torsdag, juli 27, 2006

Kulturpolitikens kris och äkthetens väktare

I dagens SvD Brännpunkt har jag en hastigt ihopskriven debattartikel om kulturpolitikens kris. Den tar avstamp i det folkpartistiska förslaget om att inrätta en litterär kanon, föga förvånande efter en viss dansk förebild. Med tanke på reaktionerna från socialdemokratiskt håll ter det sig inte osannolikt att riksdagen snarare än en ren litterär kanon beslutar att välja ut några exempel på allt från popmusik till arkitektur som ska ges statlig sanktion som mått på kvalitet. Suck. (Fler kritiska synpunkter ger bland andra Techne och Stefan Jonsson.) Min debattartikel rör sig på ett mer allmänt plan, ifrågasättande idén om kultur som en uppsättning slutprodukter. Som litet exempel tas Cornelis Vreeswijk (tillräckligt svensk för en kanon?) och hur han lever vidare, inte genom statsbeslut utan genom Håkan Hellströms kärleksfulla textstölder som får äkthetens väktare att skrika sig röda om plagiat. Trogna Copyriot-läsare känner igen resonemang om musik som performance, konstarternas moderna system, den verklighetsfrämmande uppdelningen skapare/tolkare et cetera.

Idag, när enkelriktade massmedier får konkurrens av digital informationsteknologi där en och samma maskin kan användas för både produktion, distribution och konsumtion av kultur, måste kulturbegreppet tänkas om. /.../ Kulturpolitiken har institutionaliserat en oförståelse för alla de samtida konstformer som sätter annat än slutprodukter och ändhållplatser i centrum. /.../ Det intressanta är att efterfrågan på konserter och festivaler har ökat dramatiskt under de senaste fem åren, vilket sammanfaller med den allmänna tillgången till fritt filutbyte. När idéer om att inrätta en kulturkanon dyker upp i ett sådant läge, får det ses som ett taffligt försök att stadfästa den artefaktbundna kulturens traditionella övertag över den kultur som går förlorad i samma ögonblick som den sker.
Man ska nog inte ha alltför stora förhoppningar om att en debattartikel skakar loss en kulturpolitisk debatt där innötta koncept ifrågasätts, men i kulturdebattens undervegetation långt från kultursidorna går ändå att vittra att liknande tankar dyker upp på de mest skilda håll, vilket skulle kunna båda för att något kristalliseras framöver. Piratbyrån är i vart fall högst intresserad av att gå vidare åt ett sådant håll. - - - - - I dagens SvD återfinns också en väldigt märkligt vinklad artikel (där jag också citeras), "Oetiska budskap i Piratbyråns shop". Tobias Brandel har tidigare utmärkt sig som en seriös bevakare av fildelningsområdet. Har han måhända tröttnat på morgontidningen och vill förflyttas till Aftonbladet? Själv föredrar jag att hålla för näsan och förundrat betrakta rötmånadsjournalistiken. Här görs ingen hemlighet av att soppan är kokad på en spik, att det krystas en lång text under felaktig rubrik bara för att fylla upp i nyhetstorkan:
Razzian mot fildelningssajten Pirate Bay har lett till kraftigt ökad försäljning i den upphovsrättskritiska organisationen Piratbyråns butik. Men i samma webbshop där Piratbyrån säljer T-tröjor finns också produkter med grovt sexistiska budskap.
Ja, i nämnda webbshop finns en majoritet motiv som är gräsligt fula, en mängd hopplöst fåniga och vissa direkt vidriga. Men det är ju inte på något sätt Piratbyråns webbshop, det försöker inte ens artikeln göra gällande, bara rubriksättaren. Enda kopplingen är alltså att Piratbyrån anlitar ett tryckeriföretag som också låter anlitas av privatpersoner som vill få sina egna tryck på kläder. Vilket också den som läser artikeln och inte bara rubriken antagligen förstår. Men Expressen hakar på med vilda spekulationer om att "Piratbyråns nätbutik riskerar att förstöra organisationens rykte." Uppdatering: Guilt by hallucination. Se även flagrant jämförelse hos Beta Alfa, som dock får lite om bakfoten. Roligast är dock att Åsa Jinder (s), om nu någon ännu minns hennes präktiga nyckelharpsspel, kryper upp ur sitt hål! Nu skriver även Louise P. Nåja, rötmånaden är som sagt här. Jag drar till Norberg i några dagar, vilket betyder att kommentarer tyvärr får vänta på att släppas igenom.

18 Comments:

Anonymous Anonym said...

Bra artikel i SvD i morse! Läste den precis under en rökpaus på jobbet.

Kudos

7/27/2006 10:40:00 fm  
Anonymous Anonym said...

Får ni verkligen bara 10% per t-shirt? Vilken dålig affär.

7/27/2006 11:12:00 fm  
Blogger rasmus said...

Tydligen får vi 10% av försäljningspriset. Det må vara en dålig affär, men så har också Pirabyrån annat att göra än att styra upp bra affärer.
Verksamheten är också av en sådan art att pengar inte är avgörande. Vi har t.ex. inga anställda, och planerar inte att avlöna någon heller. (Däremot går det ju att få sidointäkter, själv arvoderas jag t.ex. för vissa föredrag och för dagens debattartikel.)
För Piratbyrån är pengar mer någon som kan vara bra att ha om man skulle vilja bränna lite, t.ex. om vi vill betala artister, resor och lokaler i samband med en fest.

7/27/2006 11:28:00 fm  
Anonymous Richard Gatarski said...

Gillar din artikel, även om jag tycker du är lite naiv när det gäller kulturens betydelse i ett (national)politiskt perpektiv. Har du sett Juri Ledermans "Fursten"? Om inte rekommenderar jag den, se info på http://www.teaterlederman.com/forestallningar.html dom ger den i höst igen.
Jag antar att många politiker (inklusive Folpartiet) inser kulturens påverkan samtidig som de är otroligt oförstående för den kulturella sfär du känner (och beskriver). Alltså vill dom forma nationen även med kulturella medel, men som du pekar på är dom otroligt navia i den gärningen.
Sen är det en annan femma om det över huvud taget är möjligt att koppla ihop nation och kultur nu och framöver. Själv tror jag det är dödfött och att just detta är en historiskt sett ny utmaning för den delen av världen som är demokratisk.

När det gäller Brandels artikel (och där håller jag med dig om att det är krystat, men så är merparten av dagens "journalistik"). Trots detta tycker jag att han för fram en viktig poäng, läs lärdom för PirateBay. Det vill säga att Peer99s arkitektur/siddesign får det att framstå som att Piratshoppens står för alla produkter där. Framförallt beror det på att det ligger en bannerplatta (gissar jag) till höger som inte ser ut som en banner, utan en logo för Piratshoppen. Det hjälper inte att Piratshoppens breda grafikelement försvinner när man klickar på tex "Funny". Mindre lyckat tyckar jag...

7/27/2006 11:56:00 fm  
Blogger rasmus said...

Richard Gatarski: Visst finns det många sidor som inte kom med i artikeln. Jag skrev den på två timmar, ändå blev den för lång och fick strykas ner i all hast...
Får försöka se pjäsen du tipsar om.

Peer99:s sidarkitektur är sannerligen ingen höjdare, och vi har länge velat skaffa oss en fräschare där vi själva har mer kontroll - men som jag skrev tidigare: Piratbyrån prioriterar annat än affärsverksamheten och har ett begränsat humankapital för byggande av webbsidor.

7/27/2006 12:01:00 em  
Anonymous Wilhelm Svenselius said...

Jag har också skrivit ett par rader. Först av alla tror jag :)

7/27/2006 02:14:00 em  
Anonymous Bit-Tore said...

Ang. SvDs drapa om tröjförsäljningen: det är väl sannolikt så att den som har "tipsat" journalisten om detta är samma person(er) som låg bakom "scoopen" om PPs medlemslista och Siw Persson, som ju också var rena lögner. Godtrogna journalister finns det tyvärr alltför gott om i dessa dagar.

7/27/2006 02:39:00 em  
Anonymous Johan said...

Fast det här handlar inte om godtrogenhet. Godtrogenhet är att svälja falska uppgifter, inte att skapa dem på egen hand. Artikeln visar klart och tydligt att skribenten är väl medveten om att det rör sig om någonting utanför Piratbyråns område, och ändå ägnas artikeln åt Piratbyrån. För att inte tala om rubriken, men den lär väl vara rubriksättarens fel.

//JJ

7/27/2006 03:45:00 em  
Anonymous Anonym said...

Att Cornelis sånger lever vidare beror inte på en falsksjungande Hellström utan på det hundratals trubadurer som sjunger hans sånger landet runt. Det hjälper också en del att hans son har turnerat i flera år.

7/27/2006 04:01:00 em  
Anonymous Anonym said...

Puh. Jag var rädd att "Norberg"-länken skulle leda till johannorberg.net... :)

7/27/2006 05:37:00 em  
Anonymous Magnus said...

Grym blogg du har Rasmus, är du den Rasmus jag tror med rötter i Htsd?

7/27/2006 07:52:00 em  
Anonymous Attila said...

Tror inte att en litterär kanon behöver vara av ondo. Det vi bör fråga oss är varför fp & staten ska initiera detta?

7/28/2006 12:07:00 fm  
Anonymous Anonym said...

http://sydsvenskan.se/malmo/article174734.ece

7/28/2006 01:57:00 fm  
Anonymous Björn said...

Det är lite intressant det här med "assymetrisk kultur", om man får kalla det så - dvs kultur som inte konsumeras i traditionella "en till många"-modellen som omfattar t.ex. teve, film, teater, poetry slams, osv. Den omfattar heller inte "en-till-en" modellen som omfattar att en person läser en bok, eller lyssnar på en cd-skiva.

Jag vet inte hur en "många till många"-modell skulle gestalta sig i den efterlysta kanonen, för den assymetriska kulturen förutsätter ju att man hittar själv och att man deltar och att man går in och ut ur kulturkonsumtionen.

Jag håller själv på med ett litet experiment vad gäller ett närliggande fält, nämligen mediakonsumtion. Vi får se hur det går med den saken. Efter förlaga från utlandet ska jag försöka skapa en läsardriven liten valrapportering. Ramarna är inte huggna i sten än, men lärdomarna från den kanske också gäller för kulturkonsumtionen? Vi får se. :)

Lite "reklam" om experimentet till slut. :) Man kan läsa om det på Ett bloggexperiment - Uppdrag: Gräv!

7/28/2006 02:09:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jag skrev en del om det här häromdan.

7/28/2006 08:34:00 em  
Anonymous Anonym said...

Jasså, Rasmus skall komma och gnälla över guilt by association... Efter att nyligen dömt ut hela vänstern som antisemiter pga av några Hizbollah-flaggor. Ska man skratta eller gråta?

7/31/2006 09:55:00 em  
Blogger rasmus said...

Anonyme fegisen ovan: Du ska varken skratta eller gråta, du ska hålla käft eller hålla dig till sanningen.
Jag har inte "dömt ut hela vänstern som antisemiter", och varit väldigt tydlig med att inte göra något sådant.

Det tydligen så kontroversiella inlägget om Hizbollah byggde till stor del från mycket väletablerade, mer eller mindre radikala, vänsterröster (tyska, engelska och israeliska) Menar du att även dessa vänsteraktivister "dömer ut hela vänstern", bara för att de har en något annan syn på Mellanöstern än den som blivit helt dominerande i den svenska vänsterankdammen?
Jag har själv många vänner som är involverade i olika delar av den svenska "vänstern" och skulle inte drömma om att rikta svepande beskyllningar mot dem, även om våra åsikter må delas på vissa punkter och inte på andra.

[Detta ämne är off-topic och ska inte behandlas mer i denna tråd. För den diskussionen på rätt plats.]

7/31/2006 10:41:00 em  
Anonymous Mattias Lönnqvist said...

Bra artikel, som vanligt måste jag tillägga. Skrev lite kort om ämnet, även om kärnan i det jag skrev består av citat från din debattartikel:

Sommarsammanfattning (första delen, om en littärer kanon)

8/01/2006 11:30:00 fm  

Skicka en kommentar

<< Home