måndag, maj 22, 2006

M och fp vill utreda hemsidors finansiering

Oj, Henrik von Sydow (m) gör verkligen bort sig. Efter att ha hittat några sajter på internet, för grupper som gjort sig ett namn i samband med upplopp och stenkastning blir han "både förbluffad och skrämd", och fäller sin slutsats från riksdagens talarstol:

Det är sajter som är mycket välgjorda. De har hög kapacitet och hög teknisk kvalitet, mer än den kapacitet som de politiska partiernas hemsidor ibland har. Titta också på deras tidningar och deras trycksaker. Se på volymen på deras trycksaker och volymen på deras tidningar. En del av de myter som omsvävar de här grupperingarna skingras nog en aning. Det är en stor omfattning. Med enkla överslagsräkningar på den ekonomiska omsättningen av den här verksamheten förstår vi att de här extrema grupperingarna har en kassakista som räcker länge.
Henrik von Sydow tror att det kostar pengar att skaffa sig en hyfsad hemsida! Om en sida blir bättre än ett politiskt parti, kan det inte bero på något annat än att de lagt ned massor av pengar på att hyra webbkonsulter. Eller vad nu "kapacitet" ska betyda. Serverkraft bör inte bara något problem då osynligapartiet.se knappast lär drar till sig några besöksstormar. (En pikant detalj är att Osynliga partiet, som påstår sig vara "en organisation utan medlemmar, men med miljarder deltagare", visade sig ha ett internforum.) Här har vi en internetfrämmande politiker som inte kan ha den minsta koll på hur lätt det är att publicera sig idag (från bloggar till print-on-demand), och framhärdar i att se hemsidor som något extraordinärt. Påminner en smula om när Anna Berger-Kettner menade att hemsidor a priori är "kommersiella" och med moraliska utfall mot profitintressen försökte stänga hemsidan planka.nu Men Henrik von Sydow verkar egentligen mest vara ute efter att sätta dit sossarna, och kräver en kartläggningskommission:
Jag undrar varifrån pengarna kommer. Varifrån får de sina resurser? Jag vill be justitieministern att på Justitiedepartementet ta initiativ till en undersökning i syfte att försäkra oss om att skattemedel via presstöd, föreningsstöd eller fackligt stöd inte kommer i händerna på dessa väl organiserade och antidemokratiska krafter.
Enligt Jonas Morian, refererande Resumés pappersupplaga, ska Henrik von Sydow (m) och Johan "Framtidens Ledare" Pehrson (fp) också ha specificerat vilka "mycket välgjorda" sajter vars finansiering borde kartläggas. Jämte några autonomvänstersidor ska de, anmärkningsvärt nog, ha pekat ut piratbyran.org. Oklart varför. Om folkpartiets rättspolitiske talesman menar att Piratbyrån tillhör "organiserade och antidemokratiska krafter" att göra, borde han väl i rimlighetens namn först och främst ha tagit itu med att rensa ut de folkpartistiska valkandidater (t.ex. Johanna Nylander och Mattias Lönnqvist) som länkar till Piratbyrån från sina bloggar. Mystisk är också antydan att Piratbyrån skulle snika åt sig skattepengar. Piratbyrån har i stort sett haft noll ekonomi, på senare år lite pengar från tröjförsäljning som gått till diverse aktiviteter, men att driva hemsidan har kostat intet. Har faktiskt aldrig varit tal om att söka bidrag (å andra sidan finns väl inget principiellt hinder mot att göra det för t.ex. resor, och vi deltar ju i t.ex. stats/EU-finansierade projekt). Pehrson och von Sydow är, hur som helst, naiva. Så länge det betalas ut föreningsbidrag och presstöd, är det omöjligt att kontrollera att en del av pengarna inte i praktiken slussas vidare till andra grupperingar och syften, även sådana som staten inte anser vara lämpliga mottagare. Att försöka utreda och stoppa det, är ungefär som att försöka utreda och stoppa det faktum att vissa socialbidragsmottagare spelar bort pengar på travet.

10 Comments:

Anonymous JL said...

Att försöka utreda och stoppa att generella statliga bidrag går till syften som staten inte anser vara lämpliga mottagare? Det är direkt antidemokratiskt och skulle innebära att staten börjar blanda in partipolitiska intressen i sin verksamhet... inte för att det vore ovanligt i dagens enparti-Sverige.

Men det är mycket, mycket anmärkningsvärt att sådana antidemokratiska tendenser kommer från ett oppositionsparti som kallar sig liberalt.

5/22/2006 04:54:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Skaffa ett adsl-abonnemang för 300 kr/mån, en begagnad 500 MHz dator du får gratis från din pappas jobb, ett linux-os + php + mysql + cms + diskussionsforum m.m. fri och gratis programvara. Designa hemsidan själv eller anlita någon annan bland dina "anhängare" som har talang på området, det finns många. Total kostnad för att komma ut på nätet med en proffsig och interaktiv sajt med god kapacitet: 300 kr/mån.

5/22/2006 08:11:00 fm  
Anonymous FenixBrood said...

Jag tror Henrik von Sydow menar att ThePirateBay fick pengar indirekt från SVT, genom Petter från programmet Toppkandidaterna.Samma med Osynliga partiet.
ref: http://www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=46738&a=543178&lid=puff_544337&lpos=lasMer

5/22/2006 09:25:00 fm  
Anonymous Mattias Lönnqvist said...

Tack för länken :)

Jag blev lite konfunderad av artikeln dock, eftersom den först pratar om Johan Pehrson (som är folkpartiets talesman i rättsfrågor) och sedan övergår till att nämna partisekreteraren (som heter Johan Jakobsson). Har det möjligen skett en sammanblandning av namn i artikeln?

Att Johan Pehrson sladdar betänkligt när det kommer till den liberala ideologin kommer väl knappast som en överraskning efter hans agerande när det gäller buggning?

5/22/2006 11:35:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Det finns inget internforum där du länkat... vad menar du?

5/22/2006 12:44:00 em  
Anonymous Anonym said...

"Men det är mycket, mycket anmärkningsvärt att sådana antidemokratiska tendenser kommer från ett oppositionsparti som kallar sig liberalt."

Fast inte så anmärkningsvärt ändå om man kollar på vilken politik det partiet har fört genom historien.

Dom har även tryckt på i Europarådet för att förbjuda kommunistiska åsikter: http://yelah.net/news/20060105204224

5/22/2006 01:14:00 em  
Anonymous Johan Svensson said...

von Sydow är en sån där person som är totalt främmande för att skickliga personer ställer upp gratis med till exempel webdesign för saker de tror på.

Piratbyrån har ju dessutom en enorm kompetens bland sina egna anhängare, både för teknik och design.

5/22/2006 02:15:00 em  
Blogger rasmus said...

Mattias Lönnqvist: Det var såklart en ren miss att utnämna Pehrson till partisekreterare, ändrat nu. Tack för påpekandet!

Fenixbrood: Nej, jag tror faktiskt att han menar just Piratbyran.org och inte TPB.

5/22/2006 03:18:00 em  
Anonymous Blenda said...

Hoppsan! Den där internforumsadressen försvann illa kvickt, men den fanns där förut. Såg den häromkvällen.

5/22/2006 10:54:00 em  
Anonymous Anonym said...

http://www.spreadshirt.net/shop.php?sid=72771&article_id=3039946

5/24/2006 06:48:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home