tisdag, oktober 25, 2005

Mental enkelriktning av universaldatorn

Laddar du ner filer från internet? frågar svt.se sina besökare. Ja, absolut 74%, Nej 16%. Nej? När man just använder ett nynedladdat html-dokument från svt.se? Att surfa på internet är ju att ladda ner filer! Vi känner igen webbfrågans feltänk från när SCB gör ankäter om "nedladdning" och när Lilla Aktuellt påstod att en ny lag förbjöd "all nedladdning av filer". Någon kanske tycker att detta på sin höjd är en petitess, ordmärkeri och gnäll. Men hur vi talar om digital kommunikation, hur vi föreställer oss internet, är av största vikt. Som sagts i ett gammalt inlägg finns det en vag men vida spridd vanföreställning

om att webbläsarens fönster är just ett "fönster" varigenom man ser något som befinner sig någon helt annanstans, något som någon annan har kontroll över. Det är detta okunniga umgänge med datorer som upphovsrättsindustrin helst vill ska omfatta så många som möjligt. Mental Rights Management.
Visionen om enkelriktade datornätverk slog inte in, men upphovsrättsindustrin vill ändå vrida internet i den riktningen, genom att försöka upprätthålla en fullständig åtskillnad mellan tillfällig och permanent dataöverföring.
Men nu råkar det inte vara så som datorkommunikation fungerar. Alla bilder du har på skärmen kan sparas till hårddisken. Allt ljud och all film som streamas över internet eller annat media kan av mottagaren rippas till en fil, som sedan kan spridas obegränsat.
I förra inlägget om konsekvenser av fildelningsdomen i Västerås hävdades just detta: Inga kopieringsspärrar på mediafiler (DRM) kan hindra att dess innehåll sprids vidare, och ingen "tidsmärkning" kan säkra autenciteten i en skärmdump. Tomas Rosander invänder i en kommentar:
Kopiering går att stoppa tekniskt, det är en resursfråga. DRM är den oavgjort största faran i kommande informationssammanhang. (...) Med framtidens totalitära DRM som sitter i hela hårdvarukedjan kan det mycket väl vara kört. Dessutom är det olagligt under hårda straff att ens försöka.
Jo, när spärrarna byggs in i hårdvaran är det förstås en lite annan sak. Det är förstås relativt enkelt att göra i spelkonsoller och DVD-spelare. Men kopieringsspärrar på hårdvarunivå i persondatorer är inget som kan smygas igenom hur som helst – om vi nu bortser från den grupp datorkonsumenter som kan gå in på en hemsida och svara "nej" på frågan om de laddar ner filer. Ettor är ettor och nollor är nollor – de är smak-, lukt- och färglösa – även om de skulle utgöra delar av upphovsrättsskyddat material! Därför är det strängt taget omöjligt att konstruera en dator som inte kan rippa analogt ljud och inte kan mångfaldiga ljudfiler, bildfiler, programkod och andra textsträngar. En sådan maskin skulle nämligen inte vara någon dator. Den skulle vara något så groteskt som en digital simulation av det medieklimat som rådde vid mitten av 1900-talet. Vilket förstås ligger i linje med upphovsrättens funktion som lagstiftning för tryckpressar. Och även om det inte går att omvandla internet till ett enkelriktat medium, görs det många partiella försök i den riktningen av dem som önskar att Alan Turing aldrig hade fötts. Som Pirate Cinema Berlin uttrycker det med en av sina teser:
att ett av de största hoten mot kulturproduktionen idag är det av polis och kulturindustri bedrivna avskaffandet av universaldatorn
Uppdatering: Kärnan av det hela fångas med en femårings träffsäkerhet av Agnes:
agnes: "när jag såg dig på tv så undrade jag varför du inte såg mig, marcin." agnes: "jag såg ju dig?"
(Textremsan om skjutglada poliser kom in av misstag under någon sekund av Östnytt-inslaget.)

14 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bra & viktigt att poängtera. Vi som orkade ägna igenom oss kvällens Debatt blev allt förvånade att Debatt-redaktionen faktiskt lyckades med att klargöra att fildelning inte är olagligt så länge det inte handlar om upphovsrättsskyddat material. Det finns hopp för kunskapen på de journalistiska redaktionerna, ty rätt ska vara rätt.

Fortsätt att tjata & ordmärka!

10/25/2005 11:11:00 em  
Anonymous blenda said...

Dessutom är det föga förvånande att Bert Karlsson i ovan nämnda debattprogram, efter att ha suttit och totalsågat Internet som distributionsform, påstår att hn varken kan använda e-post eller ens äger en dator.

Better start swimmin' or you'll sink like a stone.

10/25/2005 11:33:00 em  
Anonymous Anonym said...

apropå att vi kommer få hårdvara i våra persondatorer som kontrollerar DRM så är Microsoft på god väg med sitt NGSCB. Intel har redan idag förberedelsen i vissa av sina processorer. Så, ja, det kommer smygas in ett skydd som kommer ligga på processorn eller moderkortet, det kommer heta något jätteflashigt och man kommer motivera det med helt andra saker än att det ska skydda företags DRM.

10/26/2005 09:41:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det kan ju också bli som med DVD-spelare. Vemfan köper en som bara kan spela tex Region 2?
Tror att det kommer finnas hårdvaruföretag som vill sälja DRM-fria produkter, för det är det folk vill ha (och de kommer sälja bra förhoppningsvis)

Sen kanske Staten/Stora företag gör alla datorer utan DRM olagliga, men då är det ändå dags att börja terrorbomba eller nåt ;)

10/26/2005 11:39:00 fm  
Anonymous nocturnal said...

jag är inte den som ordmärker för jag vet att om jag använder termer så finns det alltid någon galning som påstår att det heter inte så och det där ska man inte kalla för det här osv osv

jag orkar inte med sånt för jag jobbar inte med svenska, jag jobbar med IT

å andra sidan håller jag med att folk kan helt enkelt för lite men ändå vill de vara med och leka, jag ger mig inte in i hästuppfödning för jag vet inget om det men alla från Abdullah till Carl-Erik i Gävle vill vara med och leka med det fantastiska nätverk som slagits upp runt hela världen

detta är citerat på min webbsida och jag har inte hört någon säga det innan jag började säga det efter 2 års arbete inom IT och kontakt med kunder på ett IT företag, "IT-Sverige, alla vill vara med men ingen vill veta hur det fungerar."

10/26/2005 03:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

"jag orkar inte med sånt för jag jobbar inte med svenska, jag jobbar med IT"

Kanske det, men just nu använder du svenska. Användare har också nytta av lite kunskap, eller hur? Bara för att du jobbar med IT behöver du inte stoltsera med okunnighet i språk. En versal i början på varje mening och en punkt i slutet skulle göra det mycket lättare att läsa din kommentar.

10/26/2005 04:03:00 em  
Blogger karolina lassbo said...

Halloj!

Såg du ska medverka på Bloggforum 3.0 angående upphovsrätt på nätet etc. Ska bli intressant att lyssna på! Jag kommer!

/Karro på Glamourbloggen

10/26/2005 06:03:00 em  
Anonymous Tomas Rosander said...

"ingen "tidsmärkning" kan säkra autenciteten i en skärmdump."

Skärmdumpar av det slag som piratbyrån försöker åberopa är speciella - de är ovanligt enkla att ändra på. Det finns mycket avancerade märkningar av tex film, som inte går att tvätta bort utan att paja filmen.

"Men kopieringsspärrar på hårdvarunivå i persondatorer är inget som kan smygas igenom hur som helst"

Jo, tyvärr håller det på att bli så. Nästa generations skärmar osv kommer att ha DRM inbyggt. Datorerna kommer att spela upp media i säkra krypterade kedjor hela vägen från DRM-Blueray-skivan via DRM-hårdvara till DRM-skärmen. Det hela krypteras upp först inuti skärmen. Operativsystemet spelar med. Resten av datorn kanske inte ens ser filen! De korresponderande filformaten kommer, rent tekniskt, inte att gå att spela upp rätt om man inte har en hel DRM-kedja.

Precis som en post ovan säger så standardiseras detta bla via Microsofts NGSCB; efterträdaren till det kritiserade Palladium. Microsoft har inte bara mjukvaru-monopol utan håller också på att få hårdvarutillverkarna med sig. Processorer har sedan några generationer tillbaka unika ID-nummer för att man inte ska kunna föra över material från en processor (dator) till en annan utan tillstånd.

Datorbranschen är mono eller oligopol på nästan varje nivå, tex minneschips och moderskortskretsar. Det är inte så många företag som måste övertygas.

Mainstreammedia kommer att säga att detta är till för att "skydda" konsumenten: hela tekniken kan ju användas för att hindra olika grupper av människor från en viss information. Därför kan man också "skydda" barn från till exempel en farlig tutte på TV. Men lika gärna kan man t ex hindra journalister från att läsa dokument x och y.

"strängt taget omöjligt att konstruera en dator som inte kan... ...mångfaldiga ljudfiler, bildfiler, programkod och andra textsträngar."

Det har varit så, men det stämmer alltså inte längre. I dagsläget och framgent är det fel. Mjuk och hårdvarvarulager i samverkan kan göra detta. Du är idéhistoriker. Jag är mjukvaruutvecklare (kommersiella spel mm) sedan många år och vet rimligtvis bättre.

Crack som "Cracked by Mr Z" på C-64an är otroligt enkla. Så är det inte längre.

10/26/2005 10:06:00 em  
Anonymous nocturnal said...

ursäkta mig men jag skriver så här på internet, forum, irc och annat på internet, visst jag får ofta skriva brev till kunder eller avhandlingar om olika saker som de vill veta mer om och då skriver jag väldigt annorlunda, då kollar jag upp stavning på ord jag tvivlar på och grammatik innan något skickas iväg

10/27/2005 03:44:00 em  
Blogger rasmus said...

Tomas Rosander:
Du skriver att "datorerna" (alla?) av nästa generation kommer "spela upp media i säkra krypterade kedjor". Då vill jag påminna om att kategorin "media" som folk idag vant sig vid att spela upp i sina datorer även inkluderar exempelvis egna fotoalbum, digital semestervideo, fritt spridd musik. Där har skapats begär som ingen branch bara kan "stänga av". Alltså måste datorer, för att någon ska köpa dem, även kunna spela upp digital media utan DRM-flaggor, vilket för övrigt är rätt självklart, det är ju även ett villkor för att datorerna ska kunna browsa www (om nu inte varje webbsida också skulle ha sin egen DRM-flagga).
Sedan kanske vi säger att vissa av dessa datorer kommer att ha de krypterade kedjor från processor till skärm som du talar om, och att de inte kan kringgås. I en sådan situation skulle vi strängt taget få en konkurrenssituation mellan två kategorier digitala media, ett formatkrig: DRM-fritt mot DRM-skadat. Den DRM-skadade musiken (exempelvis) kommer från de stora mediekongomleraten, kostar pengar och är belagd med restriktioner i vad man kan göra med den. Den DRM-fria representerar en större mångfald och oöverskådligt utbud, den kan kopieras fritt och sannolikt utan att upphovsrättsinnehavarna ingriper. Hur många skulle då inte vända sig bort från den enspåriga betalmusiken och istället upptäcka den fria? Är det då så självklart att mediekongomleraten skulle tjäna på DRM?
Och ett hårdvaru-DRM skulle inte kunna förhindra användande och spridning av den fria median, med mindre än att de även omöjliggjorde mediaproduktion med verktyg som Photoshop och Cubase. Och tro mig, det ligger mycket pengar i de kundgrupper som själva är producenter av ljud, bild och film.

När jag säger att en dator, för att vara en dator, ofrånkomligen kommer att kunna mångfaldiga data, säger jag naturligtvis inte att det inte går att göra en maskin som blockerar just detta, bara att det vore ett så stort steg bort från Turings universaldator att det inte längre vore befogat att kalla en sådan maskin "dator". Men som jag skrev i inlägget ovan, tas naturligtvis steg i den riktningen, och varje form av DRM på hårdvarunivå är naturligtvis oroväckande klamp in i det territoriet.

Förresten: Nu ser jag inte detta som en polemik (särskilt inte i nån roll som "idéhistoriker", vilket jag för övrigt inte är). Jag företräder ju inte åsikten att DRM är en papperstiger, men vill modifiera de utopiska drömmar om total kontroll som branchen slänger sig med och påminna om att Palladium föll.

10/27/2005 08:38:00 em  
Blogger pelpet said...

Det är en korrekt invändning att en fullständig DRM-kedja inte hindrar uppspelning av fritt material. Däremot orsakar det flera andra problem.

Idag så har vi rätt att kopiera upphovsrättsskyddat material med vissa begränsningar. DRM överlämnar kontrollen över kopieringsmöjligheten helt i upphovsrättsägarens händer.

Dessutom försöker mediaproducenter idag att förlänga upphovsrätten och döda mixningskulturen.

DRM är ett sttyg som bör bekämpas.

10/28/2005 12:38:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Jag kom att tänka på en sak när jag funderade på hur sjukt folk tänker... ehm.
Efter att det blev olagligt att ladda ner copyrightat material så borde det ju vara olagligt att gå in på en hemsida som har t.ex copyrightade bilder(om den är upplagd olagligt alltså, vilket sker ganska ofta)

Det här exemplet skulle ju inte hålla i en domstol. Finns säkert nåt sätt att komma undan med att säga att man inte visste om det eller nåt. Men isånnafall skulle man kunna säga det om man laddar på dc också... alltså borde det bli omöjligt att sätta dit nån för enbart nerladdning...
hmm. jag bara ordbajsar lite. det kanske låter flummigt jag vet inte..
bara en tanke...

10/28/2005 01:40:00 em  
Anonymous Ville said...

30 dagsböter:
Misshandel
Innehav av amfetamin

40 dagsböter:
Brott mot arbetsmiljölagen
Grovt olaga intrång på Kärnkraftsanläggning

50 dagsböter:
Sexköp
Djurplågeri

60 dagsböter:
Rattfylleri + Narkotikabrott
Barnpornografibrott

70 dagsböter:
Vållande till annans död
Sexuellt ofredande

80 dagsböter:
Människohandel
Misshandel
Narkotikabrott + Smitning

... och icke att förglömma, det generösa tillgängliggörandet av en svensk film


källa:
http://magisk.blogspot.com/2005/10/oproportionerligt-straff-i.html

10/28/2005 07:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag är mjukvaruutvecklare (kommersiella spel mm) sedan många år och vet rimligtvis bättre.

Det där var de roligaste jag läst på länge! Inte nog med att människan betecknar sig "mjukvaruutvecklare" för att intyga sina gedigna kunskaper utan röjer i samma mening sin egen partiskhet genom att berätta att den mjukvara han utvecklar är kommersiella spel. Alltså, han är arbetar i en bransch som lider stort av piratkopiering och försöker att skydda sina produkter med än märkligare skydd med bieffekter såsom att skivorna tydligen blir extremt känsliga för repor som renderar spelen oanvändbara. Klart han vill fantisera om utopin där hela världen arbetar tillsammans för att säkra spelbranschens tillväxt och specifikt sin egen inkomst.

11/01/2005 10:53:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home