måndag, mars 13, 2006

Wired berättar den svenska piratsagan

När vi snackade i Berlin kring årsskiftet, fanns i publiken en journalist från Wired som var mycket intresserad av den utvecklingen på den skandinaviska fildelningsfronten. Nu har hon skrivit ett långt och gediget reportage om The Pirate Bay (som bjuder på flera formuleringar för svenska fildelningspatrioter att gotta sig i). Wired berättar historien om hur Piratbyråns etablering 2003 ledde till grundandet av Bittorrent-trackern The Pirate Bay, som året efter upplevde en våldsam expansion i kölvattnet av filmindustrins lyckade attacker mot USA-baserade trackers. Artikeln får även med såväl Bevismaskinen som Gula Brigaderna, och berättar om Piratpartiet vars representant uttrycker sig med biblioteksmetaforen. Är själv intervjuad på ett hörn, liksom Brokep som även får in reportagets slutkläm. IFPI-juristen Magnus Mårtensson påstår att The Pirate Bay är olaglig, oklart hur. Henrik Pontén upprepar sin bekanta pyramidteori: Fildelning sker uppifrån och ned, och kan därför stoppas "vid källorna". Om warezgrupperna trollas bort, "kommer det upphovsrättsskyddade materialet inte att nå The Pirate Bay", voilà! (Tror han på det själv? Jag har verkligen ingen aning.) Ingen har väl förresten missat att The Pirate Bay via en dokusåpa fått en donation på 50000 kronor, som ska gå till två nya välbehövliga servrar. Vad jag har förstått verkar detta också kunna bidra till att den tragikomiska Meet these girls from your area-reklamen kan avlägsnas – å andra sidan märker vi som kör kombinationen Firefox/Adblock inte alls av någon reklam där. Relaterade inlägg:

7 Comments:

Anonymous Anonym said...

:D
Wired rules

Skönast rättsuppfattning har ändå MPAAs Kori Bernard:

"Copyright laws are being enforced and upheld in countries all over the world and when you facilitate the illegal file swapping of millions of people around the world, you are subject to those laws"
Det är humor, det!

3/13/2006 08:09:00 em  
Anonymous Anonym said...

Intressant läsning, såväl ditt inlägg som artikeln.

Det är också fascinerande såväl som skrämmande vilken verklighetsförnekelse som de etablerade industrierna lever i.

3/13/2006 08:30:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tjaba! Snuggles in tha house :)

Ville bara kolla läget.
Allt detta om upphovsrätt har gått alla
över huvudet. Det värsta va häromdagen, när en svensk snubbe vill ha en rättegång mot nokia som snott "snake" men som denne snubben gjorde på sin ABC 80 för 26 år sen, och han döpte den då till masken. Nokia var grymt generösa o erbjöd denne med 3kr per såld mobil. Om vi nu tänker på hur många nokia mobiler som är sålda i hela världen, som innehåller spelet Snake. Ja den summan är inte o leka med. Men va tror ni hände?! Jo snubben sa nej, jag vill gå via en annan väg, rättsligt. Alltså ärligt, han måste va dummare än tåget o allt detta snack om fildelning mm har nog gått denne gubben över styret, han hade varit mångmiljonär idag om han tackat ja. Nae jag vill gå den vägen som Antipiratbyrån säger att man ska göra. Ärligt talat så måste han knarka seriöst eller nåt. O sen bara o komma nu 26 år senare o gnälla?! Är inte det typ som ett mord eller rån eller nåt annat, att när det gått så pass lång tid varför bry sig? Dåligt ex kanske men men sån är jag :) Kan fortfarande inte fatta att han inte tog pengarna.

MVH Frustrerad Snuggles

3/13/2006 11:30:00 em  
Anonymous Anonym said...

En intressant grej:

Wired tror (felaktigt) att Anitpiratbyrån är en anti-organisation till Piratbyrån, när det i själva verket är tvärtom (Antipiratbyrån föregick Piratbyrån). Detta är emellertid ett tecken på hur mycket mer genomslag Piratbyrån haft relativt APB. Jag tror, på fullaste allvar, att grundandet av APB skyndade på och utvecklade fildelningen i Sverige, genom att genast ge upphov till en stark motrörelse. APB skapades i reaktion till en i mångt och mycket icke-existerande fiende, en fiende som sedan prompt materialiserades som en motkraft till dem själva. Vilket är postmodernt kul, ironiskt och uppmuntrande på alla sätt och vis.

3/14/2006 10:39:00 fm  
Anonymous Anonym said...

It is the copyright laws that pay for new games and movies, säger Pontén.

Så bra då, då kan ju bolagsdirektörerna sluta skinna sina kunder med rena rama ockerpriserna på sina små plastbitar.

Björn Felten
Piratpartiet

3/14/2006 03:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Lite elementärkunskaper till herr Felten: Det är inte plastbiten du betalar för utan framställandet av produkten samt marknadsföringen av den. Ett vardagsexempel: en (digitalt dist.) skiva på iTunes kostar ungf. lika mycket som en (fysiskt dist.) skiva på t.ex. Amazon.

Vidare gör inte branscherna inom APB:s intressesfär några gigantiska vinster (i förhållande till andra branscher), vilket får mig att tveka på dina påstående om ockerprissättning (i synnerhet då uppskattningsvis 70-80% av butikspriset är skatter).

3/15/2006 06:40:00 em  
Blogger Markus said...

Nu har förövrigt även Le Fait du Jour blivit tvungna att begagna sig av "Meet these..."-reklamen!

3/31/2006 09:17:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home