lördag, januari 21, 2006

Tom Waits får ensamrätt till sin sångstil

Världens enda legala whiskeyröst vann. Förlorade gjorde biltillverkaren Audi och det spanska produktionsbolag som gjort en reklamfilm där en person hade sjungit med en sångstil som ska ha låtit mycket lik Tom Waits. Intrång, dömde domstolen. Juridiskt verkar det inte ha handlat om vanlig upphovsrätt, utan om specialfallet kändisskapsrättigheter. För Tom Waits del handlar det helt och hållet om att han som artist starkt ogillar att associeras till reklam. "Det är som att få en kojuver fastsydd under ansiktet. Smärtsamt och förnedrande", ska han ha sagt. Vilket är en vanlig känsla, och i det här fallet är fullt begriplig. Men det gör inte mindre problematiskt att domstolar börjar låta kändisar hävda äganderätt till sina personliga särdrag. Noterar att danska Piratgruppen applåderar. De tycker att konstnärens skydd mot kommersiellt utnyttjande är en lovvärd tillämpning av immateriella rättigheter. Jag håller inte med. För att uttrycka det kort: jävla unika är inte människor. En röst eller ett ansikte må vara välkänt i en stor del av världen, men inte sällan går det att höra och se liknande runt hörnet. Om staten konsekvent skulle stoppa alla från att apa efter kändisar, skulle nya musikstilar då alls kunna uppstå?

8 Comments:

Anonymous B110 said...

Råkade läsa rubriken som "...gångstil", tänker direkt på Monty Python-sketchen med "the ministry of silly walks" :)

Ungefär lika fjantigt att få ensamrätt till en sångstil, som det vore att få det till en gångstil... imo

1/21/2006 01:14:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Skulle vara intresant med någon juridisk källa på det. Kanske gick domstolen bara på att låten var plagierad? Möjligtvis har Spanien någon motsvarighet till vår lag om namn&bild i reklam med ändringen att en persons röst klart skulle kunna peka ut någon.

1/21/2006 01:32:00 fm  
Blogger rasmus said...

Anonymous: Nej. Detta hade ingenting att göra med att låten skulle ha varit plagierad. (Då hade jag ju skrivit det, fattar du väl.)
Följ gärna länkarna själv och sök vidare efter mer information.
Särskilt länken till en artikel av Lawrence Liang har jag för mig är matnyttig om man är intresserad av "kändisskapsrättigheter", vilket alltså inte är någon spansk specialitet utan en speciell avart av "intellektuell egendom" generellt.

1/21/2006 02:13:00 fm  
Blogger Andreas said...

Det spelade nog mycket in att dom från början hade tillfrågat Tom själv, och först när han tackade nej letat rätt på någon som kunde imitera honom. Med detta blir intrånget förstås mycket tydligare än om det bara varit frågan om att använda en skådis med whiskystämma.

Och än så länge har det inte handlat om att stoppa _alla_ efterapare (det håller jag med om vore oroväckande) - att reklam synas nogrannare har jag inga problem med.

1/21/2006 03:56:00 fm  
Anonymous Coldert said...

Jag läste nånstans (tror det var Metro men hittar det inte nu) att själva låten också var inblandad i tvisten. För jag tror allvarligt talat inte att du kan ha upphovsrätt på en röst. Det går liksom inte att hjälpa om man låter likadant som någon annan. Är det faktiskt bara rösten det handlar om så borde det ju innebära att killen som sjunger i filmen inte kan jobba längre. Inte om han skall sjunga i alla fall. Så fort han öppnar käften så kommer Tom Waits med sitt röstkort och frågar "Är det du eller jag som låter?" och så visar det sig att det är Tom och så får killen sparken. Igen. Ingen vill jobba med honom längre. Jävla Tom Waits.

1/21/2006 11:14:00 fm  
Anonymous Coldert (igen) said...

"[...] adapting one of Waits' songs and impersonating his voice in a television commercial."

"As well as having much the same melodic structure as the Tom Waits' song 'Innocent When You Dream', the commercial's music was arranged like the song [...]"

Jag tycker nog att det verkar som att låten är en rätt stor del i det hela.

1/21/2006 11:21:00 fm  
Blogger rasmus said...

OK, tydligen vägdes det in musikaliska likheter också. Fast att en sång har "much the same melodic structure" som någon annan säger egentligen inte mycket. De flesta visor har det. Samma rytmer, samma skalor, samma ackordprogressioner, i olika sammansättningar.

Robert, om du inte tror mig angående att den blotta rösten kan bli rättssak, följ bara den första länken. Tom Waits är nämligen inblandad i ännu en tvist mot en biltillverkare, och i det fallet gällde det en imitatör som med liknande röst hade sjungit en vaggvisa av Johannes Brahms, som verkligen inte omfattas av upphovsrätten.

Läs som sagt även Lawrence Liangs text, med exempel på bl.a. hur en skådespelare som var alltför lik Woody Allen till utseendet inte fick medverka i reklam.

Alltså är kändisskapsrättigheter något som finns, och som går utöver vanlig upphovsrätt.
(Undrar förresten hur Piratpartiet, som ju nu är helt mot upphovsrätten men ändå vill ha ett starkt varumärkesskydd för konsumenternas skull, ställer sig i den här frågan.)

Slutligen vill jag säga att jag fortfarande uppskattar Tom Waits som artist och inte heller tycker det finns några större skäl att ge sig på honom som person här. Han har väl också sagt att han inte har något emot att bli imiterad i icke-reklam-sammanhang. Ansvaret är domstolens.

1/21/2006 12:48:00 em  
Anonymous Rickard Olsson said...

Piratpartiet är nog ganska mycket med dig, Rasmus. Även om man lägger an ett strikt konsumentperspektiv på frågan så har jag svårt att se hur det ska kunna påverka imitatörens röst. Det här är snarare frågan om att Tom anser sig ha rätt att utöva IP-voodoo, dvs att han vill kunna kontrollera alla vars röst låter som hans.

Men det är klart att artister börjar bli nervösa, det är ju faktiskt fullt möjligt att ersätta dem med digitala kopior både i film och reklam och de ser säkert framför sig en verklighet där de får klippa band på snabbköpsinvigningar medan småbarnen viskar sotto voce "är det verkligen han, han ser starkare ut i reklamen".

2/06/2006 02:43:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home