onsdag, februari 22, 2006

20 år har gått, och väven bara växer

Illustration: Pelle Forshed Med anledning av att det nu gått två decennier sedan mordet på Olof Palme, blev jag ombedd att skriva om så kallade privatspanare i veckans Arbetaren. De ska inte dras över en kam, dessa nitiska granskare – samtliga män – som under de 20 åren har levererat en eller annan slags konspirationsteori (vilket inte är ett skällsord, utan per definition innefattar alla teorier om att fler än "en ensam galning" låg bakom). Tendensen som visar sig över tid är dock att de tidiga privatspanare som ägnade sig åt ett förutsättningslöst granskande av kriminaltekniska detaljer har fallit bort. Kvar blir de som tar sig an traumat från andra hållet, som bestämt sig för att något visst maktintresse låg bakom mordet, och försöker övertyga världen om sin sak.

Privatspanarna från denna grupp tenderar att vara uthålligast, och det finns en ganska logisk förklaring till det. För hur lever en konspirationsteori vidare? Genom expansion. Konspirationsteorin måste ständigt samla ihop fler ledtrådar, koppla in andra skeenden i logiken, lägga under sig nya domäner. ... Den perfekta syntesen måste fånga allt med en enda teori, inte lämna någon fråga obesvarad. Ständigt höja insatsen, för att inte förlora tron på meningen med att stanna i spelet.
Praktexempel är den nu 80-årige privatspanaren Lars Krantz. En gång var han väletablerad tevejournalist. Under de 20 år som gått sedan Palmemordet, har hans skriverier gradvis vävt in fler och fler samtidshistoriska skeenden i konspirationsväven. Numera lyder hans tes att Lisbeth Palme sköt sin man som en "feministisk symbolhandling", och att detta på något sätt var kopplat till scientologerna, vilka "ingår i ett nätverk med andra maktorganisationer som frimurarna, feministerna, judiska lobbygrupper, homosexuella, Rotary, diverse kyrkor och frikyrkor, adel och kungahus". Konspiracism som process av sammanlänkning.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Har en jäkligt bra föreläsning inspelad om konspiracism på disken som du skulle digga tror jag. Synd att jag inte vet hur man lägger upp den på Bayen...Bra blogg förresten!

2/22/2006 05:07:00 em  
Anonymous Malin said...

Tack flr tipset! Underbart skrivet! Mycket bättre än min snabbt hoprafsade postning om ämnet!

Jag har börjat med Åsards bok nu. Tror den kan pasa dig också! :)

2/22/2006 05:20:00 em  
Anonymous monki said...

Då passar jag på att rekommendera det sjukt roliga illuminatispelet från Steve Jackson som just går ut på att lägga fler och fler grupper under sig i sin strävan efter världsherravälde.
http://www.sjgames.com/illuminati/

Jag misstänker starkt att copyriot är en del av The Network. "They control a vast world wide network of computers. Or are the computers controlling them" som beskrivningen lyder. Antagligen har de kopplingar till Evil Geniuses For a Better Tomorrow, Orbital Mind Control Lasers och the semiconscious Liberation Army.

2/22/2006 05:59:00 em  
Blogger rasmus said...

Monki: Åh, bra tipsat - kortspelet Illuminati har förgyllt både vinternätter och soliga parkdagar. Kanske man skulle producera några egna plug-ins?

2/22/2006 07:38:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag tycker inte att konspirationsteorien är så unreal - inte med tanke på alla dessa klantiga "misstag" som begicks från polisens sida i det inledande skedet. Att sedan Holmer uppträdde som en annan James Bond och envisst höll fast vid "kurdspåret" i månader och på så sätt slösade bort skattebetalarnas pengar och dyrbar tid utan att den politiska ledningen ingrep förstärker bara intrycket att nåt var ruttet.

2/23/2006 07:54:00 fm  
Blogger Tobbe said...

Det är ju brilliant Monki! Där har vi ju svaret på hur det kommer sig att Copyriot fraterniserar med vitt skilda grupper som Future/Past, Rhizom, Spökknippet, Café Exposé, Mymarkup, Sakine, Alicio och Oscar Swartz. Dock så håller jag ju inte med din övriga analys. Copyriot är ju självklart en del av Hagbard Celines crew. Rsms själv är ju lokaliserad på Leif Ericson och styr ju sina bloggar därifrån. I sömnen så hör vi honom åkalla Kallisti och den eviga blomkraften. Och eftersom Discordia inte vill fastna med enbart weird grupper, så har de tagit över en del liberal och conservative för att få fler utvägar. Och communist grupperna har de ju tagit över i preventivt syfte, eftersom Discordia är immuna mot goverment och straight och således är mest utsatta från starka communist grupper.
Som jag ser det så är WWW länkat från Microstuff och från WWW så går det ut Hackers, Underground news papers och någonstans så får de även in KKK och Libertarians. Klart som korvspad…...
De kan inte vara långt från seger alltså....

2/23/2006 01:18:00 em  
Blogger rasmus said...

:D :D :D :D :D :D

(hail hail hail hail hail eris eris eris eris eris)

2/23/2006 02:38:00 em  
Blogger runkbaset said...

tror jag hittat deras tillhåll:

http://runkbaset.blogspot.com/2006/02/tempelriddarordern-tar-ver-ntet.html

2/24/2006 03:30:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home