torsdag, juli 06, 2006

Brandtalet

Tillbaka från Almedalen, där jag blev kvar i två dygn i stället för ett, tack vare Riksteaterns vänlighet. Dessa hade bjudit in mig till "brandtalsbingo". Uppgiften var att hålla ett brandtal på tre minuter (det är kort tid!) som skulle inkludera tolv ord från en lista vi fått av arrangörerna. Orden var sådana som nytillkommit i senaste uppdateringen av Svenska akademiens ordlista, och återges här i fetstil. Tänk på att det inte är en debattartikel, utan ett talarstolstal med lite speciella förutsättningar:

Ännu upprepar vissa politiker likt ett mantra frasen om att "upphovsmännen måste få betalt för sitt arbete". Vi som har jobbat med musik vet att det aldrig varit så enkelt; någon sådan "rättighet" har aldrig funnits. Kulturlivets villkor förbättras genom utrymme för experiment, inte genom svepande paroller och diktat. Vad den där frasen egentligen betyder, är att den möjlighet att dela med sig av digitala kopior som idag redan finns, på något sätt ska avskaffas. Att tandkrämen ska in i tuben. Ett hjärnsläpp som grundas i en sunkig föreställning om att kultur endast är en slutprodukt, som ska levereras till en konsument som är en passiv soffpotatis och inte klarar av annat än att ta emot från en förvald meny, kontrollerad av gårdagens magnater. Frågan handlar inte om gratis eller inte, utan om vilket pris som upphovsrättsfundamentalisterna är beredda att betala för att ändra på en teknisk verklighet som redan finns här. Maffialiknande intresseorganisationer för Hollywoods filmbolag inte bara ligger bakom tillslag där all rättssäkerhet åsidosätts, de lobbar också för att upphovsrättsintrång straffmässigt ska börja likställas med terroristbrott! Hur mycket spetskompetens ska vi behöva frihetsberöva innan vi inser att nolltolerans mot fildelning varken är önskvärt eller möjligt? Internet är inget massmedium, utan ett sätt att kommunicera. Att stoppa möjligheten till utbyte av filer är i princip lika ogörligt som att förhindra människor från att sjunga sånger för sina vänner, eller från att spela in sina favoritlåtar på kassett och dela med sig. På 1970-talet antog storskivbolagen parollen "Home taping is killing music". Och vissa artister var uppriktigt oroade över att förlora sin försörjning om folk tilläts spela in deras musik från radion. Men folk fortsatte kopiera. Vissa artister kanske förlorade intäkter och andra föll i glömska, men slutresultatet blev ett rikare musikliv med plats för fler. I efterhand kan vi vara glada över att vi då inte hade en justitieminister med så gott öra till särintressen att han skickade sina åklagare på korståg mot innehavare av kassettdäck. Som påminnelse om detta har jag valt ett lite retro bingopris, nämligen ett alldeles vanligt blandband, med artister från Ellen Allien till Regina Spektor. Artister som jag har upptäckt via fildelningsnätverk, artister vars konserter jag besöker när jag får chansen, artister som knappast får bättre skapandevillkor av att vi låter några filmbolag diktera villkoren för det digitala kulturlivet.
När jag nämnde ordet retro ropade någon i publiken "bingo!" och talet avbröts temporärt för prisutdelning. Priset som jag valt, det hemmagjorda blandbandet, gick till en kvinna från Svenska naturskyddsföreningen. Gotlands Allehanda skrev en artikel. Publiken ute i hamnen vid lunchtid var ganska tunnsådd, men att delta i brandtalsbingo var en klart utvecklande upplevelse som kan rekommenderas. (Programledaren Albin Balthasar ackompanjerar inte bara med sin egen Le Bombe-artade musik, han har dessutom oerhört skarpa tankar kring kulturpolitik och "transtruktion"!) Bästa talet tycker jag hölls av Karin Kebbe Helin, tidigare innehavare av ett schysst Visbykafé, nu drivkraft bakom feministfestivalen Push Up – ett tal där Sunnan (Handgranat.org) ryktas ha varit behjälplig. Naturskyddsföreningsmannens nitiska humor charmade också. Själv fick jag en dagstur till en avlägsen fågelö i gåva från hans crew för att jag gjort ett blandband. Byteshandeln florerar fullt på Gotland.

1 Comments:

Anonymous Sunnan said...

Obs; vi fattade inte att det bara skulle vara 12 ord. Vi drog in hela ordboken från A-Z.

10/06/2006 02:08:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home