måndag, april 10, 2006

South Park slår huvudet på spiken

Senaste South Park-avsnittet är verkligen intelligent, som kommentar till Muhammedkarusellen. Stadens invånare gräver ned sina egna huvuden i sand. Går inte att tänka sig en träffsäkrare illustration till det fenomen som Copyriot skrev om som "nihilism förklädd till pluralism". Redan Hegel muttrade om hur ironin tar sin utgångspunkt i nihilismens processer. South Park letar gång på gång upp samtidsfenomen med en förträngd nihilistisk underström, driver värderingskrockarna till sin spets, skrattar sönder blockeringar, frilägger väsentligheter. Och öppnar för relevanta jämförelser med tidigare episoder. Denna gång har South Park-dekonstruktionismen lyckats osedvenligt bra. Inte bara bjuds på en fars kring Muhammedteckningarna. Parallellt insprängt finns en rekursiv metahistoria som tar upp den inte mindre intressanta frågan om narrativ humor kontra uppstyckad. Med Bittorrent och mrtwig.net brukar ett valfritt South Park-avsnitt vara både hemladdat och i full uppladdning på någon minut. Senaste episoden, likt alla andra, finns både i en högupplöst version och en lågupplöst men helt tittbar:

SouthPark_1003_-_Cartoon_Wars_(rm_MrTwig_net).torrent (.rm, 36 MB) SouthPark_1003_-_Cartoon_Wars_(avi_MrTwig_net).torrent (.avi, 174 MB)
Fortsättning i nästa veckas avsnitt...

12 Comments:

Anonymous shizza said...

Ett av de bästa south park avsnitten! Någon som vet (utan att avslöja för mkt) om Family Guy har visat Muhammed i en episod?

4/10/2006 05:51:00 em  
Anonymous Anonym said...

Även om south park är bra på att avpolarisera viktga frågor skulle det vara uppfriskande om dom kunde ta ställning till något nångång. Lite för ofta framstår dom bara som fega liberaler som kritiserar ytterligheterna för att sedan ställa sig i mitten.

4/10/2006 05:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

Muhammed förekommer i avsnittet som heter super best friends eller något liknande.

Buddha, Jesus, Muhammed med flera är någon superhjältegrupp.

4/11/2006 05:24:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det briljanta med avsnittet var iofs mer DRIFTEN med Family Guy än något annat.

Cartmans bittra "moment of truth" tillsammans med utsagorna från terrorledaren sammanfattade ju perfekt varför FG är en underlägsen och rentav dålig serie.

Nåja ... det är mitt lilla kulturella perspektiv bland era storpolitiska ambitioner. (SP är dock en väldigt opolitisk serie som sällan tar ställning utan föredrar anarki)

4/11/2006 11:31:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jepp, jag tycker också det centrala är en komediskola mot en annan, där man briljant mejar ner Family Guy (som jag tyvärr aldrig sett).

Som vanligt fegar South Park när det gäller att hantera heta politiska potatisar såsom teckningskonflikten, och tar en politiskt korrekt ställning

4/12/2006 01:11:00 fm  
Blogger notwist said...

Jag måste faktiskt säga, helt off topic, att kritiken mot Family Guy är fruktansvärt dålig.

Påminner nästan lite om en video jag såg en gång om en kille som försöker göra narr av den där killen som är 26 år men ser ut att vara typ 12 och har en egen show, men det slutade med att han mest gjorde narr av sig själv.

Tycker South Park gör lite samma grej, south park var roligt och kontroversiellt när det var nytt. Nu känns det mest som att 90% av avsnitten är utfyllnad för att skaparna ska få sina säsongspengar. För att inte snacka om all merchandise..

4/12/2006 07:26:00 em  
Blogger Nose said...

Mmmm, South Park & Hegel. Lost & Habermas?

4/12/2006 08:48:00 em  
Blogger Anders said...

Måste humor alltid vara viktig och säga nåt om verkligheten? Meningslös humor kan också vara bra och viktig. Den är till och med ofta roligare än satir eftersom den är renare, med fokus på att vara rolig och inte på att få folk att fatta nåt eller tala om för folk att det de redan fattat är rätt.

Jag såg inte South park-avsnittet som så mycket kritik mot Family Guy utan mer parodi, kanske rent av kritik mot alla som inte låter folk skratta åt vad de vill. Det de vill säga kanske är att även det som verkar meningslöst måste uttryckas, en princip som jag själv ser som väldigt viktig, men otroligt svår att få folk att fatta vikten av.
Kanske är det därför de valt just Family Guy eftersom den just har så meningslös humor. Karikatyrerna i Jyllands-posten var också meningslösa och dumma, men de måste få tryckas.

4/13/2006 09:04:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag förstår inte riktigt vad som är dåligt med Family Guy...?Kan någon ge en annledning varför förutom att dom inte gillar skämten.

4/13/2006 09:08:00 em  
Anonymous Anonym said...

Vad har hänt med Mr Twig?

4/14/2006 11:04:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Förstår inte varför FG anses vara plagiat på Simpsons. Wow, det handlar båda om en kärnfamilj med tre barn. No shit, det gör 99% av alla andra familjesitcoms i USA också. Så har formatet sett ut åtminstone de senaste 30 åren.

Simpsons var en gång i tiden bra men är åtminstone sedan säsong 16 dåligt och har alltid lidit av en för stor anpassning till barn. FG är säkert inte för alla, det kräver en rätt bred kunskap om många främst 80-tals serier.

4/23/2006 09:25:00 em  
Anonymous boris said...

Alla inläggen ovan som försöker teoretisera kring vad som egentligen är roligt, eller vad south park försöker kritisera och framförallt de som tycker att south park måste ta ställning för eller mot nånting är, som pojkarna i south park själva skulle uttryckt det: Liberace gay!

10/04/2006 04:57:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home