fredag, juli 14, 2006

Hållhakesamhället

Isobel skriver en essentiell ledartext i Expressen: Vägra ange din granne. Läs! Spinner vidare från Ulrika Kärnborgs lika angelägna text i DN om grodkokning och "ASBO", och refererar outtalat till Oscar Swartz rapport om Bodströmsamhället. Därtill nämns den hårresande LO-gubben i Visby, som begärde ordet efter att Thomas Bodström slingrat sig från kritiska frågor ställda av Oscar och mig, förklarade att han minsann representerade "200000 skånska arbetare som stödjer åtgärder som skapar trygghet". Isobel avslutar med att varna för "selective enforcement":

Snart har vår guldlockige justitieminister sparad information om alla våra småförseelser. För de allra flesta av oss har ju i alla fall lite smuts i samvetshörnen. Svartjobb, bidragstrixande, lite tjuvjakt, lite smuggelsprit, lite byteshandel i gråzonen. En hel ungdomsgeneration som fildelar och i alla fall i storstadsområdena lika gärna röker gräs som dricker alkohol på fredagskvällen. Man kan tycka att allt detta är förfärligt. Likafullt gör vi det. I vissa fall för att vi bara är svaga skröpliga människor, i andra för att det som anses brottsligt helt enkelt inte borde vara det. En allmän misstänksamhet sliter på samhällsväven mer än futtiga småbrott. Men vi behöver inte gå med på det här. Alla har en chans att kämpa emot. Vägra ange din granne!

6 Comments:

Blogger Maua said...

Låter bra! Lite OT: Om man inte orkar förklara för någon varöfr man inte vill bli bevakad av kameror varken på vägarna eller på tågen och bussarna kan man snällt be dom se på den underbara filmen V for Vendetta.

7/14/2006 08:38:00 em  
Anonymous Anonym said...

Bra skrivet! Finns det något värre än golare? Tror inte det... "Informer ... a licky boom-boom down!" A Kid Who tells On Another Kid...

7/15/2006 05:44:00 em  
Anonymous Lars Anders Johansson said...

Väl rutet! jag är så hjärtinnerligt trött på allla dessa "har man bara rent mjöl i påsen så har man inget att frukta"-typer som håller på att avksaffa den personliga integriteten!

7/17/2006 01:04:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Till Blair/ASBO-kritikerna kan läggas Neil Tennant, med ett par låtar på senaste albumet.

Gustav

7/23/2006 09:32:00 fm  
Blogger rasmus said...

Gustav: Tack för tipset om Pet Shop Boys nya album. "Integral" är verkligen suverän!
Neil Tennant sola har jag dock inte hört.

Såg att du försökte posta flera gånger: Ja, tyvärr måste jag idka kommentarsmoderering pga spamrobotar. Men det ska oftast inte dröja mer än några timmar innan en kommentar dyker upp.

7/23/2006 12:39:00 em  
Anonymous Anonym said...

Sorry för de upprepade postningarna. I Safari tror Blogger av någon anledning att jag är en kines och skriver därför instruktionerna runt kommentarsfältet med kinesiska tecken (eller är det japanska?) Ännu en av globaliseringens effekter, antar jag. Såg därför inte det där om moderering och jag chansade hej vilt bland knapparna, därav de många postningarna. Testade sen i IE och då framträder bloggers kommentarsida i all sin anglosaxiska klarhet.

Keep up the good work!

Gustav.

7/23/2006 01:30:00 em  

Skicka en kommentar

<< Home