fredag, februari 24, 2006

Mejlinglistor luktar 1990-tal

Mejlinglistor är inte så jävla hett längre. Är inte det slutsatsen som till syvende och sist får dras av Elit-debaclet? Jag tror att vi bevittnar den sista sucken av mystifikation kring en kommunikationsform vars storhetstid skedde på 1990-talet. På den tiden när "Hämta nya mail"-knappen fortfarande var en källa till spänning, och inte blott öppnade luckorna till en flodvåg av spam, kryddad lite plikter och stress. Just kontrasten för att tanken på andras skvallrande kan bli så gruvligt kittlande. På något sätt måste det var just för att nästintill envar numera har erfarenhet av mejlinglistor, vet hur meningslösa de tenderar att bli inom en månad efter start, som det över huvud taget är möjligt att förfasa sig över dem, på ett sätt som man inte förfasar sig över vare sig informellt krogsnack eller IRC-kanaler. Trots att jargongen naturligtvis kan vara ännu hårdare där, och måste få vara hård. Den som orkar läsa mer om historien kan klicka vidare till Isobel, Aaron, knivgrabben eller Oscar. Själv tycker jag mest att det hela inbjuder till reflektion över hur drastiskt e-post i allmänhet och e-postlistor i synnerhet har degraderats, sedan tiden kring millenieskiftet. Kommunikationsformen mejlinglista framstår numera som historisk, med en storhetstid möjlig att placera in ganska exakt mellan kravallerna i Seattle och Göteborg – händelser som i efterhand nästan framstår som själva mediets politiska materialisering. Det var också någon gång strax efter millenieskiftet som jag själv senast var med på en ren skvaller- och skitsnackslista. Det var ju kul, ett tag. Sedan dess har listorna mest bidragit till överfylld inbox nån gång ibland. Enstaka undantag finns förstås. Fortfarande kommer, allt mer sporadiskt, guldkorn på Nettime – men orka lusläsa... Det lilla fåtal listor jag fortfarande orkar läsa har extremt låg trafik, är nischade och präglas av hård uppifrånstyrning – i ett par av fallen faktiskt utövad av just ... Alexander Bard. "Vi kan ju starta en mejlinglista" var en klassisk slutsats varje gång som en krets människor strålade samman för att göra något kring en gemensam idé. Men den som droppar den raden idag, får finna sig i att orden kommer tolkas som en genomironisk vink om att projektet ändå kommer att rinna ut i sanden. Mejlinglistor kommer förstås att fortsätta spela en roll, men de är inte lika heta som de var 1998.

10 Comments:

Blogger hjartberg said...

Att Copyriot var en del av Bards elit kunde man ana redan för några år sedan då han flitigt citerade Bards skrifter.

Är Copyriot medlem i Church of Satan också?

2/24/2006 08:54:00 fm  
Blogger rasmus said...

Hjärtberg: Antingen försöker du skämta, eller så har du inte läst vad som står just ovanför.

2/24/2006 03:51:00 em  
Blogger hjartberg said...

Kuken!

2/24/2006 06:03:00 em  
Anonymous Anonym said...

Håller inte med dig. Vad är alternativet till mejlinglistor? Diskussionsforum på webben? Alla kollar sin mejl varje dag, men alla orkar inte eller minns inte logga in på någon webbsajt. Mejlinglistor är en oslagbar samarbetsform.

2/24/2006 08:56:00 em  
Blogger Kristoffer said...

korr: "kryddad lite plikter"
saknas ett "med"?

2/25/2006 02:23:00 em  
Blogger rasmus said...

anonymous: visst, det funkar nog för många. men tendensen till degradering av mejlinglistformen tror jag ändå att väldigt många har märkt.
Alternativet till mejlingslistor som samarbetsform? Wikis plus IRC! Så jobbar Piratbyrån internt, vilket funkar bra, mycket bättre än de inledande försöken till mejlingslista. Men naturligtvis finns inga universalrecept, detta är bara en högst personlig preferens.

hjärtberg: öh, egentligen svarade jag dig med värsta kommentaren kring Bards bok etc fast den försvann så jag kände mig nödgad att trycka in två rader iaf ;)

kristoffer: tack för korrhjälp, det uppskattas och behövs nästan alltid

2/25/2006 02:38:00 em  
Blogger M. Altemark said...

Som en aktiv samordningsform för projekt och så är nog kombinationer av wiki/IRC-kanaler och forum nog bättre, men för passiva specialintressen som t.ex. analogsynthar är mailinglistor oslagbart! Se till exempel Svenska Analogsympatisörlistan jämfört med 99musik eller en irc-kanal som #musicmakers

2/25/2006 05:41:00 em  
Blogger hjartberg said...

Ja, tänkt vad enkelt det hade varit om vi hade diskuterat saken via en e-postlista istället.

2/25/2006 06:35:00 em  
Blogger CV said...

Håller med dig och inte.
Mejl-listor var hajpade förut. Många trodde de skulle lösa en massa kommunikationsproblem. Men i vissa fall kan en mejllista vara det rätta.
Det är som med alla kommunikationskanaler, de ska anpassas efter målgruppen och deras sammansättning och behov.
RS
kulturbloggen.com

2/26/2006 08:28:00 em  
Anonymous nocturnal said...

i området där jag är aktiv så händer det mest på listorna, det är där beslut fattas och nya tekniker presenteras

http://www.postgresql.org/community/lists/
http://lists.freebsd.org/mailman/listinfo
http://lists.netsys.com/mailman/listinfo/full-disclosure
http://www.securityfocus.com/archive/1

osv osv

listorna är absolut aktiva och kommer vara det en bra tid till, det är på många av de viktiga listorna där ute som de stora upptäckterna fortfarande görs inom teknik och IT, håller man sig uppdaterad på sitt projekts e-postlista så brukar man oftast veta vad som ska hända med det projektet innan de flesta andra

2/27/2006 11:09:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home