söndag, april 30, 2006

Piratafton

Etthhundrasextio människor kom till vår helafton. Kul! Redan kvart över sex var kaféet besatt av en ansenlig och nyfiken skara, vilken hängde sig kvar till stängning. Medianålder 24. Fast (som alltid på våra tillställningar) god åldersspridning, och framför allt en mix av folk från vitt skilda håll festande tillsammans: konstnärer, nätverkstekniker, partister och en massa andra. Ibland håller jag väl förberedda föredrag, ibland försöker jag bara improvisera fram kopplingar mellan företeelser som kanske inte sammanknutits tidigare, för att känna av vilka sidor av sakerna som känns värda att prata om mer. Nu gjorde jag det senare, och visst var det kanske en smula ofokuserat. Försökte knyta samman, utrifrån en musikcentrerad utgångspunkt, bland annat darknets och kopieringens olika vägar, tolkningskedjans förskjutning, hur upphovsrätt definierar vad som är ett konstnärligt "verk" (alltsammans kända teman under Copyriots senaste månader), samt lite om elektroniska musikinstrument och om hur Musikerförbundet för tjugo år sedan betraktade synthesizers som hot mot musikers arbetstillfällen och diskuterade straffskatter på synthar. Passade även på att visa en kortdokumentär om Roland TB-303, lite nyfiken på att se hur det lätt det gick att anknyta de senaste 25 årens musikinstrumenthistoria och kopieringshistoria. Flera stycken som gillade filmen bad mig ge länk till filmen och den är nu levererad. Missa för all del inte samme filmkonstnärs lika sevärda kortdokumentär om ett legendariskt trumbreak. Sedan presenterade Sebastian Lütgert en del av tankarna (och tekniken) bakom Pirate Cinema Berlin. Film, krig, fildelning, försvar av universaldatorn, aktualisering av virtualiteter. Vi fick även en förhandsglutt från den snart lanserade nya versionen av Textz.com, som nu tänker undslippa tröttsamma upphovsrättsjurister genom att inte längre sprida textfiler, utan vara ett visuellt tjusigt bibliotek med bokomslag i bildformat, filer som om de bearbetas av ett speciellt litet php-program bara "råkar" resultera i bokens fullständiga text. Så demonstreras hur "varje form av intellektuell egendom går att gömma i en annan form", och så enkelt skapas en teknisk komplexitet som får alla hotfulla juristerna att ge upp. Uppdatering 1: Oscar Swartz har fixat ett kommenterat fotoalbum som täcker valborgshelgens händelser. Uppdatering 2: Annika Bryn, Oskorei och J Andersson skriver alla, ur olika perspektiv, om valborgshelgen och dess olika innebörder.

2 Comments:

Anonymous monki said...

Jag spelade in nästan hela båda föredragen och det låter helt klart lyssningsbart. Lägger upp dem så snart jag kommer hem på tisdag!

/monki

4/30/2006 06:32:00 em  
Anonymous Anonym said...

S anklagas för muslimskt röstfiske

I KVÄLLENS UPPDRAG GRANSKNING 2 maj:

"I andra delen av vår reportageserie om islam och integration granskar vi de muslimska riksförbunden och särskilt Sveriges Muslimska Råd, med högkvarter i en av landets mest kända moskéer, Södermoskén i Stockholm. Det är en organisation vars tongivande företrädare förespråkat sharialagar för muslimer i Sverige. Och som visar sig ha ett tätt samarbete med socialdemokratins kristna grupp Broderskapsrörelsen. Röstfiske hos en odemokratisk rörelse, tycker kritikerna."

Efter programmet kan du ställa frågor direkt till redaktionen - chatten startar klockan 21.

Tisdag 2 maj, 20.00, SVT1

http://svt.se/granskning

5/02/2006 03:57:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home