tisdag, juni 27, 2006

Strålande seriereportage kring mannen bakom CP-listan

Missa inte i senaste Galago: Simon Gärdenfors (även känd som ena halvan av Las Palmas) tecknar ett seriereportage byggd på en resa till Trollhättan där han intervjuar Rosa mannen (dJ CAt oF KEsO), som var medlem i den kända Amigagruppen Keso och upphovsman till CP-listan (som alla som var med under BBS-epoken nog minns). Rosa mannen visar sig, förutom att alltid vara klädd helt i rosa, även göra låtar som utan undantag handlar om Boris Becker. Tokgulliga teckningar av smådjur bildar kontrast mot de ganska vassa rykten som serietecknarreportern Gärdefors konfronterar Rosa mannen med. Om att vara kompis med barn, om att ha väldigt unga flickvänner och annat Michael Jackson-aktigt. Intervjusvaren redovisas i pratbubblor, liksom tecknarens efterdiskussioner med sina polare på Bondegatan – men avgörandet överlåts till läsaren. Ett överlåtande som jag faktiskt tror vore mycket svårare att genomföra om intervjun redovisades i textform. Seriereportaget, med sina "vardagskollisioner" och text/bild-ambivalenser, tror jag däremot har stora outforskad möjligheter att lyckas skildra just sådant. Åtta Galagotecknare tillfrågas om vad som är viktigast i serier, manuset eller teckningarna. Svaren spänner från Simon Gärdefors (80 % manus, 20 % teckning) till Fabian Göransson (0 % manus, 100 % teckning). I höst övergår Galago från att vara tidning (med sex nummer per år), till att bli en periodisk serieantologi i bokform. Tre serieböcker per år, med mer plats för långa genomarbetade serier, som de säger. Förhoppningsvis inbjudande till mer av seriereportage, en subgenre som verkar vara på stark frammarsch. Fler inlägg kring serier:

Uppdatering 3 juli: Läs även mer om Rosa mannen på Cosy Den och på Serverkrasch.

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Detta nummer vill man inte missa. Har aldrig hört om Rosa Mannen förut. Någon laddade förr rätt ofta upp svenska tv-klipp med musik, typ live-spelningar på TV4:s nyhetsmorgon, på TPB under signaturen "Rosa Mannen". Undrar om det är han? Bra musiksmak i så fall.

6/28/2006 10:00:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Simons serie e ju strålande men tyvärr håller resten av numret rätt låg klass. Sämre än vanligt. lite synd, men det kommer nog bli strålande med nya, längre galago även om jag diggar det nuvarande lilla formatet.

6/28/2006 06:03:00 em  
Blogger rasmus said...

Jo, det är samma "Rosa mannen" som sägs vara hyperbra på att sprida musikvideos. Amiga-veteranerna kan, de!

(Anakata var med i Amiga-klubben, har jag hört...)

6/29/2006 02:59:00 fm  
Anonymous blenda said...

En sökning på "rosa mannen" i The Pirate Bays videokategori ger 900 träffar.

6/29/2006 08:04:00 fm  
Anonymous Anonym said...

asså rosamannen är en lokallegend här i trestadsområdet trollhättan, vänersborg och uddevalla. (även i gbg). kul att han blivit en mer etablerad kändis nudå. han har haft en hel del unga tjejer har man hört. ibland har jag han som visningsbild på msn.

7/06/2006 03:36:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home