onsdag, mars 22, 2006

"Upprop mot hemkopiering"

Ur tidskriften Musikern, nr. 1/1981, s. 24

UPPROP MOT HEMKOPIERING – Till dej som lyssnar på musik från oss som gör musik Hemkopiering av musik från skiva eller radio till kassett berövar alla artister, musiker, textförfattare, kompositörer, musikförläggare och skivproducenter, deras rättmätiga levebröd: royalties och försäljningsintäkter. Vi som undertecknat detta upprop hör till de stora grupper som blir lidande på grund av hemkopieringen. Vi ber dem som lånar skivor av varandra och kopierar, eller spelar in från radio, att sluta göra detta! Om inte blir följden: sämre utbud, färre artister, mindre pengar att göra musik för och försämrade möjligheter att ge nya artister en chans – ett fattigare Musik-Sverige. Var lojal mot oss! Låt bli att kopiera! Det är stöld av vår inkomst!
Egenhändigt undertecknat av bland andra: Fred Åkerström, Turid Lundqvist, Ted Gärdestad, Mikael Ramel, Arne Domnérus, Lill Lindfors, Claes af Geijerstam, Siw Malmkvist, Lars Lönndahl, Lars Roos, Magnus Härenstam, Jan Malmsjö, Lars Berghagen, Tomas Ledin, Eva Dahlgren, Kjell Lönnå, Bosse Parnevik, Ralph Lundsten, Pugh Rogefeldt, Magnus Uggla, Håkan Hagegård, Björn J:son Lindh, Per Gessle (Gyllene Tider), Mats Persson (Gyllene Tider), Anders Herrlin (Gyllene Tider), Ola Magnell, Anders Glenmark, Thore Skogman m.fl.
Om inte... Det var alltså 1981, som reaktion på kassettbandets genombrott, som Svenska Musikerförbundets tidskrift publicerade detta förment "spontana" upprop, vilket en ansenlig del av Sveriges artistelit ställde sig bakom. I anslutning tryckte Musikern en officiell kommentar från IFPI: "I förlängningen medför ett ohämmat utnyttjande, utan att rättighetshavarna kompenseras, att möjligheterna att skapa musik helt försvinner." Även Musikerförbundet tillagde i sin kommentar att del ökade spridningen på inspelad musik ledde till färre levande musikframträdanden och därför en förlust av arbetstillfällen, och krävde ekonomisk kompensation för detta. Intressant att se likheterna med förra årets IFPI-organiserade artistupprop mot kopieringen. Något som uppenbarligen rasat är tyngden (kanske inte i kilogram, men vad gäller namnens prestige) på undertecknarna.

8 Comments:

Anonymous Anonym said...

Blir så trött på den folkhemska synen på ARBETE
Produktion = Lönearbete.

Kompensation... de ska fan vara glada att de kan leva på skiten de månglar ut. En mätt konstnär har aldrig varit kul. Lid för konsten.
Vem fan ger mig kompensation för det jag producerar? Om någon läser det här uppmanar jag dem att skänka 50 öre till tpb genast.


[00:35] (xazax) mumla: har du kollat källa på det? jag tror tyngden på de undertecknade har ökat väsentligt :D

[00:37] (xazax) vi kanske har något där... upphovsrättsförespråkande leder till fetma, självmord och allsångsprogram på SVT


Feta konstnärer blir lata. Om du tjänar för lite, flytta in i ett kollektiv i en billig lägenhet i Östberlin. Eller joina oss i framtiden. kopimi.

3/22/2006 12:47:00 fm  
Anonymous RexM said...

Med tanke på det skräp som produceras genom de kommersiella kanalerna numera, kanske de hade rätt...

Den musik som släpps gratis fortsätter att imponera. Genom sin kravlöshet på ekonomisk kompensation, kan de släppa fram sin experiment-lusta, vilket ger unik och originell musik. Musik som det är roligt att lyssna på.

3/22/2006 09:11:00 fm  
Anonymous Anonym said...

RexM:

Uppenbarligen handlar ju inte musikkreation om att skapa längre utan bara om mervärdesproduktion. Varken de affekter kultur frambringar eller ger upphov till vid skapelsen är längre N O G.
För att låna från Vilks... uppenbarligen tillåter sig inte upphovsrättskramarna vår högdiskursiva ansats utan måste ständigt påpeka, som slavar, att de det de sysslar med är slav-eller lönearbete.
De har inget val! Utan betalning, penningar eller mervärde skulle ALL kultur avstanna... dö.. gå om intet.

Enbart slavar tror på det.

3/22/2006 02:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hur mycket har musikindustrins vinster ökat sedan 1981? Och hur mycket har "hemkopieringen" ökat sedan dess? Skulle vara intressant att få veta.

3/23/2006 07:17:00 fm  
Anonymous Dennis said...

Vill man vara elak kanske man ska se det som en uppmaning till att kopiera. Med tanke på vilka som skrivit under menar jag.

3/23/2006 05:28:00 em  
Anonymous Anonym said...

Sr man till de undertecknade så verkar ingen av de inte ha lidit särskilt svårt av vår musikkopiering. De flesta av den är ju förmögnare än människor som slitit i sitt anletes svett för att förbättra det här landet. Har du hört talas om någon som får royalties för att hon vårdat en gammal eller byggt ett sjukhus eller utbildat våra barn eller lärt dem spela misik för den delen. I rättvisans namn borde dessa få royalties om deras kreativa vård eller undervisning fått människor att leva längre och bättre eller om våra barn vuxit upp och blivit "hits". Lite cred bode väl de som skapat dem också få?

4/01/2006 02:43:00 em  
Anonymous Anonym said...

Intressant att Laleh skrivit under. Jag tycker väl ändå att hon profilerar sig som en ny sorts artist/konstnär som framförallt drivs av skapandet. Hon lägger ju själv ut alla sina hits på sin hemsida för nedladdning. Det känns ju ganska generöst. Men jag antar att det också är någon slags marknadsstrategi. Synd att hon också visade sig vara en bluff.

4/02/2006 02:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

Dör svensk musik, kan jag fortfarande leva lika bra med musik. Det finns alltid någon trevlig artist, som sitter och gör musik, som han sedan delar ut gratis. Det är coolt.

4/02/2006 03:50:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home