söndag, juni 25, 2006

Lite tid bara ... 50 års monopol eller så

"Ge oss lite tid bara" är rubriken för en annons som täcker under halvan av ett tidningsuppslag, tryckt i 150000 exemplar. Texten fortsätter:

Läkemedel förändrar vårt sätt att se på allvarliga sjukdomar. /.../ Det ser onekligen ljust ut. För tillfället ska tilläggas. /.../ Ett nytt läkemedel kräver i genomsnitt tio till femton åt innan det når patienterna. Men tid är som bekant pengar, hur gärna vi än skulle vilja säga något annat. /.../ Bara det finns kloka politiska lösningar som gör det möjligt att fortsätta arbetet för bättre hälsa, trots kärvare tider. För det är möjligt. Vi har gjort det förut. Ge oss lite tid bara.
Annonsen kommer från Läkemedelsindustriföreningen och återfinns i Allianstidningen, något som kan liknas vid ICA:s reklamblad (bild efter bild på en frejdig politikerkvartett och mängder av menlösa annonser från diverse villaägare och bilister och skattesmitare/-betalare som vill påminna borgerliga politiker om sin existens). Läkemedelsindustrin är den enda branschorganisation som köpt egen reklamplats i tidningen. Det intressanta är att de inte nämner ord som "patent", "ensamrätt" eller "skyddstid" en enda gång, ja de säger överhuvudtaget inte rakt ut vilka tjänster de ber politikerna om, utan kastar bara ut ett diffust välklingande "ge oss lite tid bara". Ett fegt sätt att linda in vad Läkemedelsindustriföreningen egentligen kräver: Ännu längre skyddstid på läkemedelspatent än dagens 20 år. Något som en branschföreträdare även förespråkade på ett Timbro-seminarium i våras. (På tal om det: Missa inte att Oscar Swartz rapport om Bodströmsamhället presenteras onsdag morgon på Timbro, anmälan senast måndag – själv är jag då på väg till Zürich och kan inte komma. En brandfackla som knappast kunde hamna bättre i tiden!)

7 Comments:

Blogger Maua said...

Jag har inte gjort någon som helst research på kampanjen eller följt länkarna, men handlar inte reklamen om att man ska bli påminnd om hur lång tid det tar att få fram läkemedlet, från idé till färdigt piller?

De andra företagen kopierar ju pillrerna först när ett företag redan har lagt ut miljarder på utveckling osv.

6/25/2006 05:59:00 em  
Blogger rasmus said...

Maua: Visst är det så att de vill påminna om att det tar lång tid att utveckla läkemedel, men det är ju i ett specifikt syfte att få vissa förmåner av politikerna, och i vart fall jag kan bara tolka "ge oss tid" som "ge oss längre skyddstider på våra patent". Vilket de av någon anledning inte vill säga rätt ut, vilket är något där läkemedelsindustrin är en välorganiserad röst medan alla de som inte har intresse av ständigt utökade skyddstider är sämre organiserade.

Sedan kan man ju fundera mer över det där med tiden det tar att utveckla ett läkemedel. Går det ens att sätta en startpunkt? En stor del av forskningen som leder fram till nya mediciner sker ju i form av grundforskning på universiteten, för statliga pengar, men alla rättigheter tillfaller de läkemedelskoncerner som bara står för de sista leden i processen. Patenträttigheterna låter dem ta ut monopolpriser som gör att deras vinstmarginaler hamnar i en helt annan klass än de flesta andra börsföretag.

6/25/2006 06:26:00 em  
Anonymous Dennis said...

Det här är lite på ett tema som du tagit upp tidigare, lagstiftning leder till oönskade effekter som kräver ytterligare lagstiftning. Och så vidare. En stor del av tidsåtgången och kostnaderna beror på testerna ett läkemedel måste genomgå innan det hamnar på marknaden. För att läkemedelsbolagen ska kunna täcka sina kostnader så ges de patent.

Det är möjligt att alla tester är nödvändiga (personligen är jag inte övertygad). Men det är tydligt att de ger upphov till diverse perversiteter och utökade skyddstider är inte den enda lösningen.

6/25/2006 08:33:00 em  
Anonymous rune said...

Tror inte att reklamen avser patent öht. "Ge oss lite tid bara..." ...så ska vi nog snart hitta en lösning. (en lösning för att bota sjukdomen)
-tror jag att det ska framställas som.

6/26/2006 12:37:00 fm  
Anonymous fluortanten said...

Lite halvt apropos, fick höra den här propagandan på radion innan helgen:
http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?artikel=884532

Goddag yxskaft, ekonomiekot.

6/26/2006 01:07:00 fm  
Blogger Fredrik Lindholm said...

Vad är problemet? Att säga att den-och-den har monopol är fel. Om det visar sig att finnas en marknad för t.ex. bromsmediciner så kommer flera att investera i den. Visserligen så finns det bara en slags mänsklig anatomi, dvs lösningarna är kraftigt begränsade. Men inte så begränsade att ett problem inte kan lösas på flera sätt, eller att man utvecklar och förfinar tekniker.

Vad gäller Brasiliens piratkopierande av bromsmediciner så vet att det är den 11:e största ekonomin i världen. De har råd med bromsmediciner. Att priatkopiera sådan medicin är som att göra på sig. I början är det varmt, sedan blir det kallt. Väldigt kallt. De löser visserligen problemen i det korta loppet. Men på lång sikt så kommer folk hellre att investera i nya former av Wunderbaum.

Läs gärna min bloggpost: Monopolplojen.

6/26/2006 05:10:00 fm  
Anonymous Peppelorum said...

Nu blir det lite OT igen för mig;-)

Läkemedelsbolagen är inte intresserade av att ta fram t ex antibiotika då det är ett läkemedel man tar under en begränsad period. Detta trots att det nu finns fler bakteriestammar som är helt immuna mot alla kända antibiotikas. Det har t ex inte forskats på antibiotika på lååång tid nu. http://www.medicallink.se/news/showNews.cfm?newsID=466 Avsaknaden av forskning har även rapporterats av t ex SVT den senaste månaden.

Läkemedelsbolagen är mer intresserade av sjukdomar som tvingar en att äta piller för resten av livet, det är där de kan knyta upp en för lång tid framöver (läs: sno mer pengar av dig).

Så för att koppla detta till Rasmus post och Fredrik Lindholms kommentar. Det finns en marknad för antibiotika, men den ses inte som lika lönsam som andra marknader. Det finns andra mer lönsamma sjukdomar att behandla. Hur ska man se på denna situation, ska staten börja forska på antibiotika eller kan aktörerna på marknaden ta sitt ansvar?

6/26/2006 08:21:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home