torsdag, april 06, 2006

Loka: "Sälj inga flaskor utan mineralvatten i!"

Tomflaskor: Anhängare av hemkokt svagdricka upprörs över att Loka sätter in påtryckningar på varuhus att sluta sälja flaskor utan mineralvatten i. Loka går till offensiv mot butiker som säljer tomflaskor. Att ge kunderna möjlighet att köpa tomma flaskor är en missad möjlighet, enligt Michala Alexander, chef för Lokas antipiratavdelning. I en tidning som går ut till alla återförsäljare av Lokas mineralvatten, uppskattar hon att 5 procent av alla flaskor som säljs i Sverige under 2006 inte kommer att innehålla något vatten. Men nu har Loka bestämt sig för att den siffran ska sjunka, trots att det finns en efterfrågan på tomflaskor från kunder som föredrar andra drycker än mineralvatten. "Vi uppmanar alla våra återförsäljare att inte tillhandahålla tomma flaskor. Tomflaskor är en risk för kunderna och ett hot mot affärerna", skriver Michala Alexander. Förespråkare av hemkokt svagdricka invänder dock att möjligheten att köpa tomma flaskor har stor betydelse för hemkokningskulturens fortsatta utveckling. Vissa oroar sig för att Loka försöker använda sin starka position på marknaden för att förhindra konkurrens från svagdricka. Europeiska avdelningen av FSF (Free smallbeer foundation) hoppas att flaskindustrin inte viker sig för Lokas påtryckningar. "Vi skulle gärna se att alla sorters flaskor och dunkar även skulle säljas utan innehåll, eller färdigfyllda med hemmakokt svagdricka. Vi samarbetar gärna med varje flaskfabrikant som är beredd att ge kunderna denna valfrihet", säger Joachim Jakobs från FSF Europe. Michala Alexanders roll är att bekämpa drickandet av illegala drycker. I februari sjösatte Loka initiativet Keep it real, där egna privatspanare ska besöka flaskförsäljare som misstänks fylla flaskorna med hembränd sprit innan försäljning. Men av artikeln framgår att dessa spanare även kommer att ha en roll i att bekämpa försäljning av tomma flaskor. FSF Europe är rädda för att kunder som efterfrågar tomma flaskor framöver kan komma att få besök av Lokas privatspanare. Detta förnekas dock av Michala Alexander: "Jag kan bekräfta att våra spanare inte kommer att göra hembesök hos kunder som efterfrågat tomflaskor. Det var bara ett feltryck i tidningen", hävdar hon. Michala Alexander understryker också att Loka bara vill hjälpa sina återförsäljare att få bättre fart på affärerna genom att ta bort tomflaskor ur sina sortiment så att försäljningen av Loka i stället kan öka. Men mineralvattensgiganten menar också att försäljningen av tomma flaskor har kopplingar till förekomsten av hembränd sprit. Flera butiker är motvilliga att kommentera frågor med anknytning till försäljning av tomflaskor. En säger dock att de ännu inte har råkat ut för några problem. "Vi har inte utsatts för påtryckningar från Loka, ännu", sade en representant för Chillblast, ett varuhus som utöver mineralvatten även säljer flaskor utan vatten i. Här är originalnyheten om Microsofts kamp mot "tomma" datorer (även i taskig rewrite hos IDG).

14 Comments:

Anonymous Daniel said...

Okay, det tog lång tid för mig att fatta att det bara är ett skämt - fast ändå inte. Man kan bara innerligt hoppas att det snart kommer ett fungerande opensource windows, för oss som är linuxallergiker. Dessutom vore det fint med en MSN Messenger-klon som är fullt kompatibel vad gäller ljud&video, någon som har nåt tips?

4/06/2006 08:01:00 em  
Blogger Halsnalle said...

:D

Men om vi vänder på analogin, borde inte piratrörelsen embrejsa hembränning?

4/06/2006 08:18:00 em  
Anonymous Anonym said...

skrämmande likhet mellan tomma pc och flask fallet. :-P både vill motverka hembryggt alltså, till förmån mot deras märkes produkter ....

4/06/2006 08:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

Grundproblemet är att ett företag (Microsoft) har monopol på en standard (Windows). Ett OS bör nämligen ses som en standard för hur program ska köras och hanteras, på samma sätt som t ex TCP/IP är en standard för hur man kommunicerar över Internet. Tekniska standarder ska givetvis finnas i public domain. TCP/IP finns där, liksom Unix/Linux. Men Windows ägs av ett företag som tjänar pengar på det. Inte konstigt att det blir som det blir.

4/06/2006 08:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

Sabla monopolister, snart ger dom sig väl på kranvattnet också.

4/06/2006 10:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hur kan ett företag ens tänka i dom banorna? Ungefär som att försöka stoppa tyg för då kan man sy sina egna gardiner osv...

4/06/2006 10:40:00 em  
Anonymous TuffPirat said...

Underbar rekonstruktion, garvade om fan (andra gången jag läste den) :>

4/06/2006 11:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

Haha!

Nu blev man sugen på svagdricka.

Dagens digitala fildelning är egentligen bara en försmak av vad som komma skall, så snart 3D-skrivarna blivit smarta nog att tillverka det mesta.

4/07/2006 09:02:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Kul omskrivning, fattade inte förrän jag kom till länken till originalet.
Fast rubriken bör vara "Loka: 'Sälj inga flaskor utan dryck i!'"
Microsoft kräver ju faktiskt att datorerna ska ha ett OS installerat. Underförstått Windows, men inte direkt uttryckt.

4/07/2006 09:12:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Daniel: http://www.reactos.com/

4/07/2006 09:24:00 fm  
Blogger Kristoffer said...

daniel: amsn är rätt kompatibel med msn, klarar både video och de vedervärdiga animerade bilder som skickas runt.

Linux är inte public domain, det är släppt under en copyleftlicens (GPL).

4/07/2006 09:34:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Microsoft har varit emot konkurrens i många år. Det var t.ex. helt omöjligt att köpa en dator utan OS från hp, dell osv då det stod i deras avtal att de alltid var tvugna att betala för en windowslicens även om det inte var en windows installerad på datorn.

Man har även betett sig som ett svin i u-länder som inte har råd med microsofts dyra licenser och inlåsningar och därmed vill köra linux. Där har man gjort det mesta (mutor, hot osv)för att få dem att köra windows.

daniel: det finns massor av os där ute bsd, solaris, beos(eller vad det nu heter nuförtiden), macos. Det är lite synd att du är linuxallergiker, varför ska du vänta 5-10 år på att en funktion i linux ska komma till windows?

4/07/2006 09:42:00 fm  
Anonymous blenda said...

Daniel: aMSN, kanske? Funkar i både GNU/Linux, Crack OS X och Winblows.

4/07/2006 11:41:00 fm  
Anonymous agaton said...

Det konstigaste blogginlägget jag läst på ett tag (minst en vecka..). Intressant men konstigt.

Fast jag kanske bara är seg. Som vanligt.

4/07/2006 09:36:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home