‘medborgarna’” så implicerar det en nationalstat och ett folk, då en medborgare väl definieras som en medlem i en nationalstat, och gemenskapen av medborgare såsom medborgare väl definieras som ett folk?

Jan/Rasmus: Kanske är det så att många inte reagerade på sovjetreferensen eftersom anti-etatismen i denna blogg ibland antar en viss nojig karaktär. Ibland framstår det som att denna ovilja mot staten grundas i någon sorts princip snarare än en kritik eller - för att tala med era filosofiska preferenser - genealogisk analys av staten. Eller också är det så att många inte reagerade på sovjetreferensen för att den är en “varg” som borgerliga debattörer ropat om så många gånger att den förlorat sin kraft. Eller kanske är det så att många tänker att planering, liksom monopol, vanligtvis kontrasteras mot den ”fria” marknadens omedelbara mångfald och att det är något skumt med denna dualism. Jag menar inte att implicera att många inte reagerar på sovjetreferensen eftersom de skulle vara anhängare av Panzieri eller liknande. Jag menar mer något i stil med att många nog tänker att det inte nödvändigtvis implicerar mer biopolitik om staten administrerar ett community än om spray gör det. Jag tror ni skulle behöva förklara vad som är så farligt med att kommunicera med staten via ett elektroniskt id snarare än via ett id utfärdat av posten eller liknande. Eller varför (vilket ni förvisso inte hävdat men jag antar ligger implicit i er kritik av ”folket”) denna kommunikation skulle utesluta den andre, icke-medborgaren, från välfärdsmekanismer eller annat i större utsträckning än det sätt på vilket kommunikationen sker i dag. Som ni nu skrivit framstår det nästan som om problemet endast är att detta projekt problematiserar någon föreställning om att nätet utgör en gemenskap dominerad av skillnad medan icke-nätet utgör en gemenskap dominerad av identitet. Lite som om Lukretius, Spinoza och Deleuze endast skulle vara giltiga på internet, medan Platon, Descartes och Hegel skulle vara giltiga i de andra sfärerna.

6/29/2005 01:04:00 em  
Anonymous Anonym said...

catxk said...
"Häftigt! Men hur rimmar open source/öppna standarder med deras ASP-teaser? :)"

Och enligt Netcraft finns det en del som ännu bör fixas. ;)

Heh, tydligen finns det ännu nån annan än vissa kommunala och statliga instanser i Finland som ännu kör nt-servers. Eller?

6/30/2005 09:16:00 em  
Anonymous blenda said...

Moderniseringsdepartement och koordineringsorgan i all ära, men jag tycker att finska (Upphovsrättsliga) informations- och övervakningscentralen tar priset.

7/01/2005 12:06:00 em  
Anonymous Norsk pirat said...

Unnskyld meg, men det blir vel litt drøyt å trekke paralleller til styret i sovjet når en norsk Høyre-politiker legger frem en plan som krever at det offentlige skal bruke åpne standarder og åpen kildekode innen 2009, samt at offentlige IT-tjenester skal kunne brukes av alle.

Jeg er også kritisk til et community som hele landet skal bruke, og hvordan dette vil påvirke folk som ikke har noen større interesse av å bruke datamaskinen til alt, men hvordan dette relaterer til sovjet. Er det det at ALLE innbyggere skal indoktrineres i dette systemet som får dere til å minnes den røde fare?

Mulig jeg har misforstått en eller annen filosofisk vri på det hele, men Morten Andreas Meyer er ikke og vil aldri bli Stalin. ;) (og nei, jeg stemmer ikke høyre)

(Hoppas ni tål att jag skriver på norska, min svenska passar bättre til MSN och IRC)

7/08/2005 10:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

recette de cuisine | skype | tablature guitare | tarot | telecharger acrobat | telecharger antivirus | telecharger antivirus gratuit | telecharger chanson | telecharger clone cd | telecharger codec divx | telecharger divx | telecharger divx gratuit | telecharger divx gratuitement | telecharger divx player | telecharger emoticone | telecharger emoticone gratuit | telecharger emule | telecharger emule gratuit | telecharger e mule gratuit | telecharger emule gratuitement | telecharger e mule gratuitement | telecharger fr | telecharger kazaa en francais | telecharger kazaa gratuit | telecharger kazaa gratuitement | telecharger kazaa lite | telecharger logiciel divx telecharger messenger | telecharger messenger 7.5 | telecharger mp3 | telecharger msn 7.5 | telecharger msn 7.5 francais | telecharger msn gratuitement | telecharger msn mesenger | telecharger msn messager | telecharger msn messenger 7.5 | telecharger msn messenger 8.0 | telecharger msn messenger gratuit | telecharger msn messenger gratuitement | telecharger msn plus | telecharger music mp3 | telecharger musique gratuite | telecharger nero | telecharger nero 6 | telecharger nero gratuit | telecharger nero gratuitement | telecharger norton antivirus | telecharger norton antivirus 2005 | telecharger shareaza | telecharger shareaza gratuit | telecharger shareaza gratuitement | telecharger skype | telecharger winamp | telecharger winzip | telecharger winzip gratuit | telecharger yahoo messenger | winmx | zodiaque | zone alarm ad aware | antivirus | antivirus gratuit | bitdefender | blague blonde | blague humour | clone cd | edonkey | emule | emule telecharger | firewall | horoscope chinois | jeux a telecharger | kazaa | kazaa lite | kazaa lite telecharger | kazaa telecharger | logiciel antivirus | logiciel a telecharger | messenger 7.5 | messenger msn | mp3 gratuit | mp3 telecharger | msn 7.5 telecharger | msn-messenger 7.5 | msn messenger 7.5 telecharger | msn telecharger | musique mp3 | nero | nero 6 | nero burning | nero burning rom | norton 2005 | norton antivirus 2005

11/10/2005 04:49:00 em  
Anonymous Anonym said...

astuceacuraaston martinad awareantivirusantivirus en lignealbumsastrologieantivirus gratuitadobe acrobatastuce jeu videoalbumassurance autoacrobatastrologie gratuiteantivirus a telechargerantivirus gratuit a telechargeralfa romeo brera

11/25/2005 01:27:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home