söndag, november 13, 2005

Robotkyckling

Kolla in Robot Chicken! Femtonminutersavsnitt med väldigt lite av röd tråd men mycket skruvad humor. Huvudsakligen dockanimationer med välkända leksaksfigurer, i kombination med andra tekniker så tecknade munnar, med säreget resultat. Om dessa parodiska adaptioner av existerande figurer som Darth Vader och Hulken är "tillåtna" är nog inte alltid glasklart, för om de parodiserade företagen skickar ut sina advokater är det troligt att Robot Chicken skulle kunna fällas. Tror inte att exempelvis Barbie förekommer, vilket nog har sina skäl: Mattel har gjort sig kända för att censurera projekt som på olika sätt använder henne. Vidare berättar en bloggpost under rubriken This is your brain on copyright att

before they could show a 30 second goof on the "This is your brain on drugs" commercial, they had to get an ok from The Partnership for a Drug Free America. Apparently, since they used the woman that voiced the originals, the phrasing and her voice were "the intellectual property of the organization" and the bit didn't get into the show until they signed off on it.
Naturligtvis finns Robot Chicken wiki och förhoppningsvis även distributörer kring The Pirate Bay. Annars har serien visats på tevekanalen med det märkliga namnet [adult swim], känd även för den minst sagt märkliga serien Sealab 2021, som går ännu längre på den kulturella återanvändningens väg. Sealab 2021 är helt enkelt en remix på Sealab 2020, en miljöinriktad undervattensserie från 1970-talet som har klippts om, fått nya repliker och ny handling. Videoproduktion av dessa slag rymmer massor av originella möjligheter, men stöter också på problemet upphovsrättslagar. Människor som vill göra grejer liknande Robot Chicken eller Sealab 2021 stöter på en rad frågor om lagligheten och det slutar tyvärr ofta med att de känner sig tvungna att avstå från att ge sig in i de juridiska gråzonerna. Alternativt ha ett företag i ryggen som kan betala för rättigheter och eventuella skadestånd. Produktion och distribution är två sidor av samma mynt. Biosalonger tycks hänga ihop med en episk form och svindyr marknadsföring, medan fildelningsnätverk lyfter fram episodiska serier som om de är bra marknadsför sig själva. passar för det episka. I Piracy Is Good?, ett föredrag som Mark Pesce höll i Sydney i våras om Bittorrent och tevemediets framtid, lyfts just Robot Chicken fram som exempel. Ett väl hållet anförande som inte säger särskilt mycket nytt men sammanfattar den avgörande skillnaden mellan "webcasting" och Bittorrent och vad det innebär för tevemediet ekonomi (ren reklamfinansiering, med reklam som inte ligger som separata block utan integreras i bilden, är hans profetia).

1 Comments:

Blogger John Eje Thelin said...

Adult Swim är ingen kanal, det är ett vuxenanimationsblock på Cartoon Network.

Okej, ett sök visar att jag har lite fel, man läser tittarsfirrorna som en egen kanal, men det är ändå tydligt en del av Cartoon Network.

http://en.wikipedia.org/wiki/Adult_Swim

11/14/2005 10:24:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home