lördag, januari 07, 2006

Trådlös gatufildelning

New Scientist (bugmenot) skriver kort om ett fascinerande projekt från Viktoriainstitutet i Göteborg, Push Music: automatiskt trådlöst utbyte av låtar mellan MP3-spelare vars bärare kommer inom 20 meters avstånd från varandra. Vilka låtar man piratkopierar från sina förbipasserande är beroende av algoritmer som räknar ut vad man sannolikt kommer att gilla, på ett sätt som verkar likna Last.fm. "We have developed a way for music to find the user, instead of the user always looking for the music", säger Maria Håkansson, en av utvecklarna. Nicklas Lundblad:

Så: arrangera en fest, bjud in folk du gillar och ta med mp3-spelaren. Snart kommer p2p att framstå som en ineffektiv teknik, och mp3-låtar att spridas på samma sätt som bakterier och virus: genom kontakt. (...) Och vad skall APB göra då? Stoppa folk från att träffa varandra, förstås. Uh...
(När gruppen från Viktoriainstitutet presenterar sin skapelse på en konferens i Miami nästa vecka, är det med det obligatoriska lugnandet gentemot rättighetsindustrin: Man skulle kunna göra det hela med DRM så att kopierade låtar automatiskt raderas efter några dagar...) Redan i juni 2004 skrev Copyriot om trådlös gatufildelning och om Sonic City, ett annat försök vid Viktoriainstitutet, under rubriken Trådlös P2P, psykogeografiska ljudflöden.

10 Comments:

Anonymous Dragge - www.gulabrigaderna.com said...

hehe, sköna razzior man måste ha för att stoppa detta.. Men jag förmodar. Inte för att det nödvändigtvis blir ett etablerat fenomen; men trådlösa nät i allmänhet ger en annan dimension till p2p:andet. Upphovsrättsjuristerna bör nog boka möte på AMS så snart som möjligt.

1/07/2006 12:44:00 fm  
Blogger Magnus A said...

En underbart skön grej! Jag tror jag ska ta guran med mig och spela in på MP3-spelaren och sen vänta och se om det blir några ringar på vattnet av den... Fast måste ju i så fall finnas centraliserad statistik på vad det lyssnas på, men då är vi ju i du sköna nya värld förstås :-(

Frågan är bara om algoritmen kan bli så bra att man blir nöjd med den. Min erfarenhet är att såna algoritmer är "stelbenta" och inte förstår ens egentliga smak. Delar in i grova kategorier och förstår inte musik, utan tar av det sämsta. I bokvälrden skulle det kunna vara så här: Filosofi? Ah! Dan Brown blir bra! Klassisk musik? Ah! Enigma blir perfekt!

Å så var det ju det där med ...rätten till konstverket och kapitalet förstås. Att mänskligheten inte får lalla på som om den vore liten bortskämd grabb, men tekniken är ju... som om den skrivits av ingenjörer med barnakänslan kvar! ;-)

1/07/2006 03:30:00 fm  
Blogger rasmus said...

Magnus: Du har rätt i att algoritmer som presenterar saker för en utifrån kategorier tenderar att få löjeväckande resultat. Men Last.fm tycker jag är ett strålande exempel på något annat. Senast idag lyssnade jag på en kanal med musik uppskattad av folk vars musiksmak ligger nära min, och gjorde fantastiska upptäckter (särskilt japanska Hoahio).

1/07/2006 03:43:00 fm  
Anonymous kitsch said...

Läste om detta när detta igår, men blev återigen galen över att så många intressanta artiklar på New Scientist kräver login. Tack för BugMeNot-länken! Tekniken verkar ju inte likna Last.fm, men om de trådlösa nätverken sprider sig och mp3-spelarnas mottagare blir bättre inom några år lär det inte vara svårt att kombinera, och i sådana fall kommer det att bli totalt oslagbart. Jag har också rekommenderats mycket bra musik av Last.fms radio :) Bland annat Linton Kwesi Johnson ( http://www.last.fm/music/Linton+Kwesi+Johnson)

1/07/2006 04:42:00 fm  
Anonymous RexM said...

Jag måste faktiskt hålla med rasmus att last.fm är ett strålande exempel på att algoritmiska musikrekommendationer kan fungera. Det är inte klockrent, men alldeles för ofta för att det ska kunna kallas slump, har jag hittat musik jag gillar genom dom. Frågan är dock om man kan bära med sig en databas likt den last.fm har i en mp3-spelare...

1/07/2006 06:15:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tänk om dom kunde koppla samman det med scrobbler på nåt sätt, det skulle vara dödsstöten för topplistorna.

1/07/2006 09:51:00 fm  
Blogger Arvixx said...

anonym: last.fm = scrobbler ;)

1/07/2006 07:44:00 em  
Blogger Tim said...

Det är väl inget att skämta om...? Believe me - om APB _kunde_ stoppa fildelning genom människomötesförbud, så skulle de driva igenom ett sånt snabbare än man laddar ner en 2x2 px gif-bild på 24 mbps... =)

1/08/2006 03:14:00 fm  
Anonymous Robert K Huselius said...

Mina rekommendationer brukar mest röra sig om sådant jag känner till, men av en eller annan anledning valt att inte lyssna på.

1/08/2006 03:46:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Perfa !!!
Tänker närmast på konserter och festivaler med 1000-tals 100 000-tals
besökare.. Wow
Till en konsert kommer ju fansen och dem har sin MP3 laddad med det mesta och bästa från artisten som spelar.
Perfa för nya fans.

6/02/2006 02:15:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home