måndag, juni 05, 2006

Dagens pressklipp

I dagens upplaga av Stockholms gratistidning City krönikerar självaste redaktionschefen Pelle Ekman under rubriken "Fildelning gynnar även artisterna":

Pirate Bay startades i Sverige för tre år sedan och är i dag världens största. Kreativt! Kanske borde det ses som en del av upplevelseindustrin, den nya basnäring vi ska leva av när ingen längre vill importera malmen, ombudsmännen eller trygghetslagarna. Världen ägnar sig åt utbyte av varor och tjänster i en digital explosion av big bang-format. Hit hör fildelning – laglig, olaglig, i gråzonen. /.../ Fildelning är naturligtvis ett hot. Det var min rullbandare också som spelade in Kinks ”Till the end of the day” från radion 1965. Eller 70-talets blandband på kassett. Eller dagens hembrända cd-skivor.
Kvällspostens ideologiskt konservative ledarredaktör Peter J Olsson fortsätter att nysta i ett flertal aspekter, i stället för att delta i den reduktion till skyttegravsnivån som många andra tyckare förfaller till. Inte minst understryker han att beslagtagandet av Piratbyråns hemsida är en gigantisk skandal i sig, och han ryter till med kraft: Något luktar ruttet i Sverige! Slutligen några rader ur Eric Schüldts radiokrönika i P1:s Kulturnytt:
För den som ger sig ut på nätet och sätter sig in i de resonemang kring digitaliserad offentlighet som florerar bland nätpiraternas gräsrötter, märker snart att här finns tankar värda att släppa in i de finare sammanhangen. Det här är helt enkelt personer som vet vad dom snackar om och kan förklara skillnader och likheter mellan Gutenbergs tryckpress och datorns ram och rom-minne. De är inte bara en bunt smågrabbar som vill komma över så mycket gratis musik som möjligt, utan här finns en teknologisk och framtidsinriktad spetskompentens som borde tas tillvara.

10 Comments:

Anonymous Anonym said...

Det verkar faktiskt som om journalister äntligen så smått har börjat komma till insikt, om det stämmer och inte bara råkar vara någon tillfällig kollektiv sinnesförvirring, så är nog detta en av de ytterst få saker vi kan tacka Bodström, Antipiratbyrån mfl. för.

//steelneck

6/05/2006 11:55:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Ny kampanj! Civil olydnad mot copyright!
www.fildelare.se

6/05/2006 01:34:00 em  
Anonymous Staffan said...

Pär Brumark skryter i en intervju på realtid.se med att det var han som var projektledare för insatsen mot TPB. En särskilt intressant bit av intervjun kommer på slutet:
Ja, det gäller framförallt frågetecknen kring var pengarna är. Var är redovisningen? Det är deras sak att visa att de är oskyldiga. Är man brottsmisstänkt måste man lägga fram alla korten på bordet.

http://www.realtid.se/ArticlePages/200606/05/20060605125943_Realtid540/20060605125943_Realtid540.dbp.asp

Rätta mig om jag har fel, men utgår inte svenskt rättsväsende från principen "oskyldig till motsatsen bevisats"?

6/05/2006 03:12:00 em  
Anonymous Anonym said...

Hihi. Kolla DN:s artikel om vad partierna vill med kulturen inför valet.

Den enda stora frågan lyser helt och hållet med sitt frånvarande.

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1058&a=550150&previousRenderType=2

6/05/2006 04:01:00 em  
Anonymous Andie Nordgren said...

Plötsligt verkar de där påtryckningarna från USA, som lätt kan tyckas konspirationsteoretiska, inte alls så osannolika längre. Från BoingBoing:

USA: Russia can't enter WTO unless it shuts down music website
American trade negotiators have threatened to scuttle Russia's entry into the World Trade Organization unless the country shuts down the AllOfMP3.com website, which sells music under Russian copyright law, despite the ire of the RIAA and its international puppet organization, IFPI.

http://www.boingboing.net/2006/06/03/usa_russia_cant_ente.html

6/05/2006 04:54:00 em  
Anonymous nisse said...

Angående Brumarks artikel:

Det är väl snarare Brumark som ska lägga korten på bordet om han vill bli tagen på allvar. I hans tidigare artikel verkade han helt övertygad om att TPB crew tjänade grova pengar på trackern men några bevis ville han inte lägga fram. Dessutom hävdade han att de hade porrannonser på sidan innehållandes barnporr (!) vilket är en ren lögn.

Jag känner igen den här typen av människor så oerhört väl - "Det var JAG som skapade det..., det var JAG som låg bakom det..., det var JAG..., JAG JAG JAG". Han verkar vara ett riktigt megatroll med andra ord som desperat söker uppmärksamhet.

6/05/2006 06:26:00 em  
Blogger Joacim Persson said...

Anonymous said...

Ny kampanj! Civil olydnad mot copyright!
www.fildelare.se

"Jag är fildelare och stolt över det"

Det skulle kanske skänka mer trovärdighet till det uttryckta patoset om vederbörande faktiskt var öppen om sin identitet, som den nu polisanmälde kulturchefen i Karlskrona.

6/05/2006 08:02:00 em  
Anonymous Anonym said...

Meh.. Musikproducenten och internetartisten Andreas Viklund var med i radio idag och pratade om att han älskade fildelning. Det tycker jag ni kan uppmärksamma, det är ändå en före detta yrkesartist och internationellt meriterad producent som öppet hyllar fildelning och som påstår att det är helt och fullt möjligt att leva på att ge bort musik gratis genom att tjäna in pengarna man förlorar på skivförsäljningen på andra saker istället. Som konserter, sponsring, merchandiseförsäljning, reklam och så vidare. Han är min idol sedan många år så jag är partisk. :P men han har faktiskt rätt när han säger "tänk på gratis tidningen Metro men föreställ er att det är musik och inte nyheter som delas ut".

Tror han är piratpartist också, så han är ingen garderobssmygare.

6/05/2006 09:48:00 em  
Anonymous Anonym said...

Intervjun med Brumark var verkligen intressant, om det stämmer att han har varit "projektledare" så är det väl nästintill lika allvarligt som om Bodström varit inblandad. Polisens arbete ska inte ledas av privatpersoner. Men han kanske bara har storhetsvansinne, vad vet jag. Det skulle vara intressant om någon oberoende kunde bekräfta eller dementera.

6/05/2006 10:10:00 em  
Blogger RedCloud said...

Om man slår upp mytoman i SAOL så hittar man, ja ni gissar rätt, Pär Brumark.

6/06/2006 09:38:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home