lördag, februari 18, 2006

Vansinne kring e-böcker

Action not successful. We're sorry, your library's copies of this eContent are currently in use.
Alltså: En elektronisk bok påstås vara upptagenUniversitetsbiblioteket, därför kan jag inte läsa den över webben just nu. Tidigare under dagen var den tillgänglig, men sen loggades jag ut och nu har någon annan öppnat det enda exemplaret(!) i sin dator. Om jag ställer mig på kö kommer jag senare få ett mejl med budskapet "This eBook is now available on a first-come, first-served basis." Systemet fejkar ett begränsat antal e-böcker! Systemet ifråga är Netlibrary, som är stort på svenska högskole- och universitetsbibliotek, där som låter en läsa viss vetenskaplig litteratur på skärmen, eller hemifrån om man loggar in som anställd eller student. Deras DRM är av ganska lindrigt slag: det går att kopiera text ur dokumentet, men ett jacascript hindrar en från att markera mer än ungefär sex-sju meningar i taget. Borde inte vara särskilt svårt att koda ett crack som sparar ner hela boken till en vanlig textfil. I ett annat system som man också stöter på bland universitetsbiblioteken, eBrary, är kopieringsspärren lite styggare: Varje gång man kopierar rapporteras det till företagets centrala server. Andra digitala bibliotekssystem har jag ingen erfarenhet av. Men i morse fick jag höra att Stockholms stadsbibliotek också lånar ut e-böcker, och räknar en e-bok som "försenad"(!) om man inte har raderat boken från sin dator inom en viss tid(?). Man tycker ju att det borde finnas cracks för de största e-bokssystemen! Simpla verktyg som låter studenter, forskare och andra att spara ner en privat kopia av de böcker som de ändå har legal tillgång till. Visserligen är det numera olagligt att distribuera sådana verktyg, och möjligen även att uppvigla till kodandet av cracks, men detta kan ändå ses som en uppmaning. Kan man bläddra igenom en hel bok på skärmen, så kan ju ett datorprogram göra detsamma och lagra alla de bokstäver som syns på den, inga konstigheter. Om inte biblioteken och deras leverantörer av "eContent" klarar av att göra system som drar nytta av ens de mest fundamentala egenskaperna hos digital information (t.ex. att en bok inte kan vara "upptagen"), får uppenbarligen andra programmerare hjälpa till. Men för närvarande verkar det, till skillnad från alla program avlägsnar kopieringsspärrarna på filmfiler, inte finnas någon nämnvärd tillgång på redskap för att göra DRM-skadad text möjlig att databehandla.

9 Comments:

Anonymous popoffsky said...

Jösses vilken galenskap. Det här är ju värre än de som försöker klura ut e-böcker med hundratals fysiska supertunna, blädderbara skärmar/sidor.

Kan inte någon skicka Barthes "Från verk till text" till dem..

2/18/2006 08:50:00 em  
Anonymous monki said...

Borde det inte, rent teoretiskt, gå att koda ett script som kopierar hela böcker från google books?

Man kan ju bara läsa den sida man sökt på och 2-3 sidor frammåt. Antagligen finns det en spärr på att just ditt ip inte sen kan söka på sista sidan där och se vidare 2-3 frammåt därifrån. Men hur vore det med ett program som en svärm av användare kör och som distribuerar sökningarna från ip-nummer i nätverket. Då borde ju rimligtvis 100 användare á 3 sidor kunna rippa 300 sidor från en bok på en gång. eller...?

2/18/2006 10:27:00 em  
Anonymous Anonym said...

1. Cacha's inte allt?
Ex.:

file .mozilla/firefox/otaf9t7j.default/Cache/*

.. ger exempel på JPEG image data, ASCII C program text, HTML document text, etc,etc.

Ställ in en stor cache, och kopiera cache katalogen ofta. Så har jag gjort när någon naivt trott att de skall kunna skydda sina bilder av någon anledning.

2. Sen kanske det inte är helt omöjligt att med något standardprogram som tcpdump, ethereal, el. dyl. kunna göra något där man sparar allt. Om man kan göra det på "internet-radio" med streamripper, så borde det vara mycket enklare att göra det med text.
Kolla freshmeat.net. Det kanske finns något där redan.

Det är skrattreatande.
Precis som om dom tror att vi skall hugga med mejsel på skärmen, i övertygelsen att det är en runsten!

2/18/2006 10:43:00 em  
Anonymous Anonym said...

Har också stört mig på hur bisarrt begränsade Ebrary m.fl. är. Vad jag förstår finns det inga lättillgängliga knäckverktyg för e-böcker generellt.

En ljusppunkt om du använder SU:s bib är väl att de har (eller hade) http://www.oxfordscholarship.com/ som har många riktigt bra fulltexttitlar som dessutom är ganska enkla att rippa. Har inte haft tillgång till den på ett tag så jag kommer inte ihåg exakt hur jag gjorde, men googla runt så hittar du nog någon lösning.

En till relaterad sak: landets universitetsbibliotek prenumererar på delvis olika elektroniska tidskrifter och böcker. Om man ska följa reglerna måste man därför ibland fjärrlåna en fysisk bok eller fjärrbeställa en fysisk kopia av en artikel, vilket involverar transportkostnader, hanteringskostnader (på både lämnande och hämtande bibliotek)samt några dagars väntan. Allt detta trots att texten finns i digitalt överflöd (per definition). Ett fungerande alternativ är att be någon kompis som pluggar på en högskola med e-titeln att skicka den. Det vore intressant att veta hur vanligt sådant är, dels bland studenter dels bland forskarna själva. Det vore också intressant att veta om det finns mer utarbetade nätverk för sådana utbyten. Finns det t.ex. sajter som har hela det moderna kanon inom olika vetenskapliga discipliner som eboks-torrents? Det borde annars bara vara en tidsfråga...

2/19/2006 12:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Eller så kanske folk kan förstå att det tar lång tid att skriva en bok och att en författare måste få pengar för att kunna leva. Och kör inte skitsnacket att ni tar från rika författare för så värst många sådana finns inte. De stora författarna som Leif GW tjänar stora summor men de andra tjänar som en vanlig arbetare, men ni kanske skulle gå in till grannen och ta hans nya soffa också?

Istället för att försöka komma på hur man kan hacka böckerna så kanske ni kan försöka komma på nya bättre system som inte krånglar. Eller det kanske är bättre att man upptäcker att det inte fungerar att ha e-böcker för utlåning på nätet eftersom folk stjäl dom och då får ni helt plötsligt kila ner till biblioteket och kopiera texten och sedan OCR scanna in den. Är det bättre?

2/19/2006 04:24:00 em  
Blogger catxk said...

Argh, hade det tvivelaktiga nöjet att tvingas läsa en sån där e-biblioteksbok förra terminen. Det ÄR ju ingen höjdare, 300 sidor @ 60 Hz liksom. Det blev att kopiera de där sex meningarna, klistra in i externt dokument och printa ut. Tog väl någon timme eller två, men lätt värt (i retrospekt borde jag gått och köpt boken, vilket väl måste betyda att e-bibliotekets stenålderskoncept är värdelöst)

2/19/2006 04:40:00 em  
Anonymous Simon said...

Det här att man kan kopiera skyddat material genom att utnyttja att det kan visas för människor brukar kallas det "analoga hålet". Sök på "analog hole", det finns träffar typ på eff.org och techdirt.com Upphovsrättsindustrin letar efter sätt att plugga igen det analoga hålet.

2/19/2006 09:05:00 em  
Anonymous Anonym said...

Anonymous 4:24 PM:
"Eller så kanske folk kan förstå att det tar lång tid att skriva en bok och att en författare måste få pengar för att kunna leva."

Tja, i det här fallet rörde det sig om akademiska texter. De skrivs mestadels av redan doktorerade akademiker som har som (månadsavlönat) arbete att bl.a. producera forskning i bokform. Eventuella bokintäkter kan möjligen vara ett plus, men alternativet är inte svält. Om jag vore en sådan akademiker skulle jag f.ö. tveka inför det rimliga i att alls ge ut böcker för försäljning istället för att publicera dem under en fri licens. Att släppa titlarna så fria som möjligt rimmar ju väl med den tredje uppgiften, som också är en del av en akademikers yrkesuppdrag.

När det gäller artiklar i facktidskrifter får författaren i standardfallet ingen som helst ersättning. Samtidigt kan vissa tidskrifter, pga. den etablerade position de har som ledande journaler, belasta universitetsbibliotek och andra med mycket stora prenumerationskostnader. Sådana stora inköpskostnader kommer nog på sikt att driva utvecklingen mot ett system av fria, nätbaserade fackjournaler. Får man hoppas.

2/20/2006 09:18:00 em  
Blogger Ulf said...

Anonymous: Du har fel om författares inkomster, svenska skönlitterära författare försörjs med offentliga medel eller av sidojobb. De flesta är mycket fattiga. Det är bara en ytterst liten del som kan livnära sig på försäljningsintäkter - fördelningen av inkomsterna är extremt sned, kanske så sned som 90-10, 10% av författarna får 90% av intäkterna. På den amerikanska marknaden går det 15 000 insända manus på varje publicerad bok och chansen att den skall gå med vinst är en på tre. Upphovsrättsinkomster är definitivt inte väsentliga för utbudet i stort.

Om DRM:
Det är verkligen vansinnigt, ett stort hot mot forskningen, inte minst.

Jag tror det är fel att förlita sig på att de här systemen kommer att kunna knäckas. Det är för svårt redan idag för hackers att gå runt ens alla CD-skydd.

Med de totalitära system som är kopplade till själva hårdvaran och som kommer i och med Windows Vista osv, blir det kört.

Det man måste göra istället är protestera till de som köper in de här systemen och till bibliotekarier, beslutsfattare, politiker, media osv. DRM är det största kommande hotet mot yttrandefriheten, det öppna samhället och den deliberativa demokratin.

2/22/2006 12:08:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home