torsdag, juni 01, 2006

Några rader från Köpenhamn

Befinner mig i Köpenhamn där startskottet just har gått för superspännande konferensen Reboot, där jag ska prata imorgon. Därför tänker jag inte heller blogga ingående om händelserna den 31 maj 2006, då Hollywood efter ett par års påtryckningar slutligen fick svensk polis att storma in i en säkerhetsklassad lokal de inte fick storma in i, och plocka på sig både Pirate Bay och en rad andra sajter – inklusive Piratbyran.org. Antipiratbyrån/MPAA lyckades alltså lura svenska staten att med våld tysta en meningsmotståndare. Nicklas Lundblads rättsliga funderingar är lika strålande som vanligt. Men jag vill bara i förbifarten understryka, att attacken mot Pirate Bay sannolikt inte primärt handlar om att åtala folk. Räkna med att anmälan får lägsta prioritet, medan servrarna i hundratusenkronorsklassen får samla damm i polisens lager. Sabotage mot fildelningens infrastruktur, och mot en opinionsbildande sajt som veterligen aldrig anklagats för något brottsligt. Vänta alltså inte på ett rättsligt avgörande, för detta är en politisk fråga. Läs mer hos Isobel, Ung Vänster, LUF, Mattias Lönnqvist, Oscar Swartz (som också är på plats här i Köpenhamn), Expressen, Realtid, Beta Alfa, Sänd mina rötter och Piratpartiet. Sveriges/Hollywoods nätcensur har för närvarande tvingat Piratbyrån till Blogger.com. Skadestånd kommer naturligtvis att krävas, men vad saken gäller just nu är inte att få rätt i framtiden! Nu handlar det om politik. Polisen måste lämna tillbaks Piratbyråns servrar med en ursäkt innan veckan är slut (för någon konkret brottsanklagelse lär de få svårt att krysta ur sig). Detsamma gäller förstås alla de andra oskyldiga som fått sina servrar beslagtagna. Om de behålls i polisens arkiv, eller för den delen om "utredningen" mot The Pirate Bay fördröjs, så har ett litet särintresse från Hollywood segrat över yttrandefriheten. Låt det bli ett jävla liv! Nog om den saken. Jag har föredrag att följa och föredrag att förbereda. Tänker ta upp konceptuella reflektioner kring kriget mot fildelningen och upphovsrättens permanenterade kris. Som alltid med utgångspunkt i gråzonerna. Texten kommer online tids nog, liksom sannolikt även rapporter från allt visionärt som sägs här på Reboot. Uppdatering: Erik Hultgrens parodi/remix är kanske det mest träffsäkra av allt som skrivits:

(TT) Razzian mot The Pirate Bay följdes senare upp av en liknande razzia i USA. Ett tiotal personer är tagna till förhör efter en jätterazzia i jakten på fildelare. 300 poliser har på ett tiotal platser i landet genomfört husrannsakan på företag och i bostäder. Brotten ska ha skett genom MSN messenger. – Vi har beslagtagit flera servrar som ingår i systemet för MSN. De häktade personerna är ansvariga för systemet kring den hemsidan. MSN messenger är en av världens största knutpunkter för fildelning. Sajten förmedlar kontaker mellan folk som vill ladda upp och de som vill ladda ner musik, filmer och spel. Enligt egna uppgifter har man flera miljoner användare. Efter tillslaget är servern nu nedstängd. - MSN är ett program som tillhandahåller upphovsrättskyddat material där upphovshovsrätten inte har följts. Under razzian råkade man även stänga ner Skype, icq och ett antal andra chatprogram. Inga av dessa är misstänkta för något brott.
Uppdatering: Riksdagsledamoten Johan Linander (c) har ställt en skriftlig fråga till Thomas Bodström. Ansvarige åklagaren Håkan Roswall verkar ha gått under jorden. Kvällspostens ledarskribent Peter J Olsson protesterar kraftfullt. Polisen uttrycker sig nonchalant angående de beslagtagna servrarna – de verkar fortfarande tro att de ska kunna behålla t.ex. Piratbyran.org inlåst i ett skåp i månader eller kanske år. Uppdatering: Håkan Roswall måste stoppas!
Förundersökningen mot Pirate Bay leds av kammaråklagare Håkan Roswall. Han vill inte låta sig intervjuas på band /.../ men han medger att det kan ta tid innan de får sina datorer tillbaka. De måste först undersökas. Och hela förundersökningen mot Pirate Bay kommer också att ta lång tid. /.../ Kammaråklagare Håkan Roswall svarar på det att han inte vill föra en juridisk argumentation med Pirate Bay i media.
Alltså: Det handlar om en högst välmedveten och planerad kapitalförstöring.

6 Comments:

Blogger Erik Hultgren said...

För att göra ännu lite mer reklam för min blogg så håller jag på att göra ihop en lista på de andra sajterna som blev nerstängda som inte hade med piratebay att göra. Just nu har jag fått ihop 12 sidor, men välkomnar alla som känner till vilka sidor det gäller.

6/01/2006 02:40:00 em  
Anonymous Anonym said...

Enligt Pär Brumark så är The Pirate Bay en mötesplats för "Pedofiler, pirater och rasister i en salig röra"

http://www.realtid.se/ArticlePages/200604/27/20060427150429_Realtid539/20060427150429_Realtid539.dbp.asp

6/01/2006 05:04:00 em  
Anonymous Anders said...

Pär Brunmark påstår också att PB har banners med reklam för barnporr. Har någon annan sett dessa eller finns de bara i hans fantasi?

6/01/2006 05:19:00 em  
Anonymous Anonym said...

En låg och rutten attack från Antipiratbyrån I hopp om att sabotera för Piratbyrån och skrämma svenska folket att "rätta in sig I ledet". Som sagt, Time to raise some hell!!

6/01/2006 06:29:00 em  
Anonymous Anonym said...

hahahaha... Pär Brunmark är en stor komiker... orkar inte ens kommentera...

6/01/2006 06:39:00 em  
Blogger Helshad said...

Det är väl bara o konstatera att svea rike har visat sitt rätta ansikte... Det är INGEN demokrati... utan ett patriarkat bestående av rika och mäktiga våldsverkare...

Jag hoppas detta sätter spiken i kistan på de etablerade partierna och att nya alternativ framträder men framförallt... att det blir en helvetes debatt överallt... hela tiden fram till valet...

6/01/2006 06:44:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home