onsdag, januari 18, 2006

Upphovsrättsfientliga protester i El Salvador

Handelsavtalet CAFTA innebär för flera centralamerikanska länders del en brutalt expanderad upphovsrättslagstiftning. En bloggpost berättar en intressant historia från El Salvador, där nya lagar trädde i kraft vid årsskiftet. Under december reade gatuförsäljarna ut piratkopierade CD och DVD extra billigt - och i filmerna hade en ruta med en uppmaning klippts in: Rösta inte på de partier som godkänt skärpningen av upphovsrättslagen! Efter att ha legat lågt i några dagar efter årsskiftet har nu gatornas piratförsäljare börjat dyka upp igen (såklart, eftersom det finns en stark efterfrågan men inte pengar för att betala monopolpriser, och inte heller någon god tillgång på cd-brännare för egen produktion). Men först gick de ut på gatorna och protesterade mot förbudet att köpa och sälja brända skivor. Så här såg det ut:
Var det någon som talade om upphovsrätten som ett "i-landsproblem"...?

11 Comments:

Anonymous Ulf said...

Copyriots rules ok!

1/18/2006 02:59:00 em  
Anonymous Dragge- GulaBrigaderna.com said...

Yep, nu gäller det bara att de här länderna får en ordentlig bredbandsutbyggnad, så att folk slipper dra ut på gatorna och betala för en plastbit. Då slipper man dessutom känna sig lite som en knarkköpare. Jag har bott en i fattigare länder, piratförsäljare på gatan är en säker indikation på hutlösa bredbandspriser. Något för Sida att tänka på kanske?

1/18/2006 04:21:00 em  
Anonymous Dragge- GulaBrigaderna.com said...

Och vad gäller piratlangarnas gnäll om förlorade arbetstillfällen, så kan man ju påminna om att det inte är så lätt att jobba som iskarl heller, nuförtiden.

1/18/2006 04:39:00 em  
Anonymous Leo said...

Och utan tvekan är det så att El Salvador sätter normerna för protesterna!

1/18/2006 05:05:00 em  
Anonymous Anonym said...

Finns det någon speciell anledning till att det är så vanligt att bränna däck under demonstrationer?

Fyller det någon speciell funktion eller är det gammal tradition?

1/18/2006 06:21:00 em  
Anonymous JS said...

Militanta pirater. I love it.

1/18/2006 11:44:00 em  
Anonymous tompa said...

haromveckan var jag i san salvador och halsade pa nagra kompisar. pa kvallen nar jag fragade om vi inte kunde se pa film tog de mig till en gatubutik dar dom pa oppen gata saljer pirat-dvd som ser ut som original, for det solidariska priset 2 dollar/film. Utbudet var lite trakigt sa vi fragade efter Sin City, varpa dom svarade att dom skulle fixa den till dagen darpa. och dagen darpa hade dom likt forbannad fixat den. Med tanke pa att hyrfilmerna kostar typ 3-4 dollar per dag kan jag inte tanka mig nagot annat an att de tusentals gatubutiker som finns gar skitbra. med tanke pa hur langsamma internetuppkopplingar som erbjuds i el salvador ar plastbitarna pa gatan ett javligt bekvamt alternativ.

1/19/2006 01:43:00 fm  
Blogger catxk said...

Tompa, jag har liknande erfarenheter från Indien och Vietnam. Att köpa pirat-dvd på gatan är både bekvämt och upplyftande och servicen är allt som oftast på topp. För att inte tala om att det uppmuntrar till frekvent och spontan copyswapping.

Tror nog jag föredrar gatuförsäljning framför BitTorrent, jag ser oftare film från arkivet med pirat-dvd än jag ser på tankade grejor. Det beror dock antagligen på att mina filmtittarvanor är antika.

1/19/2006 09:13:00 em  
Anonymous Dragge- GulaBrigaderna.com said...

catxk:
Jag håller med om filmbristen på bittorrent-trackers, jag använder nästan uteslutande dc o eMule för film. Men man kan hitta en del kul, äldre prylar på TPB genom att söka på: freakyflicks

1/20/2006 10:10:00 fm  
Blogger catxk said...

Menade snarare att jag gillar dvd-skivan framför att ha en dvd iso eller en dvd-rip på datorn. Även om det är ett korkat beteende, särskilt då jag inte förstår människor som fortfarande brukar cd framför mp3.

1/20/2006 06:57:00 em  
Anonymous Anonym said...

Vf snackar ni skit om mitt hemland ? jävla kameler

7/12/2007 09:19:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home