lördag, april 01, 2006

Framtidens ledare

Svenska avdelningen av Juniorhandelskammaren delade i fredags ut pris till "årets ledare". Smaka på motiveringen:
Framtidens Ledare 2006 i kategorin "samhällsengagemang/politik" Johan Pehrson tilldelas utmärkelsen Framtidens Ledare 2006 för sina framstående insatser som ledare inom svensk politik. Han har verkat som riksdagsledamot sedan 1998 med ansvarsposter inom ett antal framstående utskott, nu som ordförande i det betydeslefulla justitieutskottet sedan fyra år tillbaka. Johan uppskatts för sin handlingskraft och förmåga att driva igenom ibland svåra beslut, vilket visar på hans stora potential som en framtidens ledare.
Johan Pehrson (fp) belönas alltså för att han, i intimt samarbete med Tomas Bodström (s), satt igång en löpandebandproduktion av nya övervakningslagar. Bland annat om att bugga personer som inte är misstänkta för brott, utan att de ens underrättas om det i efterhand. Pehrson & Bodström är överens om att sådant måste gå fort och att invändningar inte till något pris ska tas på allvar. Sålunda innehar parhästarna de egenskaper som kännetecknar framtidens ledare. Smältbar modlöshet. Ofta skulle Pehrson och Bodström kunna vara kloner. Retoriskt är de kopior av varandra. Som det nyspråkliga greppet att försvara övervakningen genom att tala om brottsoffrens integritet (som om "integritet" var vad saken handlade om). Deras skräckexempel på "grov brottslighet" är identiska (och har naturligtvis syftet att mörka de långtskridna planerna på att göra alla upphovsrättsintrång till "grova" genom att sätta straffskalans översta ribba på fyra år).
Det handlar om att bekämpa de kriminella som varje dag kränker andra människors mänskliga rättigheter och integritet - de som till exempel begår narkotikabrott eller använder kvinnor och barn som slavar. Om vi inte tar de nödvändiga initiativ som ger polis och åklagare möjlighet att bekämpa brott, får vi ett samhälle som tillåter grova kränkningar av människors integritet. /.../ Det är de unga kvinnorna från Litauen som hänsynslöst utnyttjas på en bordell. Det är tonåringen i Borlänge som hamnar i narkotikamissbruk.
Två justitieministerkandidater, en borgerlig och en socialdemokratisk, som går hand i hand och på sin höjd gnabbar lite om vem som är effektivast på att "driva igenom svåra beslut". Färdriktningen är redan utstakad: det bodströmsamhälle som lika gärna kunnat heta pehrsonsamhälle. Nä, att lägga all kraft på att dissa det ena partipolitiska blocket och hylla det andra, det känns inte så hett idag. Tänker jag, lite besviket, bläddrande genom senaste Galago, ett anti-borgarna-temanummer. En massa smarta och begåvade serietecknare, som bevisligen är kapabla att höja sig långt ovanför partignabbet, har slutit sig samman för att gemensamt rikta den politiska udden mot allt som står till höger om sossarna. Mycket makaber dystopia bourgeois, med några skvättar nybuskis och socialrealism. Temanumrets inriktning har en enkel orsak. Socialdemokraterna gjorde en deal med Galago om att köpa in ett mycket stort antal ex för att sprida gratis i valrörelsen. Smart sätt att få ut skrupelfria smällar mot motståndarblocket, utan att behöva stå får dem själva. Visst är det på ett sätt begripligt att den lilla, viktiga men fattiga serietidskriften tackade ja. Och de flesta medverkande har sin hälsosamma självdistans i behåll (bland andra Sara Granér och Sara Olausson står får bidrag som känns befriande). Men det är tråkigt att läsa ett helt Galago-nummer med tema politik, när det blir så uppenbart att regeringspartiet är en fredad part. Serier har potentialen att skildra "vardagskollisioner" och mångbottnade samtidsfrågor, utan att fångas i valrörelseparollernas språk eller kraven på att få fram enkla svar. Samhällskritik som undgår dessa fällor känns ganska angelägen just nu, när justitiedepartementen och dess internationella förlängningar bildar enad front, utan hänsyn till om det råkar vara sosseregering eller borgarregering. För framtidens ledare är ju det av underordnad betydelse.

9 Comments:

Anonymous Svejk X said...

Bra att du tar upp dessa postmoderna stasifasoner! Nu fick ju visserligen C förslaget om buggning bordlagt tills vidare till Pehrsons stora förtret. För att t ex "redaktioner" inte ska få buggas. Men en stilla undran infinner sig. Ingår nätredaktionerna i den ekvationen?

4/01/2006 09:44:00 em  
Blogger Peter Jönsson said...

Att byta Bodström mot Pehrson, vilket öde det skulle vara.

4/01/2006 09:47:00 em  
Anonymous Anonym said...

Är det här början till "Socialmoderaterna" (ok, jag vet att han är folkpartist, men ändå) eller ett aprilskämt, rsms?

4/01/2006 09:55:00 em  
Anonymous Anonym said...

Tyvärr inte första gången. Göran Person hyllade nyligen George W Bush som en stark ledare eftersom han gått emot stora delar av det amerikanska folket (och världen). Fina ideal de har de där herrarna.

Nä tror allt det är dags att trä på sig masken och marchera emot riksdagsbyggnaden, eller vad säger ni?

4/01/2006 11:37:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Nä tror allt det är dags att trä på sig masken och marchera emot riksdagsbyggnaden, eller vad säger ni?"

Ska bara fixa fram en giljotin först, sen kan vi börja avsätta politiker på det franska viset...

4/02/2006 06:58:00 fm  
Anonymous Anonym said...

För den som vill rösta borgerligt mot Bodströmssamhället finns Junilistan, som för övrigt, åtminstone än så länge, verkar mer inriktade på demokrati är de flesta partier som sitter i riksdagen idag.

Läs http://www.junilistan.nu/view.asp?id=884 för deras inställning.

4/02/2006 06:14:00 em  
Anonymous Anonym said...

Valrörelsen är som vilken jobbintervju som helst, man vill minsann både det ena och det andra men väl på jobbet faller man ganska snabbt in i mönstren.

4/02/2006 09:05:00 em  
Blogger pelpet said...

Tydligen så fick folkpartiet med lite bättre integritetsskydd i buggningsuppgörelsen som (c), (v), (mp) sköt upp [TACK], så kanske är Pehrson inte riktigt lika illa som Bodström ändå.

Finns det ingen trevlig borgare som man kan pusha fram som justitieminister ifall Pehrson skulle råka köpa för mycket toblerone?

Johan Linander?
Cecilia Malmström?
Charlotte Cederschiöld?

4/02/2006 11:10:00 em  
Anonymous blenda said...

anonymous 6.14: Det finns dock skäl till att inte rösta på junilistan:

"(...) När europaparlamentet avslog direktivet som skulle ha legaliserat mjukvarupatent med röstsiffrorna 648-14 i juli 2005, var Nils Lundgren, junilistan, en av de 14 som röstade för direktivet.

Junilistan lovade inför EU-valet att följa danska Junibevegelsen och rösta mot mjukvarupatent. Därför rekommenderade FFII.se jl som 'bra patentval' då. Men två månader efter att de fått sina platser i parlamentet svek de alltså vad som mer eller mindre var det enda vallöfte de givit. (...)" Citat från Christian Engström i en kommentar på PiraZine

4/03/2006 08:17:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home