tisdag, september 20, 2005

Återmonopolisering av koppartrådarna?

Existerar det någon nyhetsbevakning eller offentlig debatt om vad som händer med internetinfrastrukturen i landet? Verkar tyvärr inte så. Idag intervjuas Bahnhofs VD Jon Karlung och får som sista fråga:

Vad tycker du att vi ska undra över imorgon?Telia! Varför vill Telia sätta konkurrensen ur spel? I dagarna flyttas hela det svenska kopparnätet från det operatörsneutrala bolaget Skanova till Telia. Skanova etablerades som ett eget bolag som upplät kopparnätet till de svenska operatörerna på lika villkor. Konstruktionen tillkom på önskemål från PTS. Nu läggs bolaget Skanova på is och Telia roffar tillbaka allting till sig själva igen.
Ändå går det inte att hitta några fler upplysningar om detta, vare sig i dagstidningsarkiven, datablaskornas nätupplagor eller för den delen i svenska "bloggosfären". Minst sagt anmärkningsvärt – förutsatt att det som Jon Karlung säger stämmer, att denna återmonopolisering och maktcentralisering sker "i dagarna". Betänk att Skanova har haft de facto-monopol på kopparnätet i Sverige, kontroll över alla IP-nummer, och stämts för att misssbruka sin ställning. Med starkare monopolfunktioner till Telia lär svensk bredbandsutbyggnad halka efter ännu mer i internationell jämförelse. Gissar att de första nyhetsartiklarna dyker upp om minst en månad, och hoppas att Oscar eller kanske prq-crewet kan ge bättre besked innan dess...

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det kan ju också bli så att koppartråden inte blir det ledande, utan istället att andra tekniker tar över.

Och jag tycker att man inte skall låta monopoliseringstendenser leda en in i för mycket defatism. Man får väl se till att man lyder mindre istället.

Nyhetsbevakningen?
Tja, det är ju här ibland, sen "där" ibland som man hittar trådar till nyheter och information om både det ena och det andra.

Det skulle aldrig falla mig in att skicka en insändare eller försöka publicera något i en tidningsblaska.
Men här?
Därför att det (informationen) flyter med ett annat tryck än tidningsleveransen på morgonen och redaktionens sållningsarbete under dagen.

9/20/2005 08:04:00 em  
Blogger rasmus said...

Uppgivenhet finns det verkligen inget skäl till, och som det skrivits om här i fler poster nyligen finns det såklart mycket intressantare tekniker än koppartråd. Men man kan ju ändå sakna någon form av faktaunderlag för att kunna väga olika alternativ mot varandra och bedöma läget.
Det handlar inte heller så mycket om att klaga på pressen, som om att än en gång konstatera hur stora de vita fläckarna är, så att man inte gör sig onödiga illusioner annars. Typ.

9/20/2005 08:34:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home