lördag, februari 11, 2006

Nihilism förklädd till pluralism

"Det nya, moderna är en rätt snygg undfallenhet kryddad med ängslan och en till pluralism förklädd nihilism", skriver Nicklas Lundblad, och konstaterar det märkliga läge som råder:

Så: här är vi idag. Sverigedemokraterna har förvandlats till fanbärare för yttrandefriheten och regeringen samt säkerhetspolisen stänger ned webbplatser av rädsla för mordbrännare och religiösa extremister.
Idag lördag riskerar förvirringen att späs på ytterligare, med en manifestation mot rasism intolerans på Medborgarplatsen, arrangerad av undertecknarna till ett upprop på initiativ av Kalle Larsson (v). Uppropets text i sig är allmänt hållen, nyanserad och tar upp flera sidor av karusellen. Saken är vilka man har valt att inkludera i den allians av företrädare för olika grupperingar vars namn som fick stå under texten. (Det torde vara allmänt känt att ett upprops undertecknare i dagens medieklimat är intressantare än dess innehåll). Vänsterpartiet, miljöpartiet och några socialdemokrater, Svenska Kyrkans Unga och viktigast av allt förstås representanter för gruppen "muslimerna". Bland alla de muslimska religiösa organisationer som finns i Sverige väljer man ut Mehmet Kaplan från Sveriges Muslimska Råd. Inte så konstigt kanske: Dels är han en skicklig debattör som på senaste tiden synts mycket, dels söker han aktivt politiska allierade. I SVT:s Debatt i tisdags hårdflörtade han med antikrigsvänstern i sina ordval: "alltså det är den här bombhögern, alltså liberalerna som hela tiden försöker lyfta upp det här som ett ett krig mellan öst och väst, alltså den här orientalen". Nu är det bara så att Sveriges Muslimska Råd sitter på Stockholms stora moské vid Medborgarplatsen, en moské som tyvärr leds av personer som står nära Muslimska brödraskapet och aktivt strävar efter att få monopol på att företräda Sveriges muslimer. Detta är något som många varma förkämpar för tolerans mellan religioner inte gärna vill höra av, antagligen för att en kritik mot huvudstadens största och präktigaste moské skulle kunna uppfattas som en kritik mot alla svenska muslimer. Men hur länge ska det gå att slå dövörat till när de få som verkligen har koll på svensk islam talar? Mattias Gardell har beskrivit Stockholmsmoskén som en "frontorganisation" för Muslimska brödraskapet. Abd al Haqq Kielan som är ordförande i Svenska islamiska samfundet (25000 medlemmar) har också varnat för deras hegemoniska anspråk, karakteriseriserat dem som politiskt orienterade och "rätt så antisemitiska" och beskrivit deras strategi:
– De jobbar ju med socialdemokraterna och Broderskapsrörelsen och har försökt skaffa sig en politisk legitimitet. De försöker framstå som väldigt ja socialdemokratiska om jag säger så.
Ja, Sveriges muslimska råd lyckades till och med få Socialdemokratiska studentförbundet att skriva upp sig som medarrangörer när de förra året bjöd in den palestinske islamisten Azzam Al-Tamimi – en snubbe som förespråkar hustrumisshandel, vill fördriva judarna från Mellanöstern och annat skojigt, allt väl dokumenterat. Stockholms stora moské och Sveriges muslimska råd tillhör en falang inom svensk islam som tycker att sånt är helt OK. Samtidigt finns det andra muslimska organisationer och stora meningsskiljaktigheter. Kalle Larsson med vänner avstår från att välja sina allierade, reflekterar inte över vilka grupper de lyfter fram som offentliga företrädare för det skenbart enhetliga kollektivet "muslimerna". Däri ligger en stor fara. Uppropet är ett av många små bidrag till att marginalisera företrädare för olika alternativa riktningar inom svensk islam. Den politiker som väljer att undertrycka dessa skillnader, ivrig att hitta en representant för "muslimerna" att fotograferas med på Medborgarplatsen, har jämnat fältet för de mest svepande stereotyper. Samt avslöjat syn egen syn på muslimer som så annorlunda att de åsikter som man annars snabbt hade stämplat som högerextrema accepteras i muslimska organisationer. En rätt snygg undfallenhet kryddad med ängslan och en till pluralism förklädd nihilism. Detta var en slags fortsättning på inlägget "Väsentligheter i Muhammed-såpan". P.S. Missa inte Lars Vilks ironier om socialkritisk konst i Iran, Institutet för Blasfemi och Danmark som varumärke. Uppdatering: Sydsvenskan har gjort en mycket angelägen artikelserie om islam och islamism i Malmö, som i stället för att lyfta fram enstaka representanter för "muslimerna" försöker ge en noggrann inblick i den djupa splittring som råder, utan att skygga undan för de exempel på renodlad islamofascism som verkar förekomma i Rosengård, om än i liten skala:Undrar vilken Stockholmstidning som blir först att göra något liknande. Förhoppningsvis kan lite av den babylonska förvirring som råder att skingras.

8 Comments:

Blogger Gudmundson said...

Damn, you're good!

2/11/2006 01:26:00 em  
Blogger CV said...

En annan sak som inga medier vågar ta tag i heller är det kvinnoförtryck som råder i till exempel stockholmsmoskén där kvinnorna inte får vistas i samma rum som männen. En sådan regel skulle inte vara möjlig i någon domkyrka exempelvis.
Detta vågar medierna inte ta tag i för att inte stämplas som främlingsfientliga. Det är det läskiga att den som vågar säga något då kastas in i sverigedemokraternas ringhörna. Och där vill inte jag vara i alla fall.
RS
kulturbloggen.com

2/11/2006 11:54:00 em  
Anonymous Magnus said...

Ja, nog har regeringen och Säpo lyckats virra till det. Och om man kunde ha invändningar mot Jyllands-Postens teckningar (jag menar själv att de var kränkande utan att för den skull innebära hets mot folkgrupp, strictly speaking, i lagens mening) framstår den skidmaskbild SD publicerade - och så Säpo gick i taket inför - som ett kul och icke-kränkande debattinlägg.
Det är något mycket sjukt med regeringens syn på tryckfrihets- och integritetsfrågor..

2/12/2006 05:10:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Yttrandefriheten skulle vara så mycket mindre besvärlig om folk inte envisades med att utöva den!

2/12/2006 04:02:00 em  
Anonymous Attila said...

Om inget annat duger - liera dig med din fiendes fiende... Uppenbarligen är det många som vill utnyttja den här karikatyrstriden. Och det är många som visar sitt rätta ansikte.

2/12/2006 06:05:00 em  
Anonymous tjikketekau said...

Sydsvenskans inlägg var bland det mest upplysande jag läst på länge. I övrigt; tummen upp för en skön blogg, mycket klokhet på liten yta

2/13/2006 07:59:00 em  
Blogger Fredrik Lindholm said...

Angående deras försök till monopolisering: Är det någon som vet vad de som säger mot råkar ut för? SMR under Klas Lund lät ju de som inte ville vara med i deras parti smaka på både det ena och det andra.

2/15/2006 06:50:00 em  
Anonymous Flash Gordon said...

Nu är det inte bara i moskéer män och kvinnor hålls åtskilda. I de synagoger jag varit i sitter män och kvinnor inte blandade.

2/16/2006 02:50:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home