tisdag, juli 12, 2005

Illegala ljud

Detritus.net's blogg meddelar att en massa ljudfiler på detritus.net/archive inom kort kommer att plockas ned. Det handlar alltså om "illegal musik", som enligt dagens upphovsrättslagstiftning inte får finnas då den umgås alltför flitigt med annan musik. Bland annat hela John Oswalds CD Plunderphonic, vars hela upplaga år 1990 förstördes av Canadian Recording Industry Association, liksom ett likaledes förbjudet Chumbawamba-album. Men framför allt finns där 1987, What the Fuck's Going On?, den första av tre album från The KLF.

All sounds on this recording have been captured by the KLF. In the name of Mu, we hereby liberate these sounds from all copyright restrictions, without prejudice. A KLF Communication.
På skivan samplade Bill Drummond och Jimmy Cauty helt ogenerat från bland andra Whitney Houston, Sex Pistols, Beatles och ABBA. Särskilt de senare blev irriterade och väckte åtal. Att Bill och Jimmy åkte till Stockholm för att tala förstånd kunde inte avstyra slakten – hela upplagan brändes upp på en åker utanför Södertälje. Mer KLF finns på The Pirate Bay här och här. Även den övriga illegala musiken finns förstås enkelt att tillgå på andra håll på nätet, och det är därför Detritus lugnt kan plocka ned dem från sitt arkiv. Men passa på om du vill ha tag på musiken snabbt och enkelt. Om man vill kan man ju fundera på hur detta går ihop med upphovsrättslagens förbud mot att ladda hem oauktoriserade filer. Musiken är ju upplagd med artisternas tillstånd (KLF:s statement säger allt), men å andra sidan fick ju inte KLF och de andra själva sprida den från början eftersom den innehåller fragment av andra upphovsrättsskyddade låtar. Innebär det att man enligt svensk lagstiftning kan bli straffad om man laddar hem en låt från en MP3-blogg om man vet med sig att låten samplar andra låtar mer än vad som egentligen är tillåtet, exempelvis ett mixtape (typ detta)? Inte för att det spelar någon roll. Bara som ännu ett exempel på en omöjlig upphovsrätt.

1 Comments:

Blogger Erik said...

Det roliga med Plunderphonics är att den nu återigen finns ute i en version med ett antal extralåtar, finns på Amazon. Självklart äger jag ett ex och den rekommenderas varmt.

Detrius är ju en legend, tråkigt att de vill lägga ner sitt arkiv...

7/13/2005 09:27:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home