torsdag, juni 01, 2006

Pontén erkänner att Piratbyrån var målet!?

Dagens Industri:

Henrik Pontén, jurist på Antipiratbyrån, är du nöjd nu efter onsdagens polistillslag mot piratsajten The Pirate Bay som Antipiratbyrån fört en hård kamp mot länge?"Ja, jag är nöjd med att polisen har börjat arbeta med den här typen av ärenden. Samtidigt har ju vi på Antipiratbyrån i första hand agerat gentemot den upphovsrättsfientliga organisationen Piratbyrån, som ligger bakom sajten. The Pirate Bay är mer i botten på kedjan, även om den skada som sajten har orsakat är mycket omfattande."
OK. Alltså. Nu har Henrik Pontén klantat sig. Nog för att vi anade att Antipiratbyrån inte direkt sörjde att Piratbyrån stängdes av polisen, ja att det sågs som en önskvärd effekt av attacken. Men nu säger Henke det rätt ut! Han säger (om inte Dagens Industri helt har förvrängt honom) att Antipiratbyrån inte i första hand arbetar mot kopiering av ettor och nollor representerande material som MPAA har upphovsrätten till. Nej, de arbetar gentemot communityn/tankesmedjan/hemsidan Piratbyrån, som bildar opinion för en annan syn på kopiering och kommunikation än de själva. Och, märk väl, han anklagar oss inte för något olagligt! Men ändå förklarar han att han är särskilt nöjd med att ha tystat denna kritiska röst! Well, inte bara Piratbyrån. Även t.ex. hiphopgruppen Fattarus hemsida lyckades de släcka. Hurra för kulturvärnarna! OK. Alltså. Enligt husrannsakningsordern C9-17-155-06, handlade det om att utreda om The Pirate Bay (en verksamhet som i och för sig alltid varit helt öppen) sysslade med något olagligt eller inte. Men nu säger anmälaren, Henrik Pontén, att man egentligen ville komma åt Piratbyrån. Oj. Oj. Oj. Samtidigt säger ansvarige åklagaren Håkan Roswall, som vägrar låta sig "intervjuas på band", att servrarna kommer att få samla damm under lååång tid. De gottar sig åt att ha skadskjutit Piratbyrån! Visserligen kommer såklart sajten upp igen, men den senaste backup som gått att hitta är inte helt aktuell. Riksdagsledamoten Johan Linander (c) har visat handlingskraft. Han anmäler regeringen till konstitutionsutskottet för att på svar på vilket politiskt spel som legat bakom tillslaget, och ställer en skriftlig fråga till Thomas Bodström. Pirate Bay har visserligen fått servrar för hundratusentals kronor tagna i beslag, ett beslag som medvetet görs långvarigt – för tro inte att den här "utredningen" kommer att prioriteras, nu när servrarna väl samlar damm. Henrik Pontén gottar sig över detta:
Är du oroad över att The Pirate Bay ska återuppstå? – Personerna bakom har ju redan gått ut och lovat det, men det är ju i enlighet med deras mediala profil. Sedan ska man komma ihåg att de servrar som nu har tagits i förvar av polisen kostar hundratusentals kronor att ersätta. Vi får helt enkelt vänta och se.
Du behöver nog inte vänta många timmar till, Henrik... Andra bloggar skriver:

22 Comments:

Blogger gravadlax said...

det här blir bara värre och värre. Att något sådant här skall få kunna förekomma i ett land som Sverige är fan helt oacceptabel. Henrik Pontén borde landsförvisas

6/01/2006 07:36:00 em  
Blogger rasmus said...

Det blir ännu värre.

6/01/2006 07:49:00 em  
Anonymous Rubber said...

Det är tragiskt att svenska skattepengar går till att stödja ett sandlådekrig. Om pengarna som lades på detta skulle gå till att ta fast rattfyllon eller lösa inbrott så skulle det vara så oerhört mycket mer värt. Speciellt då väldigt många personer har drabbats av detta, även de som inte har haft något med tpb att göra. Bla så driver en jag känner en sida med ett större antal betalade kunder. När skadeståndsanspråken kommer in så kommer vi få se hur mycket all denna okunskapen kostade. Min gissning är på åtskilliga miljoner kronor. Vem vet hur många liv som hade kunnats rädda om man hade satsat de pengar på saker som behövs, tex utbildning. Det är tragiskt och rent sorgligt att sånthär för förekomma i sverige. :(

6/01/2006 07:56:00 em  
Anonymous Anonym said...

Detta är skrattretande. Enligt SVT ligger amerikanska mediemogulers påtryckningar på den korrupta amerikanska regeringen bakom nedsläckningen av Piratbyrån (och TPB, och planka.nu). Trackers kommer ploppar upp som svampar, och TPB kommer förhoppnings upp, starkare än någonsin, inom ett par dagar. När rasistiska Sverigedemokraterna blev nedsläckta var politikerna ivriga att protestera. Nu är det ganska tyst..

Många har redan föreslagit totalbojkott av de jättekoncerner (TimeWarner, Sony, etc) som ligger bakom skurk-lobbyisterna, och varför föda dem? Det vore ju riktigt idiotiskt. Snart är de en historisk parentes.

6/01/2006 07:57:00 em  
Blogger gravadlax said...

"Den amerikanska intresseorganisationen MPAA har tagit kontakt med regeringen i Vita Huset. Amerikanska utrikesdepartementet har sedan tagit kontakt med UD i Sverige"

undrar hur mycket pengar MPAA har hostat upp för att få Vita Huset att agera, det verkar nästan som USA har förvandlats till ett inflytelserikt U-land där korruption härjar och nästan allt kan köpas. Jag förstår inte varför Sverige måste göra som USA säger hela tiden, stick it to the man!

6/01/2006 08:02:00 em  
Blogger Erik Hultgren said...

Uppenbarligen har Johan även ku-anmält händelsen nu..

6/01/2006 08:11:00 em  
Anonymous Anonym said...

Det blir värre: "Det var USA:s regering som låg bakom tillslaget mot fildelningsnätverket Pirate bay i går, enligt uppgifter till SVT:s Rapport." http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=602079&lid=puff_401860&lpos=lasMer

Det handlar om rättsröta ända upp till... ja, ni gissade rätt - Bodström själv! Hoppas karln säljer varvkorv utanför Rosenbad nästa mandatperiod!

6/01/2006 08:30:00 em  
Blogger J Andersson said...

ojojoj.....
Om det här stämmer är det en politisk bomb!
Alltså,
1) Pontén erkänner att operationen syftade till att i första hand stänga Piratbyrån, inte the Pirate Bay. Detta är åsiktsregistrering!
2) Ännu mer kontroversiellt: Att amerikanska och svenska delegater på regeringsnivå skulle ha mötts för att i förhand besluta om ingreppet är de facto ministerstyre. (Vad skulle annars kunna klassas som ministerstyre?)
Regeringen och rikspolischefen måste ställas till svars för det här!!!! De kan knappast ducka längre.....hoppas vi får se fler uttalanden imorron.

6/01/2006 09:22:00 em  
Anonymous Anonym said...

Om inte Bodströms och Ponténs huvuden rullar (symboliskt) efter det vi har fått lära oss idag (under förutsättning att det är sant förstås) så borde de rulla bildligt talat också.

6/01/2006 10:12:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag skulle tro att hela denna härva bidrar till att stärka Pirate Bay /Piratbyrån och andra upphovsrättskritiker. Förhoppningsvis återuppstår P.Bay inom en snar framtid, och P. Byråns krav framstår som allt mer rimliga. Framförallt tydliggörs att fildeing/upphovsrätt inte är en "marginell" fråga, utan något med omfattande politiska konsekvenser. Jag tror att denna insikt kommer att drabba allt fler under den närmaste tiden.

När SverigeDemokraternas sida släcktes ner räckte det med en antydan om att en tjänsteman från UD hade utövat någon slags (odefinierad) påtryckning för att media och politiker skulle agera (med rätta, förvisso). Här tyder mycket på att justitieministern agerat på uppdrag av amerikansk underhållnignsindustri för att undergräva svensk rättsäkerhet och yttrandefrihet. Varför så få reaktioner från ovanstående parter - för att påtryckningarna kommer industrin/USA snarare än från muslimska regimer i mellanöstern? I det första fallet handlade det ju i alla fall om "rikets säkerhet" et c. Men nu framstår det som allt tydligare att Sveriges regering håller utländsk industris väl före det egna landets rättsäkerhet. Säkerligen kommer detta att leda till Bodströms avgång.

6/01/2006 10:36:00 em  
Anonymous Anonym said...

“Out of the closets and into the museums, libraries, architectural monuments, concert halls, bookstores, recording studios and film studios of the world. Everything belongs to the inspired and dedicated thief... Words, colors, light, sounds, stone, wood, bronze belong to the living artist. They belong to anyone who can use them. Loot the Louvre! A bas l Originality, the sterile and assertive ego that imprisons us as it creates. Vive le sol -- pure, shameless, total. We are not responsible. Steal anything in sight.”

-William S. Burroughs

6/01/2006 10:41:00 em  
Blogger olofmartin said...

Sorgligt nog kommer det inte leda till ett piss.

6/01/2006 11:07:00 em  
Anonymous Robin said...

Apropå korvförsäljning...

Bodström får konkurrens

6/01/2006 11:35:00 em  
Anonymous Anonym said...

asså hela ryktet om att vita huset skulle ha beordrat bodstöm att ministerstyra prq räden baseras ju på
information rörande vilka som har haft kontakt med vilka, så KU-anmälningen mot bodstöm kommer att baseras på precis den typen av bevisföring som bodstöm själv har lobbat för att man ska börja registrera, dvs vem som har kontaktat vem...

6/02/2006 01:23:00 fm  
Anonymous Thomas E said...

"Det handlar om rättsröta ända upp till... ja, ni gissade rätt - Bodström själv! Hoppas karln säljer varvkorv utanför Rosenbad nästa mandatperiod!"

Problemet är ju att den som står först i kön för att ta över efter Bodström, Johan Pehrson(fp) tycker ungefär som Bodström i alla frågor.

6/02/2006 08:49:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Sverige har fått sin egna "copygate" skandal..

:-)

6/02/2006 10:29:00 fm  
Anonymous Anonym said...

DI har editerat artikeln och nu tagit bort delen där Henrik Pontén påstår att piratbyrån ardet egentliga målet..
http://www.di.se/Nyheter/?page=%2fAvdelningar%2fArtikel.aspx%3fArticleId%3d2006%5c06%5c01%5c189610%26SectionId%3dEttan

6/02/2006 10:52:00 fm  
Blogger pelpet said...

Tydligen är det så att Henrik Pontén anser sig felciterad. Jag kollade med Carl Björk på DI, som skrivit artikeln, som säger så här:

Jag har förstått att det här har vållat en del uppmärksamhet på sina håll. I morse blev jag dock kontaktad av Henrik Pontén som anser sig ha blivit felciterad. Detta har rättats i intervjun och det kommer även ett klargörande av vilken hållning Antipiratbyrån har inom kort på vår sajt.

6/02/2006 10:53:00 fm  
Blogger Johan said...

Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

6/02/2006 11:23:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Tycker att staten inte ska ha nåt att göra med Företagsaffärer , Företagen borde skaffa Företagspoliser istället så de blir luspanka på sina miljoner anresterade användare

Skattebetalar-föräldrar betalar staten att ta fast deras barn?

6/04/2006 11:16:00 fm  
Anonymous Anonym said...

TOTALITÄRT SAMHÄLLE - NÄSTAA.

6/11/2006 02:16:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Är väl off topic angående artikeln, men: "Visserligen kommer såklart sajten upp igen, men den senaste backup som gått att hitta är inte helt aktuell." Alltså, PB blev väl utsatta för en liten mini-hack någon vecka innan detta tillslag, då de sabbade nyhetsarkivet - då det också var problem med att få fram aktuella backuper. Men ÄNDÅ har alltså inte PB fått till en ordentlig back-up denna gång? Pinsamt.

6/13/2006 06:52:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home