onsdag, februari 01, 2006

Tryckpressar mot aggregatorer

Förra veckan noterade vi att sökmotorernas kopiering av webbsidor har bedömts som tillåten, trots att den formellt sett kränker upphovsmannens exklusiva rätt till exemplarframställning. Vi konstaterade att när ett sätt att använda nätet blir tillräckligt etablerat så vinner normen över lagtextens bokstav. Fast redan nu måste vi kanske modifiera det påståendet. Nu aviserar nämligen tidningsutgivarnas internationella organisation sin avsikt att gå till anfall mot sökmotorer som Google och MSN. Att indexera och sammanställa rubriker är enligt organisationen, som representerar 18000 tidningar, illegal "exploitation of content". Vi kan alltså vänta oss att tidningarna väcker åtal mot sajter som "aggregerar" deras nyheter. I förlängningen kan konsekvenserna potentiellt bli enorma, även för andra än sökmotorjättar. Vilka slags aggregering ska kriminaliseras? Hur klassas ett shareware-program som gör personaliserade sammanställningar av RSS-flöden? Skillnaden är egentligen bara att Google News körs på en fet server, medan det senare programmet körs på den egna datorn. Förstår inte fullt ut vad Nicklas Lundblad menar med att det vore logiskt att sökmotorerna började betala för s.k. innehåll. Ett ekonomiskt fördelningssystem med plats för varje webbsida (...blogg, fotodagbok, diskussionsforum – allt omfattas ju av upphovsrätt) som någonsin indexeras? Uppenbart orimligt. Men säkert en intressant nöt att blöta. En relaterad sak: Bugmenot.com verkar ha spärrat inloggningsuppgifterna till vissa tidningars onlinearkiv. Har någon hört om det ligger juridiska hot bakom?

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Snygg referens till Kronos som äter sina barn :)

I övrigt kan man ju fråga sig hur omvärldsbevakningsfirmorna skulle klara sig om tidningsbranchen fick sin vilja igenom.

2/01/2006 05:53:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det behöver ju inte vara något problem egentligen. Om man kan lägga en tag på en hemsida som säger att den inte får indexeras och sökmotorerna respekterar det är ju problemet i princip löst, åtmistone för html-material. Sen så får de som lägger in den taggen troligtvis se sina besökare minska i antal...

Många tidningar har ju RSS och då har de ju aktivt ansträngt sig för att läsare enklare och mer automatiserat ska kunna komma åt deras material, det lär vara en mycket begränsad grupp som har problem med Google m.fl.

2/02/2006 01:37:00 fm  
Blogger rasmus said...

Ja, du har helt rätt. Vilket bara gör det ännu mer förbryllande att försöka förstå vad tidningsutgivarna egentligen vill uppnå.

2/02/2006 02:03:00 fm  
Anonymous Blenda said...

Robots Exclusion Standard ("robots.txt") har funnits i säkert tio år eller mer och den fungerar väl ganska bra för att hindra sökrobotar att indexera hela eller delar av ens hemsida. Man kan även ange olika regler för olika robotar om man vill.

Google kan vara lite sega på att ta bort sidor som man nyligen märkt för exkludering och ibland fattar deras robot inte att den ska ta bort visa sidor ur sitt index, men på det hela taget fungerar det bra enligt min erfarenhet.

2/02/2006 08:18:00 fm  
Blogger rasmus said...

Blenda: Precis, och tidningarna känner ju till Robots.txt. Men de vill inte använda det, av begripliga skäl, eftersom de fortfarande vill ha besökare från sökmotorerna (och från RSS-flöden).

Så vad gnäller de över? Kanske att Google News, till skillnad från en vanlig lista med sökresultat, gör en (mer eller mindre redaktionell) sammanställning av rubriker som alltför mycket liknar en tidnings förstasida. Men än en gång finns ju ingen principiell skillnad mot vad man kan göra med RSS-flöden på sin egen dator.

2/02/2006 11:56:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home