fredag, februari 03, 2006

Kulturkannibalism och brutaldialog

Kannibalism och kopiering hör ihop. Åtminstone i Brasilien, där begreppet antropofagia spänner en kulturell båge från människoslukande tupíindianer till dagens piratism och upphovsrättskritik. Mer om hur den historien hänger ihop går att läsa i en artikel som kommer senare denna månad i tidskriften Arena. Det antropofagiska manifestet, skrivet 1928 av poeten Oswald de Andrade som var en av den brasilianska modernismens frontfigurer, står också i centrum för näst senaste numret av Glänta. Fast då mer som en utgångspunkt för en slags postkolonial konstnärlig strategi: svälj den andre hel, spotta ut benen och idissla fram nåt nytt. För en vecka sedan bjöd numrets gästredaktörer, Marcia Sá Cavalcante Schuback och Jonatan Habib Engqvist, in till ett seminarium om antropofagi på Södertörns högskola. Inte för att det blev ett dugg tydligare vad det egentligen innebär med kulturell kannibalism, utanför den brasilianska modernismen. Men det gjorde inte så mycket. Samtalet hypnotiserades i ett spänningsfält mellan det oätbara, det otillåtna och det outtalbara, tog spjärn mot etymologier, lät fruktbara missförstånd ringa in det som inte gick att greppa, och i förbifarten droppades en och annan riktigt vettig tanke om något lagom perifert ämne. Ungefär som det ofta blir när Södertörnsfilosoferna bjuder in till samtal... När lådan med rödvin redan hade hunnit skickas runt ett par varv i seminariesalen, propsade Jonatan på filmstund. Bra filmval. Možnosti Dialogu ("Möjligheter till dialog") av tjecken Jan Švankmajer (1982). En tolv minuter lång kortfilmstriptyk som inleds med just en klockren scen om kannibalism.

Jan_Svankmajer---Dimensions_of_dialogue_.avi @ The Pirate Bay Jo, det finns distributörer men kan eventuellt gå väldigt segt för de första nedladdarna. Fortsätt seeda så blir det strax en bättre fungerande torrent.
Till vår tids kulturkannibalism, i Brasilien ibland benämnd digitofagia, får vi som sagt snart skäl att återkomma. Uppdatering: Som ett par kommentarorer har påpekat, kommer Jan Svankmajer till Göteborgs Filmfestival Uppdatering: Xaxax spinner delvis vidare i ett par mycket fina poster:

5 Comments:

Anonymous blenda said...

Ett litet tips för söndag (5/2): Det finns biljetter kvar till hns nya långfilm Sílení som visas på Göteborgs filmfestival. Den verkar vara baserad på historier av Edgar Allan Poe och Markis de Sade.

2/03/2006 08:46:00 fm  
Blogger kris said...

Kan väl tipsa om att Göteborg filmfestival vältajmat nog visar ett "Best of Svankmajer-block" nu i helgen, om man vill se filmerna lagligt. :-)
Dessutom har de bjudit in regissören till samtal.

2/03/2006 10:55:00 fm  
Anonymous Erik said...

Min kollega Martin Kristensson skriver om Svankmajer i GP idag:

http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=110&a=256673

2/03/2006 04:35:00 em  
Anonymous blenda said...

kris: Tyvärr är båda visningarna utsålda.

2/03/2006 04:43:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hellre slukande andra än petandes i deras avföring. En samtida applikation av det Deleuzska rövknullet kanske?

2/03/2006 07:31:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home