måndag, juni 12, 2006

Koreansk antipiratoffensiv

Kan det verkligen stämma att Sydkorea totalförbjuder fildelningsnätverk? Nej, knappast – rubriken på P2Pnet är grovt missvisande. Vad det, enligt tillgängliga tidningsuppgifter, handlar om är att åtta av de elva inhemska företag som erbjuder mjukvara för P2P-utbyte har fallit till föga för hot om åtal från den lokala underavdelningen till RIAA. De kommer hädanefter att blockera utbytet av samtliga filer med ändelsen "MP3". I bakgrunden finns en utdragen fajt där det populära Soribada ("Sydkoreas Napster", vars namn kan översättas till "ljudhav") fått sin sajt stängd, efter att programmerarna åtalats men friats. I mars tvingades Soribada och andra inhemska nätverk att börja ta betalt för att de erbjuder möjligheten till utbyte av filer. Skivmaffian försökte även tvinga dem att införa något slags filter för att stoppa utbyte av de fyra stora skivbolagens musik. (Ett koncept som visserligen visade sig ogenomförbart redan med Napster, men här handlar det nog mer om utspel och taktik än om praktisk genomförbarhet.) Korea har världens bästa bredband och följaktigen den mest utbredda fildelningen. Om inte de otaliga miljoner nätanvändare det handlar om nu förstår att flytta till andra nätverk (vilket sannolikt dock redan har skett), så är de i skriande behov av fildelningsupplysning... PS. Och i Tyskland sprider Bild-Zeitung (såklart) den värsta antikopieringspropagandan (sammanfattning av "faktarutan": Allt användande av fildelningsprogram är utan undantag kriminellt, musik är bara laglig att ladda ner om man betalar minst 50 cent per låt, att bränna cd är totalförbjudet).

6 Comments:

Anonymous Anonym said...

mjo, men de skriver ju i rutan ovan att det är tillåtet att bränna enstaka cd för privat bruk.

6/13/2006 01:11:00 fm  
Blogger rasmus said...

anonymous: mjo, de skriver att det är tillåtet att göra "enstaka kopior från CDs utan kopieringsskydd för privatbruk", men att "bränna och sälja CDs" är förbjudet. Lite svårtolkat. Men hur som helst en totalt felaktig tolkning av tyska upphovsrättslagar. Gissar på att den är kopierad direkt från tyska IFPI. De är fullständigt vettfilliga. Svenska IFPIs propaganda är ingenting i jämförelse.

6/13/2006 01:45:00 fm  
Blogger rasmus said...

Notera förresten vad Bild-Zeitung har gemensamt med sina svenska kollegor på Aftonbladet: De passar på att marknadsföra sin egen försäljning av "laglig musik".

6/13/2006 01:50:00 fm  
Anonymous Johan Svensson said...

Förbjuda nerladdning av .mp3? Jo, det funkar säkert.

Jag minns en gång i forntiden när man satt och laddade ner .txt-filer från Geocities och sen döpte om dem till .mp3.

6/13/2006 04:16:00 em  
Anonymous rffu said...

Tack för omnämningen, dock behöver riksförbundet för fildelningsupplysning mycket mer material för att ens kunna hjälpa svenska fildelare! Frivilliga välkomnas med öppna armar och muffins, även koreaner.

6/13/2006 05:05:00 em  
Anonymous Jobjörn Folkesson said...

Rasmus (a ka Mr Copyriot)! Du har säkert en e-mail någonstans men jag orkar inte leta upp den. För mycket besvär för både din del och min del.

Kanske Copyriot kan göra en fin poäng utav det här (O´Learys gör sannolikt intrång i TV 4:s upphovsrätt)? Upphovsrätt gone wild, liksom. Det är spelarna som står för vad som faktiskt visas, men det är TV4 som står för upphovsrätten...

6/14/2006 08:00:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home