tisdag, augusti 23, 2005

Stora Nyheter

Dagens kopihajp gäller ett erbjudande lanserat av en brittisk internetleverantör: Kunderna ska tillåtas att fritt fildela all musik tillhörande Sony/BMG-katalogen mellan varandra. Radio, teve och massa tidningar vittrar Stor Nyhet. På Boing Boing blir Cory Doctorow så uppspelt över att en "lösning" är i sikte att han kläcker ur sig:

This is such stupendously good news that I frankly didn't believe it. This is what EFF has been calling for for years now ... I'm prepared to say that this is the best thing to happen to the copyfight all year -- maybe all century.
Inte illa. Så vad skulle då skillnaden vara? Alla britter som väljer denna specifika internetleverantör kan fildela med varandra som vanligt – dock är de friköpta från alla juridiska risker så länge de håller sig till musik som Sony/BMG har rättigheterna till. Filformat och fildelningsnätverk är valfria, men trafiken övervakas med mjukvara för ljudanalys som rapporterar till Sony vad som fildelas. Här kommer blockeringen in. En kund ska inte kunna skicka Sony/BMG-musik till folk som har någon annan internetleverantör. Naturligtvis går det att kringgå, men i någon mån försämrar det såklart det allmänna utbytet i nätverk som Bittorrent. Enda skillnaden för internetanvändaren, förutom ett löfte om att inte bli stämd för vissa filer, blir alltså att viss trafik blockeras. Och när väl ett filter på trafiken är installerat och accepterat, är det svårt att tro att internetleverantören på Sonys order försöker lägga in fler filter, exempelvis mot allt utbyte av filmer som Sony har rättigheterna till. Nicklas Lundblad anar oråd i utvecklingen om internet blir en "walled garden". Nu kan förstås inga filter i världen filtrera bort de ettor och nollor som ingår i material som saknar tillstånd för kopiering från de som får kopieras. Men att sådana som Cory Doctorow glatt omfamnar en medioker affärsidé med tvivelaktiga konsekvenser, tyder på nån slags trött riktningslöshet. Blasé väntan på uppdykandet av idéer som ska bringa försoning i kopieringsstriderna, fast uttryckt med ett överentusiastiskt språk. De traditionella massmediernas rapportering kring internet måste oundvikligen söka upp "händelser" av detta slag och blåsa upp dem till hajper. Men varken varken flatrate eller "darknet", för att nämna de två senast omtalade exemplen, kommer att möblera om på arenan i år. För att förstå vad som utspelar sig kring kopieringen duger helt enkelt inte "nyheter" som ryckts loss från sitt ursprungsmedium för att passa ett annat.
Betänker man hur än idag alla stora politiska skeenden smyger in på scenen beslöjade och obemärkta, hur de skyms undan av betydelselösa händelser och vid sidan av dem verkar små, hur de först långt efter att de timat avslöjar sin djupverkan och producerar efterskalv – vilken betydelse kan då tillmätas tidningspressen, som sådan den nu är dagligen uppbådar sina lungors fulla kraft för att ropa ut, överrösta, uppröra, förskräcka, – är den något annat än ett ständigt pågående blint larm, som vänder våra öron och sinnen åt fel håll? Nietzsche, Mänskligt, alltförmänskligt
Uppdatering: Piratbyrån skriver lika kritiskt under rubriken Skivbolagsstyrt internet. Norska Piratgruppen kopierar, medan danska dito inte är lika negativa utan talar om "ett intressant tilltag".

8 Comments:

Anonymous X said...

Att byta internetleverantör för att kunna byta id-märkta filer kommer att slå fel !!!

Ännu ett skott i foten av musikbranschen !!!

8/23/2005 02:22:00 fm  
Blogger rasmus said...

X: Bara ett förtydligande - det handlar nu inte om ID-märkta filer eller några speciella filer över huvud taget. Igenkänningen av filer att stoppa görs genom ljudanalys (det är också sagt att filer som inte känns igen av ljudanalysprogrammet inte ska påverkas på något sätt).
Jag är böjd att hålla med Nicklas Lundblad om att vi ser "det första listiga draget från rättighetsindustrin på länge".

8/23/2005 07:46:00 fm  
Anonymous Epidemical said...

Och det enda som behövs för att kringgå den här s.k. "blockeringen" är tillräcklig kryptering för att realtidsdekryptering ska vara ohållbart, något som inte torde vara alltför svårt om man betänker att de redan måste kör ljudanalys i realtid på all data som skickas på deras nät.

Utan blockeringen, övervakningen och Sony tycker jag tjänsten verkar rätt attraktiv. Typ bredbandet.

8/23/2005 09:12:00 fm  
Anonymous Anonym said...

så om jag skaffar mig den ispn och laddar ner alla sony musik, och sen säger upp avtalet, äger jag då musiken?

8/23/2005 06:20:00 em  
Anonymous Anonym said...

Stämmer in i den andra anonyma kommentarens fråga:
kan man fritt ladda ner all Sonymusik, sedan säga upp tjänster och lagligt ha kvar musiken? Låter som en lika dum affärsidé som de där prova-på-prenumerationerna med Kalle Ankas pocket ("få 3 för 49 och därefter en i månaden till normalpris") man som liten tecknade och sen sade upp direkt. Gång på gång.

Tanken borde förresten fallera på ett av två problem: Antingen har man bra fart, men då laddar folk ner mycket och säger sen upp tjänsten. Eller så har man låg fart, så folk inte kan ladda ner allt snabbt, men då följer uppsägningar pga. låga hastigheter.

8/24/2005 06:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det är fullt lagligt att inneha piratkopierad musik, så rimligtvis får man också inneha lagligt tankad musik.

8/24/2005 10:03:00 em  
Blogger M. Altemark said...

[omniHAL] altemarq: Guu va kul. äR det mkt folk där ser man säger det på smörgåsarna. Pensla över pesto. Lägg i inlägget på copyriot: fyfan, jag som fick linda skugge att kallanätpiraterna för ?osnutna snorungar? Som ?kommer få jordens chock sen när du är ju gott.

8/24/2005 11:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

Till anonym ovan.
Tja, det är strikt sett lagligt att bara passivt inneha. Men det är numera olagligt att kopiera piratnedladdat material från sin hårddisk till mp3-spelare/annan hårddisk/cd etc. Och det är oklart om det är olagligt att spela upp dito från hårddisken (pga. kopiering till temp.minne)

Den intressanta grundfrågan kan ju även ändras till: är det med denna tjänst lagligt att efter uppsägning fortsätta använda och kopiera musiken till sin mp3-spelare?

8/25/2005 10:51:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home