söndag, oktober 30, 2005

Framtidsförvirring i Hultsfred

Underbart syrligt referat från ett seminarium på Rookiefestivalen i Hultsfred, där olika intressen skulle tala om "hur det digitala teknikskiftet har påverkat och kommer att påverka musikindustrin", men med skygglappar som begränsade frågeställningarna till "CD-skiva eller MP3?" och "6 kr eller 10 kr":

Nästa panelmedlem var hans gamla klasskamrat och f.d. kollega, numera på STIM. STIM är ett gäng kompisar till skivbolagen som tar pengar från de som spelar upp musik, administrerar runt dem lite och sen ger en del av dem till de artister som ligger på deras kompisars bolag. Representanten för framtiden var hans kompis som drev siten mela.se, vars affärsidé är att sälja musik från artister som lägger upp material på siten och sedan använda pengarna till administration av försäljningen. Det futuristiska med dem var att de tog 6 kr per låt istället för 10 kr som iTunes musicstore. Hur man både finansierar löner, administration och samtidigt ger massa pengar till artister var oklart eftersom mela.se bara sålt drygt 2000 låtar på de två och ett halvt år de funnits, det är 18 kr per dag i inkomst. En som däremot tyckte att mela.se var jättebra var represententen för artisterna, de vi skulle rädda. Hon släppte nämligen sin musik där. Det framgick inte hur populär artisten var, men hon kan ju omöjligen ha sålt mer än maxbeloppet 2000 låtar på mela.se och hon sa själv att det var svårt att ens få betalt för en spelning. Tydligen var detta för att folk piratkopierade hennes musik. Hon hade nämligen skrivit på uppropet från de 114 artisterna om att de inte ville ha sin musik piratkopierad.
Referatet är skrivet av Magnus Andersson från Piratbyrån, som också var inbjuden till att snacka i panelen. Han ville vidga samtalet för att ge plats för fler ekonomier än bara försäljandet av inspelningar (på skiva eller som ljudfil). Gensvaret var intressant.
När jag beskrev mina, på erfarenhet välgrundade får jag säga, iakttagelser om hur musikers vardag ser ut, hur oberoende musikscener fungerar och hur ungdomar använder och hittar sin musik idag trodde vissa panelmedlemmar om att jag pratade om framtiden och tyckte att det lät knasigt att något sånt skulle kunna hända. Är det inte lite typiskt för antipiraters syn på fildelning? De frågar sig om vi ska ha fildelning eller ej, men faktum är ju att vi har den redan idag. Därför kan man inte säga att man inte tycker att vi ska ha fildelning utan att på allvar diskutera med vilken metod man planerar att bli av med den.
Exakt. Typiskt för upphovsrättskramare är att allt tal om fri kopiering, horisontellt kulturutbyte och andra ekonomiska modeller än skivförsäljning behandlas som åsikter om hur det "borde vara" i framtiden (uttryckt i väderkvarnsstrider mot "de som tycker att musik borde vara gratis"). Men allt detta finns ju redan. Musik är gratis – eller närmare bestämt ljudfiler med musikinspelningar, andra sidor av musiklivet är lättare att ta betalt för. Det är de som kräver sin rätt att bli rika på att sälja snö till eskimåer som måste förklara hur i hela världen de ska hindra dem från att komma åt "gratissnön" från himlen. Vi andra har egentligen inga skäl att nedlåta oss till diskussioner om hur musiklivet "borde vara", när de olika konkurrerande modellerna redan finns idag.

3 Comments:

Anonymous MPAA said...

Ursäkta avvikandet från ämnet, men nu har någon publicerat Gula Brigadernas emblem!!!
Jag tror att vi är en riktig svensk terrorskandal på spåren.

http://thepiratebay.org/details.php?id=3403281

10/30/2005 05:52:00 em  
Anonymous mats said...

jag gjorde ett försök att skriva nåt om just hur skivbolagen skulle kunna se ut i "framtiden".

Och visst - man kan välja att se det som blåögda spekulatuoner om framtiden, men som sagt - fildelning existerar och lär knappast bara försvinna. Den som bäst kan utnyttja den "nya" tekniken (dit räknas inte böter och förbud) lär väl ha framtiden för sig.

10/31/2005 06:46:00 em  
Anonymous Anonym said...

NyTeknik Debatt

Här diskuteras morotseffeektn med DRM och hårdvarukontrollerade spelare såsom apples ipod.

11/02/2005 01:51:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home