tisdag, december 13, 2005

Stoppa övervakningen - spamma fienden!

Det verkar bli en majoritet i Europaparlamentet som röstar för datalagring och förbud mot anonyma kommunikationer (Eller...?) En överenskommelse ska ha ha slutits mellan sossegruppen och konservativt inriktade EPP. Moderata ungdomsförbundet har lanserat en utmärkt protestsajt: Stoppa övervakningen! Gå in och delta i aktionen för att spamma fienden med privata informationer! Fortfarande ordineras en stor sked skam till de svenska bloggare som finner det viktigare att böka runt i gyttjan i hopp om att från ena eller andra hållet dra partipolitiska poänger på symbolfrågor, utan att bry sig om Bodströms attack på framtidens kommunikationer. Sådana som ni representerar den uslaste och mest gemena formen av politiskt tjafsande. Dagens eloge går däremot till MUF för deras välformulerade protestsajt. (Välformulerad för att den avstår från såväl onödig romantisering av abstraktionen "personlig integritet" som från 1984-spekulationer, utan går rakt på det konkret och principiellt relevanta.)

18 Comments:

Anonymous Lars Olofsson said...

Det är bra att fler börjat inse de grava konsekvenserna av vad som nu håller på att hända. Jag har skrivit om detta vid flera tillfällen sedan förra hösten och det har tidvis känts lite som att vara Don Quixote.

Trafikdata-förslaget är knappast någon nyhet och det känns lite väl sent påtänkt att dra igång en kampanj dagen innan omröstningen. speciellt när omröstningen inte är viktigare än att Bodström redan avfärdat den som ett "demokratiskt mervärde" om det blir ett "ja", och att rådet tänker strunta i den om det blir ett "nej".

Det vi borde göra här i Sverige, och borde ha gjort för länge sedan, är att ta en ordentlig titt på Bodströms förslag och ställa frågorna vart han egentligen vill uppnå, och vad hans grundläggande värderingar är när det gäller rättsäkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter.

12/13/2005 05:20:00 em  
Anonymous Fredrik said...

Precis. Freivalds hit och Freivalds dit. Under tiden kan Bodström relativt ostört avskaffa privatlivet. Nåja, inte helt ostört kanske, men varför skriker inte tidningarnas förstasidor ut detta?

12/13/2005 07:31:00 em  
Anonymous kas said...

Vad händer härnest???


Vad blir nästa steg
Förbud mot kopparkabel som kan användas för att dra egna telefonledningar?
Förbud mot komradio med kryptering?
Kommer det att vara tillåtet att sitta på en öppen gräsmatta och samtala med låg röst?
Det här sista stycket kan verka maniskt och kan tyda på förföljelsemani, men hade någon sagt åt mig att vi i Sverige skulle göra det som beskrivs i dom första 7 styckena för två år sedan skulle i alla fall jag ha fått ett litet leende på läpparna.


Wlan med anonyma ipnummer snart ett minne blott när nya EU-STASI slår till

12/13/2005 10:00:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det intressanta i denna debatt är att det börjar utkristallisera sig frågor som är partidelogiskt ointressanta, men mer intressanta för den mänskliga friheten. Jag har ibland observerat hur det vid vissa inlägg vid olika tillfällen i dylika diskussioner ibland visar sig att en person som uppenbarligen är "kommunist" och en annan är "höger-kapitalist", att dessa personer med så olika politiska inriktingar förenar sig i frågan om övervakning i form av att de motsätter sig "ohämmad" övervakning. Tyvärr verkar det dock som om detta inte inses, och ett större momentum förhindras av att man inte vill ingå "oheliga allianser".

"varför skriker inte tidningarnas förstasidor ut detta"
Varför skulle dom det. Och vad hjälper det? Om de gör det så blir det det gamla vanliga nånting som bara tillfälligt skrivs om, för "vi kan ju inte skriva om det hela tiden, för då blir våra läsare utråkade".
Dom skall ju tjäna pengar!
Men varför bry sig om ett gammaldags medium, som kanske främst har intresse för pensionerade hjärnor vilka bekvämt måste serveras vad, och hur, de skall tänka.
Du och de andra som bloggar eller hur Ni nu gör på Nätet är ju Nyheterna!
Nyheter är ju färskvara.
Tv nyheterna är gamla och tidningen antik.

Sammtidigt är det som vanligt.
Politikerna och beslutsfattarna fattar inte utvecklingen.
Det blir bara det att mer anonymiseringssätt kommer att utvecklas.
Det kan inte politikerna stoppa, för det måste stoppas genom att stoppa att människor överhuvudtaget får tänka. Försöker dom det så utbryter den totala anarkin. Och det tycker jag är det värsta, att idioterna inte inser att det är den vägen de nu vandrar på.

12/14/2005 06:48:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Så. Då var det klart. EU har antagit lagen om lagring av trafikdata och hädanefter kommer alla EU-medborgares SMS, mail och telefonsamtal registreras och lagras i två år så att myndigheter kan få ta del av dem.

12/14/2005 12:33:00 em  
Anonymous Anonym said...

En kommentar på en anonyms övertro till bloggar. Det är bara en väldigt liten procent av svenskar som läser bloggar och oberoende nyheter på nätet. De flesta får fortfarande in sina nyheter via tv och tidningar. Därför är det viktigt att dessa tar upp dessa saker då det gör att det skapas en större opinion. Ju fler som protesterar, desto större chans att politiker ändrar sig. För politiker är kappvändare så fort de får majoriteten mot sig.

12/14/2005 12:57:00 em  
Blogger Robin Ekman said...

Anonymous 12:33: Har du någon källa?

12/14/2005 01:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tyvärr är det för sent att protestera nu. Lagen är antagen.

12/14/2005 01:04:00 em  
Blogger rasmus said...

Ja, EU-förslaget är antaget, men att det betyder att det nu skulle vara försent att protestera kan jag nog inte hålla med om.
Hur detta kommer att implementeras är ännu inte klart, utan en fråga för medlemsstaterna. Att fortsätta protesterna mot Bodström & co. är därför befogat, eftersom en opinionsstorm kan leda till att t.ex. anonyma kommunikationer ändå tillåts trots att trafiken lagras. (Sådan är iaf min bedömning, det finns såklart de som vet bättre.)

12/14/2005 01:16:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det förvånar mig ändå att inte media har reagerat, detta sätter ju deras rätt till anonyma källor på spel.

12/14/2005 01:43:00 em  
Anonymous CJ said...

Kul att notera att Inger Segelström (s) häver ur sig idiotier i parti och minut:

"- Jag är tacksam och glad att vi får en gemensam lagstiftning för hela Europa. Det här är också garantin för att integriteten och de mänskliga rättigheterna inte åsidosätts, säger Inger Segelström, s."
(saxat från IDG.se)

När jag mailade henne och la fram mina farhågor och en begäran om att rösta ned förslaget i EU-parlamentet fick jag till svar att "vi har redan röstat i utskottet"... trots att jag uttryckligen skrev "13/12" och "EU-parlamentet".

Jaja, skrämmande att detta sker men som Bodström sa "den som inte gör något brottsligt har inget att frukta"... Nej, inte brottslingar heller för detta drabbar inte dem ändå.

12/14/2005 02:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

Rasmus, jag lovar att inte vara tyst. Ska skrika allt vad jag kan.

Tyvärr har jag dålig erfarenhet av att politiker inte lyssnar på vanligt folk längre - senast från den nya upphovsrättslagen...

12/14/2005 04:30:00 em  
Anonymous Anonym said...

"(Anonymous: ) En kommentar på en anonyms övertro till bloggar. Det är bara en väldigt liten procent av svenskar som läser bloggar och oberoende nyheter på nätet. De flesta får fortfarande in sina nyheter via tv och tidningar. Därför är det viktigt att dessa tar upp dessa saker då det gör att det skapas en större opinion. Ju fler som protesterar, desto större chans att politiker ändrar sig."

Tv och tidningar är politiskt ägda medium.
De får bidrag av staten (tidningar), eller finansieras med (tvångs) avgifter.
Vad de skriver, och säger, kommer alltid att vara gammalt.
Jag vet inte varifrån du fått uppgiften "väldigt liten procent av svenskar som läser bloggar och oberoende nyheter på nätet". Jag tror du underskattar kraften i det som nu sker, precis som politikerna. Och bloggarna påverkar tidningarna('s journalister)
Men jag håller med Dig, fler måste protestera. Men tyvärr faller den lotten på de som är medvetna och bryr sig (oroliga). För dem behövs bloggarna så att de orkar, då de så ser att det finns andra som också tycker som dom. Där kan man omedelbart reagera, kommunicera.
Tidningarna och tv kommer liksom i ett senare skede, eftersläpandes då de märker att en intelligent uppmärksamhet börjat fokuseras på något område. Då måste propagandamakeriet träda in så att inte makten förlorar sin roll.

------------

"(Rasmus:) en opinionsstorm kan leda till att t.ex. anonyma kommunikationer ändå tillåts trots att trafiken lagras. "

Jag ser inte hur det skulle vara tekniskt möjligt att kunna förbjuda anonyma kommunikationer.
Tor har ju tagits fram just för att kunna kommunicera anonymt utan att upptäckas. Man kan till och med ligga bakom en brandvägg med alla portar stängda. Och de arbetar ju vidare på tor projektet för att på sikt även möjliggöra för kineser innanför The Great Wall att kunna använda sig av tekniken. Och nu behöver Vi också den hjälpen!

Men skit i dom! Kommunicera annonymt så många som möjligt, installera tor/privoxy och andra liknande lösningar. Det är också ett sätt att protestera. Vad skall de göra? Stänga ned hela skiten? Spärra in folk? Det är löjlig, ser Ni inte det! Skit i dom!
Själv kommer jag att kommunicera mer anonymt (inkl. surfa), Samtidigt som jag kommer att successivt bli mer öppen och fläka ut mig. Men jag kommer aldrig, aldrig låta mig styras av en Goebbles, vilken "lag" makt de än har. Och nu börjar Anarkin's era, en politiskt godtyckligt förtryckande anarki. Så det finns ingen anledning att ge dom ett ansikte längre.

----------------------
"(Anonymous:) Det förvånar mig ändå att inte media har reagerat, detta sätter ju deras rätt till anonyma källor på spel."

Anonyma källor kan de vara utan, men inte (polikernas/mediaägarnas) pengar.

---------------

"(Anonymous:) Tyvärr har jag dålig erfarenhet av att politiker inte lyssnar på vanligt folk längre"

Nej men "vi" lyssnar och bryr oss. Och vi är nog fler än du tror.
Om politikerna inte lyssnar på vanligt folk längre så skall man inte heller lyssna på dom!
Vänd Dig till Oss som lyssnar, annars bankar du huvet blodigt i dina försök att få godtyckliga anarkopolitiker att lyssna på dig när dom egentligen inte vill! Det finns ingen anledning att följa deras Dumma anarko lagar längre för de leder ändå rakt in i helvetet så småningom!

Så. och då, så kanske polikerna börjar lyssna då de känner att de börjar förlora "makt", vilket i realiteten för en poliker betyder att de riskerar, fasa och ve, att förlora sin tryggade inkomst åt nya maktgrupper. Pengar, pengar ..... Inte undra på att folk tycker det är okej att jobba svart.

12/14/2005 10:26:00 em  
Anonymous Anonym said...

Om bloggar och makt. De flesta tidningar har helt missuppfattat det som är bra med bloggar och kör med de personliga och ointressanta inlägg.
När det gäller en väldigt liten procent så är det bara tänka efter lite. Hur många i sverige har en uppkoppling? hur många tror du av dessa går in på dessa bloggar? det finns fortfarande stora delar i sverige som inte använder internet eller har aftonbladet.se som främsta informationsinhämtning. Visst jag kan hålla på och ringa till alla som jag vet inte vet om detta(och dem är många) men det kommer bara att fungera om dessa i sin tur pratar med sina grannar (som inte heller vet något).

12/15/2005 09:27:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Hade gärna hjälpt till om det inte hade varit Moderata Ungdomsförbundet som hostade kampanjen, fy fan. Att ni ens vill förknippas med asen.

//Dude

PS. Hoppas att ni värnar om yttrandefrihet och inte modererar bort detta inlägg.

12/15/2005 06:32:00 em  
Anonymous tb said...

Thomas Bodströms tänkande och agerande angående övervakning och inskränkande av integritet skrämmer mig mer än alla terrorister i hela världen.

12/15/2005 09:22:00 em  
Anonymous Anonym said...

Debatten är redan en icke-debatt tack vare att motståndarna till förslaget häver ur sig sånt som "stasi-samhälle" och "övervakning". Fråga någon som levde i det riktiga stasi-samhället så kommer de antagligen att skratta. Det är liksom inte riktigt på samma nivå.

Polisen har väl så vitt jag vet (men rätta mig gärna) alltid haft rätt att avlyssna telefonsamtal samt begära ut samtalslistor i samband med brottsutredningar, efter godkännande av någon juridisk myndighet. Det enda som hänt nu är att man utökat detta till telefoni över IP, SMS osv. Eller har jag missat nåt? Var är den stora katastrofen? Vilka stod på barrikaderna när detta gällde analogtelefonin?

Det är stor skillnad mot detta och att bli övervakad. Ytterst få människor blir övervakade idag, men det förekommer ju. Är detta eller samtalsregistreringen något man vill häva så får man väl försöka föra en seriös debatt om detta, inte bara skrika osammanhängande. Hur ska man ta någon på allvar som i sammanhanget ifrågasätter om man i framtiden ska få föra privata samtal IRL. Det är ju bara löjligt.

12/18/2005 12:09:00 em  
Anonymous Martin said...

Litet vis sidan, men insamlingen av persondata för vaga syften tar ett nytt kliv med det här:
http://www.aftonbladet.se/vss/nyheter/story/0,2789,751662,00.html

Genetic fingerprints, tjoho! Vet inte vad d som är mest skrämmande, förslaget i sig eller det faktum att över 2 av 3 som röstade på AB.s webbfråga tycker det är helt okej.

För upplysningens skull: DNA-avtryck är *inte* lika hel-unika som fingeravtryck, och det man får fram i et labb är inte heller någon totalutskrift av genomet, inte ens på en enstaka kromosom. Det handlar om mönster och loopar - deras konfiguration är iofs väldigt specifik, men absolut inte individ-unik. Hade det bara varit DNA-spåren om utgjort tunga bevis mot Ulf Olsson så hade han, med all rätt, inte blivit dömd för morden på Helén Nilsson och Jannika Ekblad.

12/23/2005 03:20:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home