torsdag, januari 12, 2006

Nätet håller andan: TPB flyttar

The Pirate Bay flyttar idag från Göteborg till Stockholm. På thepiratebay.org går det att följa flytten via GPS på en karta. Efter ett uppehåll på McDonalds i Linköping där de även träffade unga fans fortsätter de i skrivande stund norrut genom Stockholms södra förorter (och verkar hålla fartgränsen, vilket kanske inte riktigt har varit fallet hela vägen). TPB car trip FAQ berättar lite mer. En färd med segelskeppet utmed Göta kanal hade visserligen varit mer stilfullt, men också lite väl plågsamt för världens alla internets. Faktiskt så verkar den ske en mätbar minskning av den totala nättrafiken när världens största Bittorrent-tracker tillfälligt slutar hjälpa datorer att hitta varandras adresser för utbyte av filer. Netnod erbjuder statistik över kvantiteten data som internetleverantörerna utbyter mellan varandra. Jämför med föregående torsdag på veckodiagrammen för Stockholm_GEB eller Gothenburg_GEB. Nå, än är det för tidigt att dra någon slutsats, vi får se. Hur som helst så firar The Pirate Bay och Piratbyrån flytten med en spontan utgång på lördag på Underbara bar i Stockholm, dit alla är välkomna kring klockan 19. Mer info finns tillgänglig när Piratbyråns serverburk har monterats upp på sin nya plats. Uppdatering kl 14.15: Nu är de framme vid slutdestinationen och monterar upp servrarna. Uppdatering kl 15.30: Nog är det en klart mätbar nedgång i Sveriges samlade internettrafik idag. Från de ovan länkade knytpunkterna i Göteborg och Stockholm kan utläsas att trafiken just nu ligger på 85-90% av vad den var för en vecka sedan.

9 Comments:

Anonymous Dragge- GulaBrigaderna.com said...

Jag diggar flyttbilderna fett: "Hos oss får du lite mer". Det är väl inte särskilt ofta reklamslogans har någon egentlig koppling till verkligheten, men här är det bara så sant

1/12/2006 05:48:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag måste säga att jag ställer mig högst tvivlande till att TPB skulle ha någon märkbar effekt på Sveriges samlade internettrafik.

Torrentspy har en många gånger bättre sökmotor och vad gäller trackern, så är det ju ett välkänt faktum, att TPBs tracker inte har fungerat ens hjälpligt på över ett år.

Alla vi, som kör Azureus, kan ju direkt se, att den mesta trafiken förmedlas via den "interna" trackern, och jag har då i alla fall inte märkt någon som helst nedgång på de torrents som jag seedar (18 stycken).

//Baloo2

1/13/2006 02:48:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Snyggt med att ha någon i en Antipiratbyrån tröja checka vad jag tror var en hårddisk :), http://ostman.net/tpbmove/3.jpg

1/13/2006 06:52:00 fm  
Blogger rasmus said...

Anonymous 2.48:
Idén att kolla efter en eventuell nedgång i den samlade internettrafiken fick jag från bekanta som jobbar i ISP-branchen, och de brukar ju vara de bästa auktoriteterna kring hur trafiken ser ut.
Och med tanke på att A) Bittorrent-protokollet väl står för över av hälften av den samlade trafiken i världen, B) TPB är världens största Bittorent-tracker, så är det väl inte en särskilt konstig misstanke.

Kör själv Azureus och det lilla hann titta var det inte mycket till trackerlös trafik bland mina torrents, som är en hel del till antalet.
Men visst, om det är något som fungerar storskaligt så är det ju mycket glädjande. Att The Pirate Bay ska vara nödvändigt för fildelningen är naturligtvis inget självändamål. Tvärtom, så tror jag att även de tänker sig en mer decentraliserad framtid.

1/13/2006 08:56:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Nja, Rasmus, visst är BT ansvarigt för lejonparten av internettrafiken idag, men TPB är nog inte längre störst -- det måste vara Azureus distribuerade tracker.

I natt var det över en miljon datorer anslutna till detta enorma cluster. Fyra gånger större än SETI@home och 16 gånger större än distributed.net, för att ta några välkända exempel.

Vad gäller nedgången i trafik, jämfört med förra veckan, så finns det ju andra faktorer att ta hänsyn till. Till exempel att många var lediga förra veckan. Vi har väl alla hört att exempelvis Tokholmssossarnas experiment med trängselavgifter inte blev riktigt hårdtestat förrän i måndags, då många återvände till jobbet/skolan.

// Baloo2 (som inte kan logga in av någon märklig anledning)

1/13/2006 03:28:00 em  
Blogger rasmus said...

Baloo2: Som sagt, det är ju utmärkt. Hade ingen siffra på hur många peers som använde Azureus distribuerade tracking, men när TPB kallar sig världens största tracker avser de såklart världens största enskilda tracker.

Men jag tror ändå att The Pirate Bay betyder mer för svensk internettrafik än vad trängselavgifter gör, även om det kan tänkas att det omvända gäller för vägtrafiken :)

1/13/2006 04:25:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det ser ut som att den röda bilen de körde är en Opel Astra av senare årsmodell.

1/14/2006 08:29:00 em  
Anonymous Meyer said...

För övrigt har TPB för tillfället 2451086 anslutna till trackern. Vilket är ungefär 2.45 miljoner.

1/16/2006 11:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

TPB är också världens sämsta tracker, för det är knappt aldrig några seeders där....

1/17/2006 02:31:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home